Ανατροπές σημειώθηκαν χθες, όχι μόνο όσον αφορά τα προγραμματισμένα ραντεβού του υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της θέσπισης εθνικού κατώτατου μισθού, καθώς έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και όσον αφορά την πρόταση που αναμενόταν.

Η συνεννόηση που έγινε προ ολίγων ημερών και μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό, μετά από επαφές που είχε ο κ. Κούσιους με τους κοινωνικούς εταίρους, ήταν πως θα τους παρουσιαζόταν πρόταση αργά το βράδυ της Πέμπτης, ενόψει της κοινής σημερινής συνάντησης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το προσχέδιο της πρότασης του υπουργού Εργασίας θα παρουσιαστεί τελικά σήμερα, στη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Κούσιος στις 11 το πρωί στο Υπουργείο Εργασίας με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή με τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ και τις εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.

Η πρόταση που θα τεθεί σήμερα ενώπιον των κοινωνικών εταίρων θα έχει στόχο, όπως ανέφερε χθες στις επαφές του ο υπουργός Εργασίας, να οδηγήσει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για θεσμοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού. Για διαμόρφωση της τελικής πρότασης του Υπουργείου Εργασίας θα ληφθούν υπόψη τα όσα συζήτησαν χθες ο Κυριάκος Κούσιος και η ομάδα του με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ενόψει και της κατάθεσης σήμερα  της τελικής πρότασης του υπουργού Εργασίας, προκειμένου η θεσμοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, οι κοινωνικοί εταίροι δεσμεύτηκαν χθες να μην διαρρεύσουν τα όσα συζητήθηκαν στις χθεσινές επαφές, ωστόσο πληροφορίες του «Φ» θέλουν το ύψος του κατώτατου μισθού που συζητείται να βρίσκεται κάτω από τα 1000 ευρώ και κοντά στον υφιστάμενο κατώτατο μισθό, που αφορά συγκεκριμένα μόνο επαγγέλματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το σχετικό διάταγμα ορίζει κατώτατο μισθό για συγκεκριμένα επαγγέλματα που ανέρχεται σε €870 ακαθάριστα με την πρόσληψη και 924 ευρώ ακαθάριστα, μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

Ενδεικτική ήταν η χθεσινή αναφορά του γενικού γραμματέα της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα στο ΡΙΚ, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας, ότι ο ορίζοντας για τα 1000 ευρώ θα ήταν ιδεατός, αριθμός που αναφέρεται και σε έκθεση της ΕΕ, αλλά πως αντιλαμβάνεται πως θα είναι δύσκολο να πάμε στον συγκεκριμένο αριθμό στην παρούσα φάση. Οι χθεσινές συζητήσεις του υπουργού Εργασίας επικεντρώθηκαν στα κύρια σημεία που κρατούν σε απόσταση εργοδοτική και συνδικαλιστική πλευρά και με πρώτιστο τη βάση ή τη φόρμουλα στην οποία θα βασιστεί ο εθνικός κατώτατος μισθός. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το κατά πόσο ο εθνικός κατώτατος θα καθοριστεί ως ποσοστό του διάμεσου μισθού που δίνει η κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία ή του σχετικού διάμεσου δείκτη εισοδήματος EU Silc της Eurostat που μεταξύ τους έχουν διαφορά 150 ευρώ περίπου. Στις χθεσινές επαφές συζητήθηκαν και οι εξαιρέσεις επαγγελμάτων που δεν θα καλύπτονται από τον εθνικό κατώτατο μισθό, καθώς και οι ώρες εργασίας που αυτός θα καλύπτει. Θέματα που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν με τη σχετική πρόταση που θα καταθέσει σήμερα ο υπουργός Εργασίας και με το σχετικό διάταγμα που θα τεθεί σε ισχύ, όπως εκτιμάται, με το νέο χρόνο.