Ούτε το αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων για το οποίο διεξαγόταν για ενάμιση χρόνο δημόσιος διάλογος δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους εμπλεκόμενους φορείς.

Χθες συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών το νομοσχέδιο, το οποίο αρχικά είχε πρωτοσυζητηθεί το 2022, κατά την προσπάθεια του επενδυτικού ταμείου Lone Star Funds να προχωρήσει στην εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου, αλλά στην πορεία απέσυρε το ενδιαφέρον του. Πρόκειται για εναρμονιστικό νομοσχέδιο, το οποίο έπρεπε να υιοθετήσει η Δημοκρατία μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Οι αλλαγές που έγιναν στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο περιλαμβάνουν τη σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής, προκειμένου να μην παρατηρείται συγκέντρωση υπερεξουσίας στον υπουργό. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από άλλα υπουργεία.

Οι επιφυλάξεις

Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρθηκε σε κάποιες επιφυλάξεις που έχει για το νομοσχέδιο. Όπως είπε, εξακολουθεί ησοβαρή αδυναμία της διατήρησης ως αρμόδιας αρχής του Υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες, καθώς στερείται, είπε, εμπειρογνωμοσύνης και επαρκούς προσωπικού και αυτό θα ήταν «καταστροφικό» για τις επενδύσεις και την κυπριακή οικονομία. Αναφέρθηκε και στο ελάχιστο ποσό επένδυσης που ελέγχεται και ξεκινά από τοπρώτο ευρώ επένδυσης, αντί του κατώτατου ποσού €2 εκατ. που προβλεπόταν σε προηγούμενη φάση της διαβούλευσης, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλος φόρτος εργασίας αλλά και προβλήματα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Από πλευράς του Συνδέσμου Εταιρειών Διεθνών Δραστηριοτήτων (CIBA), ο Παντελής Χριστοφίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να περιφρουρηθεί το γόητρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ξεχωριστής αρχής, επισημαίνοντας πως στη Μάλτα και στην Ιρλανδία υπάρχουν ξεχωριστά γραφεία ως αρμόδιες αρχές, ενώ στη Μάλτα υπάρχει ελάχιστο χρονικό πλαίσιο στο οποίο δίνονται απαντήσεις στους επενδυτές.

Το νομοσχέδιο χαιρέτισε ο Σύνδεσμος Τραπεζών, ο οποίος ωστόσο προχώρησε σε κάποιες παρατηρήσεις που αφορούν το ελάχιστο ποσοστό επένδυσης, το οποίο αυξήθηκε από 20 σε 25%, σημειώνοντας ότι είναι προτιμητέο να μείνει στο 20%, όπως είναι σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Απουσιάζει η δέουσα επιμέλεια

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ Κυριάκος Ιορδάνους, σημείωσε ότι από το νομοσχέδιο απουσιάζει το στοιχείο εξέτασης της αίτησης στο επίπεδο δέουσας επιμέλειας, γεγονός που ελλοχεύει, όπως είπε, κινδύνους, όπως παρουσιάστηκαν και στο ΚΕΠ.

Από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών λέχθηκε πως αδικείται το υπουργείο, καθώς έγινε διαβούλευση, τονίζοντας πως δεν είναι πρόθεση να περνούν από έλεγχο όλες οι επενδύσεις. Υπέδειξε, παράλληλα, πως υπάρχει μηχανισμός ελέγχου, ο οποίος εντός πέντε ημερών θα κρίνει εάν τίθεται θέμα δημόσιας ασφάλειας. Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών κάλεσαν το υπουργείο και τους εμπλεκόμενους φορείς να διεξάγουν νέο γύρο διαβουλεύσεων.