Ο Cyprus Compliance Association «CCA», ο οποίος αποτελεί νεοϊδρυθέντα οργανισμό προορισμένο να υπηρετήσει την προώθηση της επαγγελματικής ανάπτυξης των επαγγελματιών και εμπειρογνωμόνων των τομέων διακυβέρνησης, κινδύνου και συμμόρφωσης, έχει πρόσφατα δημιουργηθεί, με την πλήρη υποστήριξη του ICA, το οποίο είναι το κορυφαίο επαγγελματικό σώμα παγκόσμια στον τομέα της κανονιστικής συμμόρφωσης και του οικονομικού εγκλήματος.

Ο Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου εκκίνησε εχθές επίσημα τις δραστηριότητές του, σε μια εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 18 Απριλίου 2024. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος (President) του ICA, Pekka Dare, ο Μάριος Σκανδάλης, Επίτιμος Πρόεδρος και Ιδρυτικό Μέλος του CCA και Chief Compliance Officer της Τράπεζας Κύπρου και η Άντρεα Μούντη Σαββίδη, Πρόεδρος και Ιδρυτικό Μέλος του CCA και Παγκόσμια Διευθύντρια Κινδύνου και Συμμόρφωσης (Global Director of Risk and Compliance) στη Harneys. Στην εκδήλωση αυτή, «Οικονομικό Έγκλημα και Κίνδυνοι Παράκαμψης Κυρώσεων: Η Άποψη των Ρυθμιστών», παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι οποίοι βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά όσον αφορά αυτό τον τομέα, ενώ διεξήχθη συζήτηση από ανωτέρους εκπροσώπους των εποπτικών αρχών της Κύπρου (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, Δικηγορικός Σύλλογος και ΣΕΛΚ) για την εξέλιξη στον τομέα του οικονομικού εγκλήματος και της επιβολής των διεθνών κυρώσεων.

Η δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού Κανονιστικής Συμμόρφωσης στην Κύπρο ακολουθεί την ανάπτυξη του επαγγέλματος της κανονιστικής συμμόρφωσης στη χώρα, το οποίο έχει αναπτυχθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, τόσο σε αριθμό επαγγελματιών όσο και αναφορικά με τη θέση του. Από μια απλή λειτουργία ελέγχου, έχει εξελιχθεί σε στρατηγικό κινητήριο μηχανισμό για όλους τους ρυθμιζόμενους και μη ρυθμιζόμενους φορείς. Οι επαγγελματίες αναζητούν τώρα να συμμορφωθούν με τα διεθνή βέλτιστα πρότυπα και πρακτικές. Για να καταστεί αυτό δυνατό, οι επιχειρήσεις διαθέτουν επιπλέον χρηματοδότηση στις λειτουργίες κανονιστικής συμμόρφωσης αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμμόρφωσης και τις αρνητικές συνέπειες της μη συμμόρφωσης.

 Ο Πρόεδρος του ICA, Pekka Dare δήλωσε: «Παρόλο ότι ο ICA έχει εργαστεί στην περιοχή για πολλά χρόνια, η εκκίνηση ενός σώματος αφιερωμένου στους επαγγελματίες συμμόρφωσης στην Κύπρο σημαίνει ότι ο ICA θα μπορεί να συνεργάζεται στενά με τον CCA, σε αναγνώριση του επαγγέλματος, επεκτείνοντας την εμβέλειά του στη χώρα. Καλωσορίζουμε την ίδρυση του CCA και υποστηρίζουμε την επίτευξη της συναρπαστικής αποστολής του στην Κύπρο.»

Αποστολή του CCA είναι να αποτελέσει καταλύτη ακεραιότητας και αριστείας για τους τομείς συμμόρφωσης, κινδύνου και διακυβέρνησης μέσω της υποστήριξης, της εκπαίδευσης και ενός φόρουμ επικεντρωμένου στην κοινότητα. Ο CCA θα συνεργάζεται στενά με τον ICA για να παρέχει υποστήριξη στην ανάπτυξη των μελών τους. Η δημιουργία ισχυρών σχέσεων συνεργασίας με τις εποπτικές αρχές και τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και η παροχή δυνατοτήτων και ευκαιριών μάθησης και εκπαίδευσης εντός της κοινότητας, θα είναι καίρια για την επίτευξη των στόχων του CCA.

Ο Μάριος Σκανδάλης, Επίτιμος Πρόεδρος και Ιδρυτικό Μέλος του CCA και Chief Compliance Officer της Τράπεζας Κύπρου δήλωσε: «Ο CCA φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρωταρχικό και κύριο μέσο εκπαίδευσης και υποστήριξης όλων των επαγγελματιών στους τομείς της διακυβέρνησης, του κινδύνου και της συμμόρφωσης στην Κύπρο. Στόχος μας δεν είναι απλώς να συμμορφωθούμε με το πλαίσιο των αυστηρών νόμων και κανονισμών, αλλά και να οδηγήσουμε με επιτυχία την καθιέρωση μιας ηθικής κουλτούρας διασφαλίζοντας ότι αυτή ενσωματώνεται με επιτυχία και με βιώσιμο τρόπο στην καθημερινή τους εργασία. Αυτό θα καθιερώσει τον CCA ως τον θεμέλιο λίθο που θα αντανακλά την πραγματική φήμη του νησιού μας.»