Στην τρίτη μέρα απεργίας βρίσκονται οι διανομείς που συνεργάζονται με την Wolt, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Λευκωσία.

Περίπου 150 διανομείς, που πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας, σήμερα βρέθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από τα γραφεία της εταιρείας, αποφασισμένοι να συνεχίσουν την ειρηνική διαμαρτυρία τους και την απεργία, αφού η Wolt ανακοίνωσε την πρόθεσή της να περικόψει περαιτέρω τις απολαβές τους.

Υπάλληλοι του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπ. Εργασίας βρέθηκαν στη συγκέντρωση των απεργών διανομέων, προκειμένου να καταγράψουν τους όρους των συμβολαίων σύμφωνα με τα οποία απασχολείται ο καθένας από τους διανομείς. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο η πρόθεση της Wolt, με την οποία έχουν ελεύθερη συνεργασία οι διανομείς, να μειώσει τις απολαβές, προσκρούει στους όρους των συμβολαίων που έχουν συνάψει με τις εταιρείες – εργοδότες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα ανέφεραν σε δηλώσεις τους οι διανομείς, το ποσό των €2,40 για κάθε δρομολόγιο, από το οποίο ο εργοδότης τους κρατά το 41%, η Wolt σκοπεύει να το μειώσει σε €2,26. Η πρόθεσή της αυτή αποτέλεσε την αφορμή για την απεργία των διανομέων, οι οποίοι εργάζονται έτσι κι αλλιώς σε αντίξοες συνθήκες και δυσμενείς όρους, καθώς όπως λένε, καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι για τα καύσιμα, τον προστατευτικό εξοπλισμό τους, τις τσάντες διανομής, όπως επίσης να καλύψουν οποιεσδήποτε φθορές και επιδιορθώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Wolt για €3,5 δισ.

Οι όροι εργασίας ήταν ήδη δυσμενείς, όπως είπαν, με τα εισοδήματά τους να ανέρχονται σε €400-€500 μηνιαία. Ανέφεραν ότι για κάθε χιλιόμετρο που καλύπτουν λαμβάνουν αποζημίωση ύψους €0,25 – €0,50, ενώ για διανομές εντός ενός χιλιομέτρου, δεν λαμβάνουν καθόλου αποζημίωση. Σημείωσαν, ακόμα, ότι είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν να ζητήσουν από την εταιρεία την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού τους, χωρίς ανταπόκριση όμως. Όπως είπαν, εξάλλου, ούτε τώρα έχουν λάβει κάποια ανταπόκριση σχετικά με τα αιτήματα που έχουν υποβάλει γραπτώς στην εταιρεία.

Με έγγραφο που έχουν διαβιβάσει στη διεύθυνση της εταιρείας, όπως ανέφεραν, ζητούν την αποκατάσταση του ποσού ανά δρομολόγιο στα €2,60, όπως ίσχυε παλιότερα, καθώς και αποκατάσταση του αντίστοιχου ποσού στα €4,00 για τις Παρασκευές και στα €3,50 για τα Σάββατα. Ζητούν, ακόμα, αποζημίωση και για τα δρομολόγια εντός ενός χιλιομέτρου, ενιαία αποζημίωση €0,50 ανά χιλιόμετρο για όλα τα δρομολόγια, καθώς και αποζημίωση €1,10 για τα δρομολόγια που εκτελούνται υπό βροχή. Ζητούν, επίσης, το ποσοστό που κρατείται από τις εταιρείες που τους εργοδοτούν (οι οποίες με τη σειρά τους παρέχουν υπηρεσίες στη Wolt), να μειωθεί στο 30%, αντί του 41% που ισχύει σήμερα.

Η αύξηση του κόστους των καυσίμων, καθώς και του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και των βασικών αγαθών, έχει καταστήσει τη διαβίωσή τους εξαιρετικά δύσκολη, όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, κάτι που τους ώθησε να κατέλθουν σε απεργία. Τόνισαν, δε, ότι προτίθενται να συνεχίσουν την απεργία, αν και έχουν δεχθεί και μηνύματα ότι οι περισσότεροι λογαριασμοί διανομέων που απεργούν, έχουν μπλοκαριστεί από την εταιρεία, κάτι που ζητούν να αρθεί.