Καλύτερες μακροοικονομικές πορείες εμφανίζουν χώρες που είχαν πληγεί παλαιότερα από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος, γιατί έχουν εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας της ΕΕ, ενώ οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης υπόκεινται σε μεγάλη δημοσιονομική πίεση, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings.

Σε σημερινή του έκθεση με θέμα «Euro area faces fiscal tests», ο οίκος σημειώνει ότι «δεν χρησιμοποίησαν όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ τόσο αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια τη χαλαρή νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσουν τις δημοσιονομικές προκλήσεις».

Σύμφωνα με τον οίκο Scope, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον τα επόμενα χρόνια, με χαμηλή ανάπτυξη, υψηλότερες πληρωμές τόκων και σημαντική ανοδική πίεση στις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και αμυντικές δαπάνες. Η αναγνώριση αυτών των δημοσιονομικών περιορισμών θα πρέπει να οδηγήσει σε σημαντικούς δημοσιονομικούς συμβιβασμούς.

Επιπλέον, αναφέρει ο οίκος, η Ευρώπη αντιμετωπίζει διαρθρωτικά υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Το δημόσιο χρέος διευρύνθηκε μετά τις απανωτές κρίσεις. Οι πληρωμές τόκων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς το δημόσιο χρέος, που εκδόθηκε με χαμηλότερα επιτόκια πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λήγει και τώρα αναχρηματοδοτείται με υψηλότερα επιτόκια.

Η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία συλλογικά θα πληρώσουν σχεδόν 170 δισ. ευρώ περισσότερους τόκους το 2028, σε σύγκριση με το 2020.