«Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχει υψηλό κόστος επένδυσης επηρεάζει ολιστικά τη στρατηγική ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Σε αυστηρό τόνο και χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του για «συνεχείς και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας, από αυτόκλητους μη εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους του Υπουργού Οικονομικών», ο κ. Κεραυνός καθιστά σαφές ότι «το Υπουργείο Οικονομικών θα τοποθετηθεί, αναφορικά με τη μετοχική συμμετοχή της Κύπρου, όταν τεθεί ενώπιόν του τεκμηριωμένο αίτημα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα». Κάτι που προφανώς παραπέμπει σε απουσία των απαραίτητων εγγράφων και στοιχείων σήμερα.

Εφιστά, δε, την προσοχή όλων στο εξής: «Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχει υψηλό κόστος επένδυσης επηρεάζει ολιστικά τη στρατηγική ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η λεπτομερής εξέταση όλων των πτυχών του στη βάση ανεξάρτητων μελετών και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για τη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων προς όφελος του κύπριου καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του υπουργού Οικονομικών:

«Αναφορικά με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου και σε συνέχεια συνεχών και επαναλαμβανόμενων δηλώσεων που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας, από αυτόκλητους μη εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους του Υπουργού Οικονομικών ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι, αναφορικά με τη μετοχική συμμετοχή της Κύπρου στον φορέα υλοποίησης Great Sea Interconnector, βρίσκεται εν ισχύ πρόσφατη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία αντιπροσωπεύει τα πραγματικά δεδομένα και θέτει τις ασφαλιστικές δικλείδες για προστασία των συμφερόντων του φορολογούμενου πολίτη. 

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχει υψηλό κόστος επένδυσης επηρεάζει ολιστικά τη στρατηγική ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η λεπτομερής εξέταση όλων των πτυχών του στη βάση ανεξάρτητων μελετών και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για τη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων προς όφελος του κύπριου καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας. Διαρκείς, αυθαίρετες δηλώσεις δεν συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα τοποθετηθεί, αναφορικά με τη μετοχική συμμετοχή της Κύπρου, όταν τεθεί ενώπιόν του τεκμηριωμένο αίτημα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα.