Περαιτέρω διεύρυνση των δικαιούχων σε μειωμένο ΦΠΑ 5% κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας -πέραν της διεύρυνσης που επιτυγχάνεται μέσω νέου νομοσχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα- θα επιδιώξουν τα κόμματα  κατά τη συζήτηση τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Μέσω του αναθεωρημένου νομοσχεδίου έχουν αυξηθεί κατά 15% οι αξίες της συναλλαγής των κατοικιών και των διαμερισμάτων που θα θεωρούνται επιλέξιμα για μειωμένο ΦΠΑ και διευρύνθηκε κατά 20 τ.μ. το επιλέξιμο εμβαδόν των κατοικιών (όχι και των διαμερισμάτων). Συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 200 τ.μ. του δομήσιμου εμβαδού κατοικιών με συνολικό εμβαδό μέχρι 220 τ.μ και με αξία συναλλαγής μέχρι €385 χιλ. Το προηγούμενο νομοσχέδιο προέβλεπε την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 170 τ.μ της κατοικίας, με συνολικό εμβαδό μέχρι 220 τ.μ και με αξία συναλλαγής μέχρι €350 χιλ.

Επίσης, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο προβλέπει ότι 5% ΦΠΑ θα επιβάλλεται και για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και με συνολική αξία μέχρι €220 χιλ. Στην περίπτωση των διαμερισμάτων δεν αυξάνεται το εμβαδό, αλλά μόνο η ανώτατη αξία, η οποία προηγουμένως ήταν  €200 χιλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι αλλαγές στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο, παρόλο που αυξάνουν τον αριθμό των δικαιούχων που θα επωφελούνται με 5% ΦΠΑ, δεν κρίνονται απόλυτα ικανοποιητικές από κάποια κόμματα, που θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο για επιπλέον χαλαρώσεις, ειδικά στο ζήτημα των διαμερισμάτων, καθώς λόγω της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους και του πληθωρισμού η πλειοψηφία των νεαρών ζευγαριών αδυνατούν να αγοράσουν κατοικία και επιλέγουν, όσα έχουν τέτοια οικονομική δυνατότητα, διαμερίσματα.

Βελτιώσεις για διαμερίσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η συνεδρία της Επιτροπής τη Δευτέρα θα διεξαχθεί -και αυτή- κεκλεισμένων των θυρών, έτσι ώστε οι βουλευτές να συζητήσουν ανεπηρέαστοι τον τρόπο με τον οποίο θα εμβολιάσουν το αναθεωρημένο κείμενο. Κάποια κόμματα μελετούν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις αξίες των συναλλαγών των κατοικιών και των διαμερισμάτων. Στην πρώτη περίπτωση θα επιδιωχθεί η αξία να αυξηθεί στις €400 χιλ. και στη δεύτερη περίπτωση (διαμερίσματα) στις €240 χιλ. με €250 χιλ.

Επιπρόσθετα, θα τεθούν εισηγήσεις για περαιτέρω αύξηση του εμβαδού των διαμερισμάτων που θα επωφελούνται, για να συνάδει με τις αλλαγές που έγιναν για τις κατοικίες.

Αρμόδια πηγή, δήλωσε στον «Φ» πως οι κομματικές αλλαγές θα λαμβάνουν υπόψη τις ευρωπαϊκές υποδείξεις, έτσι ώστε αυτές να πληρούν τον κοινωνικό σκοπό της ευρωπαϊκής Οδηγίας. Τα κόμματα αναμένεται να επικαλεστούν την πρόνοια με την οποία η αξία της συναλλαγής ανά τετραγωνικό μέτρο μπορεί να αναθεωρείται με απόφαση του Εφόρου Φορολογίας. Η συγκεκριμένη πρόνοια είναι κομβικής σημασίας, καθώς θα μπορεί να αλλάζει η αξία της συναλλαγής, νοουμένου ότι θα κρίνεται πως δικαιολογείται από τις συνθήκες της αγοράς.

Οι μεταβατικές διατάξεις

Σε σχέση με τις νέες πρόνοιες που αφορούν τις μεταβατικές διατάξεις, φαίνεται πως διασκεδάζονται κάπως οι ανησυχίες των κομμάτων, ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιχειρηθούν επιπλέον αλλαγές. Οι νέες ρυθμίσεις που θα εγκριθούν από το Κοινοβούλιο δεν θα ισχύσουν για κτήρια για τα οποία έχει εξασφαλιστεί άδεια οικοδομής από την αρμόδια αρχή, ακόμα και εντός τεσσάρων μηνών από την εφαρμογή του νόμου. Πέραν της άδειας οικοδομής, κάποια κόμματα θα απαιτήσουν να περιληφθεί εναλλακτική και η πολεοδομική άδεια (κατά κανόνα προηγείται).

Σύμφωνοι για τα δέκα χρόνια

Άλλη μια αλλαγή που έγινε στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αφορά τη ρύθμιση για τα δέκα χρόνια, έτσι ώστε να καταστεί πιο δίκαιο. Συγκεκριμένα, περιλήφθηκε πρόνοια, σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση που κάποιος επωφελήθηκε το 5% ΦΠΑ και παύσει να χρησιμοποιεί την κατοικία ως χώρο διαμονής πριν παρέλθουν τα δέκα χρόνια, οφείλει εντός 30 ημερών να ειδοποιήσει τον Έφορο Φορολογίας πως δεν αποτελεί πλέον την κύρια κατοικία του και θα πρέπει να καταβάλει το ποσό του φόρου που προκύπτει από την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή και του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, που αναλογεί στο ποσοστό της χρονικής περιόδου για την οποία δεν έχει χρησιμοποιήσει την κατοικία για σκοπούς ιδιοκατοίκησης. Το σημερινό νομικό πλαίσιο προβλέπει την καταβολή 14% ΦΠΑ, εάν ο ιδιόκτητης του ακινήτου παύσει να το χρησιμοποιεί ως κύρια κατοικία πριν παρέλθουν τα δέκα χρόνια.

 – Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι Βρυξέλλες εκ πρώτης βλέπουν με θετικό μάτι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, ωστόσο δεν φαίνεται να συναινούν σε επιπλέον αλλαγές.