Αγώνα δρόμου δίδουν τα ξενοδοχεία, λίγο πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου 2024, για ολοκλήρωση της προετοιμασίας τους, ώστε να είναι έτοιμα να δεχθούν τους ξένους περιηγητές που θα καταλύσουν σε αυτά από τον Απρίλιο και μετέπειτα. Η ροή των κρατήσεων μετά το μούδιασμα που παρατηρήθηκε τον χειμώνα αυξάνεται προοδευτικά, μετά και από τις γενναιόδωρες εκπτώσεις που πρόσφεραν τα ξενοδοχεία προς τους τουριστικούς πράκτορες συνεργάτες τους. Οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπως και η Αγγλία, παρά την οικονομική ύφεση που τις επηρεάζει, συνεχίζουν να είναι οι βραχίονες που διατηρούν την Κύπρο σταθερά ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

Ομολογουμένως, η Κύπρος αντέχει στον ανταγωνισμό χωρών όπως η Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Ελλάδα αλλά και η Γαλλία, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος. Τα πλεονεκτήματα που παρέχει η Κύπρος, ο ήλιος, η θάλασσα, η φιλοξενία, το πολύ καλό κλίμα και φαγητό και οι ανταγωνιστικές τιμές, την κρατούν αρκετά ψηλά ως προτιμητέο και ασφαλή προορισμό για ξεκούραση, αναψυχή και διασκέδαση.

Η φετινή τουριστική χρονιά αναμένεται να κυμανθεί οριακά στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Μπορεί η απώλεια της αγοράς του Ισραήλ λόγω του πολέμου να επηρεάζει αριθμό ξενοδοχείων που θα δέχονταν επισκέπτες από τη χώρα αυτή, όμως όλα τα άλλα ξενοδοχεία κυμαίνονται σε κρατήσεις περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Η μείωση στις κρατήσεις που παρατηρείται για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο είναι μικρή, της τάξης του 2 – 4%. Αναμένεται ότι η διαφορά αυτή σύντομα θα καλυφθεί, αφού υπάρχει ακόμη χρόνος και οι εκπτώσεις που δόθηκαν ενισχύουν και αυξάνουν καθημερινά τις κρατήσεις. Οι υπόλοιποι μήνες είναι σταθεροί ή/και υπάρχει αύξηση, ιδιαίτερα από τον Ιούνιο και συνεπώς η πληρότητα θα κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα όπως πέρσι.

Η έλλειψη προσωπικού

Η μεγαλύτερη έγνοια στα ξενοδοχεία συνεχίζει και φέτος να είναι η έλλειψη προσοντούχου εργατικού προσωπικού. Η προσπάθεια εισαγωγής ξένου εργατικού δυναμικού βοήθησε κάπως να βελτιωθεί η πιεστική ανάγκη, όμως χρειάζεται να ενισχυθεί, αφού η ντόπια αγορά δεν μπορεί να καλύψει τις πολλαπλές ανάγκες του τομέα. Υπάρχει ανησυχία, επίσης, λόγω εργατικής ανευθυνότητας από μέρους ορισμένων εργαζομένων, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη λόγω της έλλειψης προσωπικού και να εξασφαλίσουν ακόμη υψηλότερους μισθούς, πολύ πέραν των προσόντων και της ικανότητας τους.

Οι ενέργειες αυτές είναι αδικαιολόγητες και θέτουν σε κίνδυνο την ξενοδοχειακή βιομηχανία, καθότι εργαζόμενοι μετακινούνται από ένα ξενοδοχείο σε άλλο, καίτοι υψηλά αμειβόμενοι, χωρίς προηγουμένως να συζητήσουν ή/και να δώσουν προειδοποίηση στον εργοδότη, λίγο πριν αρχίσει η τουριστική περίοδος. Πρόκειται για καθαρά αντιδεοντολογική συμπεριφορά, που διαταράσσει τη σχέση με τον εργοδότη, ανατρέπει τους σχεδιασμούς του και πλήττει τη σταθερότητα στην τουριστική βιομηχανία, γεγονός που δεν είναι προς όφελος κανενός. Συγχρόνως, αναδεικνύει την πιεστική ανάγκη όπως υπάρξει επαρκής στελέχωση των ξενοδοχειακών μονάδων με εξειδικευμένο, έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό από το εξωτερικό.

Η οικονομία του τόπου στηρίζεται στον τουρισμό και όλοι λαμβάνουν μερίδιο από τα έσοδα. Γι’ αυτό απαιτείται όπως ληφθούν αποφάσεις που να επιλύουν το χρόνιο αυτό πρόβλημα, που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του τουρισμού. Υπάρχουν ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό όλων των ειδικοτήτων και ολοένα λιγότεροι Κύπριοι ενδιαφέρονται να εργαστούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η εισαγωγή ξένου εργατικού προσωπικού και δη έμπειρου για πλήρωση θέσεων σε διάφορα πόστα εργασίας, αποτελεί ανάγκη και προτεραιότητα, ώστε τα ξενοδοχεία να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να απωλέσει το καλό όνομα που δημιούργησε και οφείλει όχι μόνο να το διαφυλάξει, αλλά και να το ανεβάσει, ενόψει του συνεχούς ανταγωνισμού που δέχεται, προς εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τόπου.

Αυστηρά πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας

Οι προοπτικές να ανέβει ακόμη περισσότερο ποιοτικά ο τουρισμός της Κύπρου είναι μεγάλες και τα ξενοδοχεία, εκτός από τις αναβαθμίσεις, υιοθετούν αυστηρά πρότυπα υγιεινής, παρέχοντας στους επισκέπτες το αίσθημα της ασφάλειας, αλλά και της απόλαυσης από την προσφερόμενη ποικιλία, βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή προς ικανοποίηση του επισκέπτη.

Επίσης, προωθούν προγράμματα που αποβλέπουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης. Αρκετά ξενοδοχεία, λόγω του σημαντικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατέστησαν φωτοβολταΐκά στην οροφή των κτηριακών εγκαταστάσεων τους.

Το υψηλό επίπεδο φιλοξενίας πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό μέλημα όλων και η προσπάθεια θα πρέπει να αποβλέπει προς αυτή την κατεύθυνση. Κάθε επένδυση που αποσκοπεί στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος είναι θετική, αναγνωρίσιμη από τον επισκέπτη, συμβάλει στην αύξηση του εισοδήματος και είναι επικερδής για τον τόπο.

Δικηγόρος στη Λάρνακα