Του Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για ανακούφιση των νοικοκυριών, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας, ένα από τα θέματα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και αυτό της αύξησης του αφορολόγητου ποσού, το οποίο να υπενθυμίσουμε σήμερα βρίσκεται στις €19,500. Για το θέμα, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε αναφέρει πως παρά το ότι η Κύπρος έχει ένα από τα υψηλότερα αφορολόγητα στην ΕΕ, το θέμα θα εξεταστεί, προσθέτοντας ωστόσο πως τα περιθώρια αύξησής του δεν είναι μεγάλα. Σε πρόσφατες τηλεοπτικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου είχε αναφέρει πως το αφορολόγητο θα μπορούσε να αυξηθεί μόνο για το 2023 στις €25,000, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο τα νοικοκυριά μπορούν να εξοικονομήσουν ετησίως ένα ποσό κοντά στα €1.000. Κατά την άποψη της στήλης, το μέτρο αυτό είναι ορθό, καθώς το ποσό που θα εξοικονομηθεί θα επιστραφεί τόσο στην κατανάλωση, όσο και στα δημόσια ταμεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Oι άνθρωποι πίσω από την εξαγορά Αρεταίειου και Pascal

Τελικές ανακοινώσεις για το θέμα δεν αναμένονται πριν το τέλος του χρόνου, αφού ο σύμβουλος της κυβέρνησης μελετά και εξετάζει κάποια σενάρια, τα οποία θα τεθούν ενώπιον του ΥΠΟΙΚ. Τέλος, να αναφέρουμε πως υπό μελέτη, με πολλές πιθανότητες υλοποίησης της, βρίσκεται και πρόταση για κατάργηση του ετήσιου τέλους των €350 που καταβάλλουν σήμερα οι επιχειρήσεις στον Έφορο Εταιρειών.

Deal για ξενοδοχείο στη Λευκωσία

Την έγκριση προσφοράς για την αγορά του ξενοδοχείου «RIMI Hotel», στη συνοικία Τρυπιώτη, του Δήμου Λευκωσίας, κοινοποίησε στην ιστοσελίδα της η Gordian Holdings. Πρόκειται για ξενοδοχείο το οποίο  βρίσκεται στη γωνία της οδού Σόλωνος και της οδού Αριστοκύπρου, σε απόσταση 150 μέτρων από την πλατεία Ελευθερίας και 70 μέτρων από την οδό Λήδρας. Το ξενοδοχείο εφάπτεται σε πεζόδρομο (Λαϊκή Γειτονιά) κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του. Ανακαινίστηκε το 2000 και αποτελείται από ισόγειο, υπόγειο και τρεις ορόφους. Το ισόγειο αποτελείται από χώρο υποδοχής, σαλόνι, εστιατόριο, μπαρ, κουζίνα, γραφείο και εσωτερική αυλή, που έχει μετατραπεί σε αποθήκη. Διαθέτει συνολικά 26 δωμάτια σε δύο ορόφους. Το ακίνητο μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για τα νέα κυβερνητικά κίνητρα για την αναζωογόνηση του εσωτερικού των τειχών στη Λευκωσία.

Χάθηκαν €24 εκατ. από παράνομα τσιγάρα

Σημαντική αύξηση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Κύπρο καταγράφηκε το 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International. Σε επίπεδο Ε.Ε., η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων αυξήθηκε κατά 3,9% το 2021, φτάνοντας τα 35,5 δισ. τσιγάρα (1,3 δισ. περισσότερα παράνομα τσιγάρα συγκριτικά με το 2020), με τη Γαλλία να καταγράφει σημαντική αύξηση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων και να διατηρεί την πρώτη θέση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της KPMG:

  • Συνολικά, το 2021 τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχασαν έσοδα ύψους 10,4 δισ. ευρώ εξαιτίας του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.  
  • Το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. ανήλθε στο 8,1% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων.
  • Η παράνομη αγορά στην Ε.Ε. ενισχύθηκε κυρίως από τα παραποιημένα τσιγάρα, η κατανάλωση των οποίων σημείωσε αύξηση 19% το 2021, φτάνοντας τα 12,3 δισ. τσιγάρα.
  • Η αύξηση στην αγορά παράνομων τσιγάρων στην Ευρώπη οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην άνοδο κατά 33% που σημείωσε η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης σχετικά με το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Κύπρο:

  • Συνολικά καταναλώθηκαν 140 εκατ. παράνομα τσιγάρα το 2021.
  • Το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων ανήλθε στο 14,4% της συνολικής κατανάλωσης.
  • Τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία το 2021 αγγίζουν τα 24 εκατ. ευρώ.

Αυξήθηκαν οι μισθοί το 2022 αλλά…

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 εκτιμώνται στα €2.019, σε σύγκριση με €1.891 το πρώτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή παρατηρείται αύξηση 6,8%. Οι μέσες ακαθάριστες απολαβές διορθωμένες ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2022, εκτιμούνται στα €2.114 και σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021 παρατηρείται αύξηση 1,0%. Η αύξηση πάντως είναι πλασματική, καθώς να υπενθυμίσουμε πως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν σε εφαρμογή τα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται μειωμένες οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές.

Ανακαινίσεις ξενοδοχείων στην Ελλάδα από Louis Plc

Στις σημαντικές επενδύσεις για ανακαινίσεις ξενοδοχείων που διαχειρίζεται το συγκρότημα στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Louis Plc Κωστάκης Λοΐζου. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, ανέφερε πως η Louis plc λειτουργεί για δεύτερη χρονιά την πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα Asterion Suites & Spa στα Χανιά της Κρήτης, ενώ φέτος ξεκινά τη λειτουργία του εντελώς καινούργιου, επίσης πεντάστερου, Once in Mykonos.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Κωστάκη Λοΐζου, έχει προχωρήσει με έργα εκτεταμένης ανακαίνισης και αναβάθμισης του ξενοδοχείου Mykonos Theoxenia, ενώ προγραμματίζεται για τον επόμενο χειμώνα μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση στο ξενοδοχείο Louis Kerkyra Blue στην Κέρκυρα, το ένα από τα δύο ιδιόκτητα ξενοδοχεία του συγκροτήματος στο νησί. Τέλος, αναφορικά με τα αποτελέσματα του συγκροτήματος για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021, η Louis plc κατέγραψε αύξηση στον κύκλο εργασιών 192,1% ή €44,9 εκατ., σε σύγκριση με €15,4 εκατ. κατά το 2020. Η ενοποιημένη καθαρή ζημιά μετά τη φορολογία ανήλθε το 2021 στα €30,3 εκατ.

Ιατρική Σχολή στη Λεμεσό από το Πανεπιστήμιο Frederick

Μεγάλες επενδύσεις στη Λεμεσό με προσφορά νέων προγραμμάτων σπουδών στις Επιστήμες Υγείας και επέκταση των κτηριακών του εγκαταστάσεων ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το Πανεπιστήμιο Frederick, κατά την πρώτη από μια σειρά τελετών αποφοίτησης του ακαδημαϊκού έτους 2021-22. Την ανακοίνωση έκανε κατά τον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Νατάσσα Φρειδερίκου. Όπως ανέφερε, ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου για τη χρονική περίοδο 2022-2030 έχει ως βασικό στοιχείο την ενίσχυση του πανεπιστημίου στη Λεμεσό, με την ανάπτυξη στον χώρο των Επιστημών Υγείας και σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο ο σχεδιασμός Ιατρικής Σχολής, η μόνη με έδρα τη Λεμεσό, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει στα επόμενα τρία χρόνια.

Ξενοδοχείο 5 αστέρων και 2 πύργοι στη Λάρνακα

Πράσινο φως στην εταιρεία Όμικρον Κτηματική Λτδ άναψε η περιβαλλοντική αρχή, για την κατασκευή και λειτουργία δύο οικιστικών πύργων και τουριστικής ανάπτυξης με την ονομασία «Staston Project» στον δήμο Λάρνακας. Το έργο θα αποτελείται από τους πύργους Tower A, 19 ορόφων και Tower B, 27 ορόφων και ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων με 25 ορόφους, ύψους 100,75 μέτρων. Οι πύργοι θα περιλαμβάνουν συνολικά 97 διαμερίσματα, καφετέριες, καταστήματα, εστιατόρια, γυμναστήριο, spa και δύο ενιαίους υπόγειους χώρους στάθμευσης, χωρητικότητας 218 θέσεων. Το ξενοδοχείο θα είναι δυναμικότητας 168 δωματίων και θα περιλαμβάνει καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήριο, spa, χώρους προσωπικού, χώρους διαχείρισης και συντήρησης και δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης χωρητικότητας 133 θέσεων, εκ των οποίων οι οκτώ για ΑμεΑ. Το προτεινόμενο έργο τοποθετείται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων βόρεια του πυρήνα του δήμου Λάρνακας και σε απόσταση 500 μέτρων περίπου νοτιοδυτικά του λιμανιού Λάρνακας. Σε απόσταση περίπου 200 μέτρων νοτιοανατολικά είναι η μαρίνα.