Η εφαρμογή της πράσινης φορολογίας την οποία συμφώνησε η Κυπριακή Δημοκρατία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και η κατάργηση του μειωμένου τέλους  κατανάλωσης στα καύσιμα,  θα οδηγήσουν όντως από την 1η Απριλίου σε αύξηση των τιμών των καυσίμων, αναγνώρισε σήμερα με δηλώσεις του στην Πάφο ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Μιλώντας στο περιθώριο των εορτασμών της 25ης Μαρτίου, στις οποίες εκπρόσωπησε την Κυβέρνηση, ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι την περίοδο αυτή αξιολογούνται από το Υπουργείο Οικονομικών προτάσεις που αφορούν σε αντισταθμιστικά μέτρα συνεπεία των αυξήσεων αυτών. Κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να μην εφαρμοσθεί η πράσινη φορολογία, παρατήρησε ωστόσο ότι να δοθούν κάποια αντισταθμιστικά, στοχευμένα σε κάποιες ομάδες που θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα από την αύξηση στα καύσιμα και γενικότερα στην ενέργεια.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει συγκεκριμένο πλάνο με βραχυπροθέσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, είπε, στα οποία περιλαμβάνονται τα σχέδια για τα φωτοβολταικά, η εισαγωγή του φυσικού αερίου και άλλα.

Ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στα έργα στο Βασιλικό, λέγοντας ότι ο στόχος είναι η ολοκλήρωση των εργασιών στο τερματικό  εντός του έτους. Επείγει, τόνισε ο κ. Παπαναστασίου,  η μείωση του κόστους της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής και χαρακτήρισε θετικές τις δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων ότι το τερματικό είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί για την Κύπρο, αλλά και για την Κίνα.

Για τις εξορύξεις σημείωσε ότι αναμένονται  οι αποφάσεις των διαχειριστριών εταιρειών για τον τρόπο σύνδεσης και ανάπτυξης  των κοιτασμάτων στα οικόπεδα  της Κυπριακής ΑΟΖ , τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.