Για ακόμη ένα επίδομα αναμένεται σύντομα να περιοριστεί η ταλαιπωρία και η καθυστέρηση στην καταβολή του καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται και οι αιτήσεις για το ανεργιακό επίδομα να μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το ανεργιακό αναμένεται να δοθεί στη διάθεση του κοινού την προτελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και για μικρό διάστημα εκτιμάται πως θα παραμείνει σε ισχύ και η δυνατότητα υποβολής αίτησης και σε έντυπη μορφή.

Το ανεργιακό επίδομα είναι το τέταρτο κατά σειρά επίδομα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων που ψηφιοποιείται καθώς προηγήθηκαν η υποβολή αιτήσεων ηλεκτρονικά του επιδόματος ασθενείας, του βοηθήματος τοκετού και του επιδόματος μητρότητας. Η δυνατότητα για ηλεκτρονική υποβολή του επιδόματος μητρότητας ήταν η τελευταία που δόθηκε στη διάθεση του κοινού μέσω του gov.cy τον περασμένο Ιούλιο. Για το επίδομα μητρότητας συνεχίζει να τρέχει και η παράλληλη υποβολή έντυπων αιτήσεων, η οποία όπως πληροφορούμαστε αναμένεται να τερματιστεί επίσης από την ερχόμενη εβδομάδα, όταν δηλαδή θα αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας.

Για το επίδομα ανεργίας η διαδικασία σήμερα είναι στην ουσία υβριδική καθώς η εγγραφή  στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑ) του Τμήματος Εργασίας γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω email στην ουσία. Η εγγραφή των ανέργων στην ΔΥΑ αποτελεί προϋπόθεση για υποβολή αίτησης για καταβολή ανεργιακού από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως και η ανανέωση αίτησης εργασίας που πρέπει να γίνεται κάθε μήνα σχεδόν, χωρίς όμως πλέον να χρειάζεται κανείς να προσέλθει στα επαρχιακά γραφεία εργασίας. Όχι τουλάχιστον κάθε μήνα καθώς οι ΔΥΑ καλούν τους διαθέσιμους για εργασία σε συνεντεύξεις σε συχνά χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερα μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία που ήταν και η αφορμή και ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Τμήματος Εργασίας. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σήμερα, με την εγγραφή στη ΔΥΑ όσοι βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να χάσουν τη δουλειά τους, τους αποστέλλεται με το ταχυδρομείο σχετική αίτηση για συμπλήρωσή της προκειμένου να τους καταβληθεί και ανεργιακό. Η εν λόγω αίτηση, βάσει των σχεδιασμών του Υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να αποκαλυφθούν εντός της τρέχουσας βδομάδας, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.

Με την ψηφιοποίηση και της συγκεκριμένης αίτησης ηλεκτρονικά εκτιμάται ότι θα συντμηθεί και ο χρόνος καταβολής του ανεργιακού επιδόματος το οποίο εφόσον χρειαστεί κανείς να αιτηθεί είναι σημαντικό αυτό να καταβάλλεται εγκαίρως.

Σημειώνουμε ότι βάσει και των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσον αφορά το επίδομα ανεργίας, εξετάζονται οι αιτήσεις όσων μισθωτών τερματίστηκε η απασχόλησή τους και η περίοδος ανεργίας τους άρχισε από 07/06/2022 μέχρι τις 15/06/2022. Εξετάζονται, επίσης, οι περιπτώσεις όσων ήδη λαμβάνουν επίδομα ανεργίας το οποίο αφορά την περίοδο ανεργίας Ιουλίου 2022.

Μετά την ψηφιοποίηση και του επιδόματος ανεργίας οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως θα υπάρξει διευθέτηση, όπως έχει δεσμευτεί και δημοσίως ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, για καταβολή ηλεκτρονικά και των ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών, καθώς μέσω του SISnet καταβάλλονται ηλεκτρονικά μόνο οι τρέχουσες εισφορές. Θα ακολουθήσει αργότερα φέτος και η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για την καταβολή της θεσμοθετημένης σύνταξης και της σύνταξης χηρείας, μέσω και πάλι του gov.cy όπου για υποβολή τους θα είναι και πάλι απαραίτητη, όπως και για όλα τα επιδόματα που υποβάλλονται αιτήσεις ηλεκτρονικά, η δημιουργία και ταυτοποίηση προσωπικού λογαριασμού στο Cy-Login.

 Οι ημερομηνίες

1. Από 19/9/2022 θα ισχύει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για Επίδομα Ανεργίας από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσω της ιστοσελίδας www.gov.cy.

2. Από 26/9/2022 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για Επίδομα Μητρότητας από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί, καθίσταται υποχρεωτική. 

Για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης Επιδόματος Ανεργίας και Επιδόματος    Μητρότητας είναι απαραίτητο οι ασφαλισμένοι να έχουν προηγουμένως δημιουργήσει προφίλ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΑΡΙΑΔΝΗ (https://cge.cyprus.gov.cy/cyloginregistration/register) και να έχουν ταυτοποιηθεί.

3. Από 03/10/2022 δίνεται η δυνατότητα σε οφειλέτες μέσω του Διαδικτυακού Συστήματος Πληρωμής Εισφορών των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων SISnet, επιπρόσθετα από τις τρέχουσες εισφορές τους, να καταβάλλουν και οφειλές για περιόδους των οποίων η προθεσμία έχει παρέλθει.