Τα νέα σχέδια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών εξέτασε στη σημερινή της συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, συζητώντας τις παραμέτρους τους, καθώς και την ανάγκη για επανακαθορισμό της διαδικασίας εκτίμησης της αξίας των περιουσιών που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές. Παράλληλα, τέθηκε ως πρόταση εκ μέρους του ΑΚΕΛ η επέκταση της εφαρμογής των σχεδίων και για ομογενείς που διαθέτουν περιουσίες στις κατεχόμενες περιοχές.

Μεταξύ των σχεδίων που συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή, ήταν και εκείνο που αφορά στην ανακαίνιση κουζίνας, στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας και στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, η συζήτηση δεν μπόρεσε να προχωρήσει όσο θα επιθυμούσαν μέλη της Επιτροπής, λόγω απουσίας εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας από τη συνεδρίαση.

Ο κ. Κέττηρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις των Επιτροπών όταν καλούνται σε αυτές. Ανέφερε, επίσης, ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση, με την παρουσία και εκπροσώπου του Υπουργείου Ενέργειας.

«Εμείς έχουμε υπομονή και μπορούμε να περιμένουμε και να τα δούμε διεξοδικά, ο κόσμος όμως βιάζεται και καλώς βιάζεται και θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες που καλούνται στη Βουλή, να έρχονται», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Αναφορικά με τα σχέδια για ανακαινίσεις κουζίνας, τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν να δίνεται ποσό για αγορά ηλεκτρικών συσκευών, χωρίς να υπάρχει ως προϋπόθεση η ανακαίνιση κουζίνας. Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι κατόπιν του αιτήματος αυτού της Επιτροπής, έχει ενταχθεί στο κείμενο των κανονισμών και η εν λόγω πρόνοια, παρά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από υπηρεσιακούς. Πρόσθεσε ότι οι νέες συσκευές μπορούν να βοηθήσουν και στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Την Επιτροπή απασχόλησε, επίσης, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι εκτιμήσεις της αξίας των περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει επανακαθορισμός του τρόπου εκτιμήσεων, καθώς, όπως είπε, αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλές οι εκτιμήσεις και αδικείται κόσμος που είναι ήδη αδικημένος, αφού δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις περιουσίες του. «Δεν μπορεί αυτό το μοντέλο της εκτίμησης περιουσιών να υφίσταται τα τελευταία 30-40 χρόνια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακόμα, έγινε εισήγηση ώστε στις απροσπέλαστες περιοχές να ενταχθούν και οι περιοχές που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη. Ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι μέχρι σήμερα οι περιουσίες σε αυτές τις περιοχές δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για τους σκοπούς που αφορούν στον Φορέα.

Προβληματισμοί για τη δυνατότητα ένταξης και των ομογενών στους δικαιούχους των νέων σχεδίων του Φορέα, διατύπωσε στη συνεδρίαση το ΑΚΕΛ. Όπως εξήγησε ο κ. Κέττηρος, ακόμα κι αν δεν υπάρχει δυνατότητα να συμπεριληφθούν οι ομογενείς σε όλα τα προγράμματα, θα πρέπει να γίνει εκτίμηση αν μπορούν να περιληφθούν σε κάποια από τα σχέδια, ακόμα και αν και έχουν κατοικήσει στο εξωτερικό μετά την εισβολή και όχι σε προσφυγικούς συνοικισμούς.