Τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο δεύτερος πυλώνας του συνταξιοδοτικού συστήματος, ήτοι των ταμείων προνοίας, ενόψει της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προωθείται, κατέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, αναφέροντας μάλιστα πως ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση θα υπάρξουν από φέτος.

Οι αναφορές του υπουργού έγιναν κατά την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου έκανε τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου Εργασίας τον τελευταίο χρόνο και παρουσίασε τον προγραμματισμό για το 2025.

Για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που, όπως επανέλαβε ο κ. Παναγιώτου, έχει ως χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025, σημείωσε πως η φετινή χρονιά θα είναι έτος προετοιμασίας και πως προγραμματίζεται στο πλαίσιο αυτό η αναδιοργάνωση των αρμόδιων υπηρεσιών για την ανταπόκριση στις αναβαθμισμένες ανάγκες εποπτείας του δεύτερου ασφαλιστικού πυλώνα, ο οποίος αφορά, όπως αναφέρθηκε, τα ταμεία προνοίας και γενικότερα τα συμπληρωματικά συνταξιοδοτικά σχέδια, τα οποία προσφέρονται σε εργαζομένους πέραν της υποχρεωτικής ασφάλισης στο ΤΚΑ, που αποτελεί τον πρώτο πυλώνα του ασφαλιστικού.

Ο υπουργός αποκάλυψε την Τρίτη πως η στήριξη του δεύτερου πυλώνα αποτελεί βασικό στόχο της συνολικής συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και ενέταξε την ενίσχυση της υφιστάμενης εποπτείας στις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τον διάλογο που θα αρχίσει για τις επικείμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Αλλαγές που, όπως διευκρίνισε, θα έχουν στόχο όπως και η μεταρρύθμιση την ενίσχυση των συνταξιοδοτικών παροχών αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως για ενίσχυση/αύξηση των συντάξεων θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ο δεύτερος πυλώνας του συνταξιοδοτικού, μέσω προφανώς διεύρυνσής του.

Ενίσχυση εποπτείας

Ενόψει των πιο πάνω και προκειμένου, όπως είπε ο κ. Παναγιώτου, να μπορέσει να ανταποκριθεί το Υπουργείο Εργασίας στις ανάγκες εποπτείας του δεύτερου ασφαλιστικού πυλώνα, που αποτελεί έναν από τους στόχους που έχουν τεθεί για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, θα χρειαστεί να προχωρήσουμε με την αναδιοργάνωση των αρμοδίων υπηρεσιών, εκφράζοντας την άποψη πως η όλη διαδικασία θα προωθηθεί ικανοποιητικά μέσα στο 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η προώθηση σχετικών νομοθετημάτων για την εποπτεία των ταμείων προνοίας, που σήμερα γίνεται από τον Έφορο Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών. Σημειώνουμε ότι στο παρελθόν υπήρξε προσπάθεια για ενίσχυση της εποπτείας των ταμείων προνοίας, μέσω της δημιουργίας μιας νέας εποπτικής αρχής για έλεγχο, τόσο των ταμείων προνοίας όσο και των ατομικών/ιδιωτικών συνταξιοδοτικών σχεδίων που προσφέρουν ασφαλιστικές εταιρείες και που αποτελούν τον τρίτο πυλώνα της κοινωνικός ασφάλισης και του συνταξιοδοτικού συστήματος, με στόχο την ύπαρξη αξιοπρεπούς εισοδήματος μετά τη συνταξιοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε και προσπάθεια για συγχώνευση στην ουσία του Εφόρου Ταμείων Προνοίας και της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, χωρίς, όμως, να υπάρξουν εξελίξεις, παρά και την ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου.

Πλέον, εξελίξεις για τον δεύτερο πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος αναμένονται με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, με τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει προχθές πως αυτή θα έχει ενισχυτικό χαρακτήρα, αναφέροντας πως η προηγούμενη μεταρρύθμιση του συστήματος έγινε το 1980 και η προ-προηγούμενη το 1964, όταν η κοινωνική ασφάλιση έγινε καθολική για όλους τους εργαζομένους, προκειμένου να λαμβάνουν σύνταξη. Στόχος είναι το σύστημα να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου καλύτερα και να για να μπορούν οι επόμενες, οι μεθεπόμενες και οι παραμεθεπόμενες γενιές να έχουν ικανοποιητικές και αξιοπρεπείς συνταξιοδοτικές απολαβές. Στο μεσοδιάστημα υπάρχει πρόθεση και προγραμματισμός του Υπουργείου Εργασίας να υπάρξει διόρθωση στρεβλώσεων και επίλυση διαχρονικών προβλημάτων.