Δεν αγγίζουν τους υφιστάμενους κρατικούς αξιωματούχους οι νέες ρυθμίσεις για τις πολλαπλές συντάξεις, σύμφωνα με τα  προσχέδια των νομοσχεδίων που αφορούν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των πολιτικών. Ωστόσο, τα νομοσχέδια αντιμετωπίζουν ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο προκαλούσε το περί δικαίου αίσθημα, αυξάνοντας το όριο συνταξιοδότησης των βουλευτών και των υπουργών αλλά και άλλων κρατικών αξιωματούχων στο 65ο έτος της ηλικίας τους, από τα 60 που είναι σήμερα.

Τα δύο νομοσχέδια που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών και βασικές πρόνοιες τους αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι οι εν ενεργεία αξιωματούχοι (τρέχουσα θητεία) και οι αφυπηρετήσαντες αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο οικείο, κατά περίπτωση, θεσμικό πλαίσιο.

Επεκτείνεται, ωστόσο, η ηλικία έναρξης της καταβολής της σύνταξης για το σύνολο των αξιωματούχων που θα υπηρετήσουν μετά την ψήφιση των νέων νόμων από το 60ό έτος, που ισχύει σήμερα, στο 65ο έτος.

Επίσης, στα νομοσχέδια διευκρινίζεται πως η νομοθετική ρύθμιση δεν θα επηρεάσει τους αξιωματούχους που έχουν ήδη συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους και κατ’ επέκταση λαμβάνουν ήδη σύνταξη. Επιπρόσθετα, οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν το δικαίωμα των αξιωματούχων σε καταβολή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων που έχει ήδη  κατοχυρωθεί από υπηρεσία σε άλλα αξιώματα.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός στην επιστολή που προώθησε στην Πρόεδρο της Βουλής, τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική προσέγγιση του θέματος για κάθε κατηγορία αξιωματούχων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες που διέπουν την κάθε μια κατηγορία. Μάλιστα, τονίζει πως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις επηρεάζουν μεταξύ άλλων και τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα του Προέδρου της Βουλής και των βουλευτών.

Είναι ο μόνος συνταγματικός τρόπος

Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προτείνει η Κυβέρνηση αποτελούν τον μόνο συνταγματικό τρόπο ρύθμισης του όλου θέματος, σύμφωνα με την καθοδήγηση που αντλήθηκε, όπως επισημαίνει, από τον Γενικό Εισαγγελέα, καθώς και με τις σχετικές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστήριου. Υπενθυμίζεται πως, λόγω του δικαστικού προηγούμενου, καμία συναφής νομοθεσία δεν έχει στεριώσει, καθώς κρίνονταν ως αντισυνταγματικές.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει εντοπίσει 25 εν ενεργεία κρατικούς αξιωματούχους που λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις, ενώ αριθμός πρώην αλλά και νυν βουλευτών λαμβάνουν σύνταξη από το 60ό έτος της ηλικίας τους.

Σύντομα στη Βουλή τα νομοσχέδια

Πάντως, μετά τη θεσμική κρίση που προέκυψε μεταξύ της Προέδρου της Βουλής και του υπουργού Οικονομικών, το υπουργείο αναμένεται να καταθέσει στο νομοθετικό Σώμα το συντομότερο δυνατό τα νομοσχέδια, αφού προηγουμένως αυτά εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» ότι μόλις αυτά κατατεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθούν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με στόχο να ψηφιστούν πριν από τις ευρωεκλογές και τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ουσιαστικά, το Κοινοβούλιο θα έχει στη διάθεση του περίπου ένα μήνα, καθώς γύρω στις 25 Απριλίου θα διακόψει τις εργασίες του, λόγω των εκλογών και θα τις επαναρχίσει μέσα Ιουνίου.

Στην αρχική επιστολή του προς την κ. Δημητρίου, ο Μάκης Κεραυνός είχε υποστηρίξει πως προώθησε στη Βουλή τα προσχέδια των νομοσχεδίων για προδιαβούλευση, καθώς αυτά επηρεάζουν και τους βουλευτές.

«Στο πλαίσιο της διασφάλισης διαφανούς και ορθολογιστικής διαδικασίας, που αποτελεί πρώτιστο στόχο του Υπουργείου Οικονομικών, έχει κριθεί σκόπιμο όπως σας διαβιβαστούν τα σχετικά νομοσχέδια για ενημέρωση και λήψη σχολίων/ απόψεων σε στάδιο προγενέστερο της προώθησης τους για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τη νενομισμένη διαδικασία» προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών.

Η συγκεκριμένη θέση ενόχλησε την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία υποστήριξε πως αντιστρατεύεται την αρχή της διάκρισης των εξουσιών που προβλέπει το Σύνταγμα. Μάλιστα, ομόφωνα την Πέμπτη η σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων (περιλαμβανομένων συγκυβερνώντων) είχαν αποφασίσει να επιστρέψουν τα νομοσχέδια στον υπουργό Οικονομικών.