Θορυβημένη, εν μέσω της σκληρής κριτικής που δέχεται από ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, εμφανίζεται η κυβέρνηση, λόγω της τροπής που έχει πάρει το θέμα του κατώτατου μισθού. Εξού και η άρον – άρον νέα συνάντηση σήμερα των κοινωνικών εταίρων με τον υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο.

Οι προσπάθειες ΟΕΒ και ΚΕΒΕ να περάσουν τις θέσεις τους στην Κυβέρνηση για τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού και οι αμφιλεγόμενοι χειρισμοί που έχουν γίνει από πλευράς Προεδρικού, σήμαναν συναγερμό, ενώ τα χρονοδιαγράμματα για την εξεύρεση κοινής φόρμουλας με τους κοινωνικούς εταίρους είναι ασφυκτικά. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαβουλεύσεις, αλλά για την ώρα το χάσμα είναι μεγάλο και δεν δικαιολογεί αισιοδοξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος έπιασε δουλειά από την Τετάρτη, μια μέρα μετά την παταγώδη αποτυχία της κοινής σύσκεψης των κοινωνικών εταίρων στο Προεδρικό, λόγω της σύμπλευσης θέσεων μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοτών.

 Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους σε σχέση με τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού και ενόψει της σημερινής συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας, ο υπουργός προχθές συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ και της ΣΕΚ, ενώ χθες συναντήθηκε με αντιπροσωπείες της ΠΕΟ και της ΔΕΟΚ.

Η σημερινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, κατά την οποία θα ξανα-ανοίξει η συζήτηση για τον κατώτατο, θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 και σε αυτή θα συμμετέχουν το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ και ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

Σήμερα το πρωί, ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, θα παραθέσει  δημοσιογραφική διάσκεψη, με αφορμή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το πισωγύρισμα στη διαβούλευση για εθνικό κατώτατο μισθό και για να παραθέσει τις δικές του θέσεις, αλλά και στοιχεία για όσα προηγήθηκαν, επί υπουργίας της αείμνηστης Ζέτας. Από τη συνέντευξη Τύπου ίσως ξεκαθαρίσει τι πραγματικά είχε λεχθεί κατά την προηγηθείσα διαβούλευση από τα τρία μέρη, εργοδότες, συντεχνίες και κυβέρνηση.

Οι συντεχνίες επικρίνουν τις εργοδοτικές οργανώσεις ότι επιχειρούν να αλλάξουν το πλαίσιο θέσπισης του κατώτατου μισθού και υποστηρίζουν ότι στη σύσκεψη της Τρίτης παρατηρήθηκε οπισθοδρόμηση, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ουδέποτε είχε ολοκληρωθεί ο διάλογος, συνεπώς δεν πρέπει να ξενίζουν οι θέσεις που καταθέτουν σήμερα. Διαφωνία καταγράφηκε στον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού και ειδικότερα για το κατά πόσον αυτός θα υπολογιστεί στη βάση των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας (που υπολογίζει χαμηλότερο διάμεσο μισθό) ή της ευρωπαϊκής έρευνας EU-SILC.

Απογοητευμένη και η ΔΕΟΚ με τις εξελίξεις

Χθες, η ΔΕΟΚ, με ανακοίνωση ανέφερε πως «το συμβούλιο διοίκησης εκφράζει την έντονη απογοήτευση και την ανησυχία του για τις θέσεις που εκφράστηκαν, τόσο από τις εργοδοτικές οργανώσεις, όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θέσεις που ανατρέπουν πλήρως τις βασικές αρχές και το συμφωνημένο πλαίσιο, όπως αυτά καθορίστηκαν στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου από την αείμνηστη Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου».

«Απαιτούμε» προσθέτει η συντεχνία, «εδώ και τώρα αξιοπρεπή κατώτατο μισθό. Κατώτατο μισθό που να αποζημιώνει τους εργαζόμενους/ες για τους κόπους και τις θυσίες τους και να τους προσφέρει τη δυνατότητα να ζουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια».

Απογοήτευση για όσα έλαβαν χώρα στη σύσκεψη της Τρίτης στο Προεδρικό είχαν εκφράσει από την Τετάρτη η ΠΕΟ και η ΣΕΚ.

ΓΝΩΜΗ

Ψυχολογικός εκφοβισμός

Μέχρι τώρα, το πιο εύκολο επιχείρημα των εργοδοτών για να μπλοκάρουν αυξήσεις μισθών ή να αλλάξουν τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού ήταν ότι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η ανεργία. Το επιχείρημα προκαλεί ψυχολογικό εκφοβισμό στους εργαζόμενους και στερείται σοβαρότητας, νομίζω. Σε μια οικονομία που έχει ακόμα ανάπτυξη, δεν δικαιολογούνται απολύσεις, αλλά προσλήψεις. Άλλωστε, οι εργοδότες φωνάζουν ότι δεν βρίσκουν προσωπικό και θέλουν εργάτες από τρίτες χώρες. Το ΚΕΒΕ εμφανίζεται σκληροπυρηνικό και δίνει την εντύπωση ότι καλύτερα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν χωρίς μισθούς ή με ψίχουλα. Η ΟΕΒ προσπαθεί να λειάνει τις γωνίες, ακολουθώντας φαινομενικά έστω ηπιότερη πολιτική, αλλά πάντα για όλα φταίνε οι μισθοί.