Σημαντικές επενδύσεις καταγράφονται αυτή την περίοδο στην αγορά γραφείων, καθώς μόνο στη Λευκωσία βρίσκονται υπό κατασκευήν ή κενά.

70.000 τ.μ. νέων κτιρίων γραφείων, ενώ στο στάδιο του σχεδιασμού βρίσκονται επιπλέον 14.000 τ.μ. Συνολικά δηλαδή αναμένεται να κατασκευαστούν 84.000 τ.μ. νέων γραφείων μέχρι το 2024 – 2025, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να αντισταθμίσουν το έλλειμμα νέων αναπτύξεων που παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά τα γραφεία, θα επιφέρουν σχεδόν διπλασιασμό του σημερινού διαθεσίμου αποθέματος γραφείων. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από σχετική ανάλυση της εταιρείας Δανός η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ακινήτων και αντιπροσωπεύει την BNP Paribas Real Estate και παρουσιάζει ο «Φ».

Σύμφωνα με την ανάλυση «παρ’ όλα αυτά, στελέχη του κλάδου δεν φαίνεται να ανησυχούν για τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς, καθώς η ζήτηση για σύγχρονα και κυρίως «πράσινα» γραφεία είναι πολύ υψηλή. Ήδη, κατά το περυσινό τελευταίο εξάμηνο, η απορρόφηση γραφείων (νέες μισθώσεις) υπολογίζεται ότι ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ των 25.000 τ.μ. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι – παρά τη μεσολάβηση της πανδημίας και την επικράτηση της τηλεργασίας – οι περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν τη φυσική παρουσία για το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους, τουλάχιστον για κάποιες ημέρες την εβδομάδα. Η υψηλή ζήτηση αποτυπώνεται και στις τιμές των ενοικίων, τα οποία διαμορφώνονται πλέον σε 23 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση για την Λευκωσία, ενώ έχουν υπάρξει και περιπτώσεις μισθώσεων στη Λεμεσό που έγιναν στον επίπεδο των 45 ευρώ/τ.μ.».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το γραφείο Δανός στην ανάλυσή του σημειώνει «το ζήτημα που ενδεχομένως να προκαλέσει κάποιες «αναταράξεις» στην αγορά γραφείων, είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τα παλιότερα ακίνητα, τα οποία αφήνουν οι εταιρείες, πολυεθνικές και μη, αλλά και το δημόσιο, προκειμένου να εγκατασταθούν στα νέα κτίρια που κατασκευάζονται σήμερα, ή πρόκειται να κατασκευαστούν στο μέλλον. Τα ακίνητα αυτά, έχοντας κατασκευαστεί κυρίως κατά την περίοδο 1990 – 2010, θα απαιτήσουν σημαντικά κεφάλαια για να αναβαθμιστούν ενεργειακά, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους επιθυμούν να συνεχίσουν να προσελκύουν νέους μισθωτές. Εναλλακτικά, είναι πιθανόν να αλλάξουν χρήση, αν και πάλι κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα απλή υπόθεση. Ως εκ τούτου, το πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το απόθεμα ακινήτων τα επόμενα χρόνια είναι ένα ερώτημα που ακόμη δεν έχει βρει ικανοποιητική απάντηση».

Επίσης διευκρινίζεται ότι η ισχυρή ζήτηση που πυροδοτείται εν μέρει από επιχειρήσεις που θέλουν να επιστρέψει το προσωπικό τους στα γραφεία, δείχνει ότι το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης έχει ωθήσει τις αποδόσεις των ακινήτων υψηλότερα και οι αυστηρότερες πιστωτικές αγορές δημιουργούν κινδύνους αναγκαστικών πωλήσεων, θέτοντας υπό πίεση τις αποτιμήσεις. Οι εταιρείες επίσης υιοθετούν αυστηρότερους κλιματικούς στόχους, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερη ζήτηση για πράσινους χώρους γραφείων. Η προσφορά στον τομέα είναι περιορισμένη καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και το υψηλότερο κόστος δανεισμού αποθαρρύνουν ορισμένους developers.

Σταθερές οι τιμές ενοικίων και πώλησης στα γραφεία

Δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές ανατιμήσεις στα ενοίκια και στις τιμές πώλησης των γραφείων σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου Δανός. Οι τιμές ενοικίασης γραφείων στην Λευκωσία το 2023 εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ €12 και €23 το τ.μ όσο ήταν και το 2022. Στην Λάρνακα οι τιμές των ενοικίων προβλέπονται σταθερές μεταξύ €8 και €12 το τ.μ όσο ήταν και το 2022. Ούτε στην Λεμεσό προβλέπεται άνοδος με τις τιμές να είναι μεταξύ €20 και €45 το τ.μ. Το ίδιο και στην επαρχία Αμμοχώστου και Πάφου. Οι τιμές ενοικίου θα είναι μεταξύ €5 -€12 το τ.μ και €7-€10 το τ.μ αντίστοιχα. Οι τιμές πώλησης γραφείων στην Λευκωσία εκτιμάται ότι θα είναι στα επίπεδα του 2022 μεταξύ €3.000 -€4.500 το τ.μ, στην επαρχία Λάρνακας από €2.000 ως €3.000 το τ.μ, στην επαρχία Λεμεσού από €5.000 με €6.500 το τ.μ , στην επαρχία Αμμοχώστου μεταξύ €1.500 και €2.000 το τ.μ και στην επαρχία Πάφου από €1.500 ως €2.000 το τ.μ.

Στα ίδια επίπεδα οι τιμές των καταστημάτων

Στα καταστήματα οι τιμές  ενοικίων και πώλησης θα παραμείνουν σταθερές το 2023 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γραφείου Δανός. Στην Λευκωσία τα ενοίκια θα είναι €15-45 το τ.μ, στην Λάρνακα €6- €20 το τ.μ, στην Λεμεσό €20 με €45 το τ.μ, στην επαρχία Αμμοχώστου από €10 με €25 το τ.μ και στην επαρχία Πάφου από €10 ως €25 το τ.μ. Όσον αφορά τις τιμές πώλησης καταστημάτων, στην Λευκωσία εκτιμάται ότι θα είναι €4.000 με €5.000 το τ.μ, στην Λάρνακα €2.000 με €2.500 το τ.μ, στην Λεμεσό €5.500 με €6.500 το τ.μ , στην επαρχία Αμμοχώστου μεταξύ €2.000 με €2.500 το τ.μ και στην Πάφο θα κυμανθούν από €2.000 ως €2.500 το τ.μ.