Γέφυρες μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών θα επιδιώξει να χτίσει σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, όσον αφορά τη στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Με τις μεν εργοδοτικές οργανώσεις να επιμένουν για περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών για εργοδότηση ξένου προσωπικού, καθώς η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού παραμένει και αναμένεται να οξυνθεί την καλοκαιρινή περίοδο, τις δε συντεχνίες να ζητούν να υπάρξουν αυστηρότερα κριτήρια για παροχή αδειών αλλά και επανασύσταση των τεχνικών συμβουλευτικών επιτροπών που λειτουργούσαν στο παρελθόν.

Προκειμένου να υπάρξουν ισορροπίες για το ζήτημα, ο υπουργός αναμένεται πως θα παρουσιάσει σήμερα πρόταση για αναβάθμιση του ρόλου της τριμερούς επιτροπής παρακολούθησης της εφαρμογής της νέας στρατηγικής, που ως γνωστόν αποφασίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, αναμένεται να ενημερώσει τις δύο πλευρές για τις ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να υπάρξει επαρκής στελέχωση της αγοράς εργασίας, όχι όμως σε βάρος του ντόπιου προσωπικού, ούτε και των δικαιωμάτων του.

Για το τελευταίο, το Υπουργείο Εργασίας αναμένεται να επαναλάβει την πρόθεσή του ακόμα και για ανάκληση αδειών για εργοδότηση ξένου προσωπικού, εφόσον διαπιστωθεί ότι επιχειρήσεις ή μεμονωμένοι εργοδότες δεν προχωρούν σε επαναπρόσληψη ντόπιου εποχιακού προσωπικού, αντικαθιστώντας το με ξένο, ιδιαίτερα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Πηγές από το Υπουργείο Εργασίας κατέστησαν, μάλιστα, χθες σαφές ότι το συγκεκριμένο μήνυμα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς το υπουργείο είναι σε θέση να διαπιστώσει κάτι τέτοιο ακόμα και μέσω προσωπικών συνεντεύξεων Κυπρίων που εργάζονταν πέρσι σε συγκεκριμένο εργοδότη και που τη φετινή χρονιά είτε δεν θα προτιμηθεί είτε θα αλλάξει εργοδότη.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ντόπιο προσωπικό, ιδιαίτερα εποχιακό, δεν προτιμηθεί και στη θέση του προσληφθεί ξένο όχι μόνο θα ανακαλούνται οι άδειες αλλοδαπών αλλά και πως ο συγκεκριμένος εργοδότης θα κατονομάζεται.

Απώτερος στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι η συγκεκριμένη πρόθεσή του να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για κατάχρηση της διαδικασίας αδειοδότησης ξένου προσωπικού. «Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε η οικονομία να αναπτύσσεται, οι θέσεις εργασίας να αυξάνονται και η ανεργία στον τόπο να μην μειώνεται» ανέφεραν χθες πηγές προσκείμενες στο Υπουργείο Εργασίας οι οποίες διαβεβαίωσαν την ίδια ώρα πως δεν θα αφεθεί η οικονομία να μην μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την απαραίτητη στελέχωση αλλά και ότι δεν έχουν για την ώρα παρουσιαστεί τέτοια κρούσματα, δηλαδή αντικατάστασης ντόπιου εποχιακού προσωπικού με ξένο.

Για την επαρκή, πάντως, στελέχωση της αγοράς εργασίας, όπως ανέφερε μόλις την Τρίτη ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου,  λαμβάνονται μέτρα, καταγράφοντας μεταξύ άλλων το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί επιτάχυνση κατά 60% στην εξέταση των αιτημάτων των εργοδοτών για άδειες εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών που διαχρονικά είχαν καθυστερήσεις πολλών μηνών. Κατέγραψε επίσης πως για αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού σε επιχειρήσεις θα δοθεί προτεραιότητα στην ενεργοποίηση ανέργων – βάσει και σχεδίων κινήτρων που ήδη εξαγγέλθηκαν- αλλά και με την αξιοποίηση των φοιτητών από τρίτες χώρες, που βρίσκονται ήδη στη χώρα, θέμα για το οποίο αναμένεται σύντομα να εκδοθεί και σχετικό διάταγμα.