Λίγες μέρες μετά τη συμφωνία του υπουργού Οικονομικών με την ΠΑΣΥΔΥ, τη ΣΕΚ και την ΠΕΟ, για πλήρη κατάργηση των απαγορεύσεων πλήρωσης θέσεων στην κρατική μηχανή, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) προώθησε αίτημα στη Βουλή για το ξεπάγωμα 1,415 θέσεων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πρόκειται για 1,140 θέσεις στον δημόσιο και 275 θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (221 θέσεις σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου και 54 σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης). Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες θέσεις που θα πληρωθούν προορίζονται για τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας και την Αστυνομία. Δεν αποκλείεται, πάντως, το ξεπάγωμα των 1415 θέσεων να συνδέεται με την πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης-συνδικαλιστικών οργανώσεων. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που εγκριθεί το σχετικό νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη Βουλή, με την άρση των απαγορεύσεων στις προσλήψεις θα ενεργοποιηθεί ο νόμος για τη Δημόσια Υπηρεσία. Δηλαδή, θα πρέπει μέσα στο πρώτο τετράμηνο του κάθε έτους να δημοσιεύονται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, από την ΕΔΥ, όλες οι θέσεις πρώτου διορισμού που είναι κενές ή θα κενωθούν μέχρι τέλος του χρόνου. Τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο το ξεπάγωμα των νέων θέσεων σχετίζεται με την πρόσφατη συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιτιολογημένες γνώμες για ρύπους, ΑΠΕ και πνευματικά δικαιώματα

Πού ανοίγουν θέσεις

Σύμφωνα με στοιχεία που στάλθηκαν στη Βουλή, 1,140 θέσεις πρώτου διορισμού αφορούν 273 θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, 313 στο Υπουργείο Παιδείας (περιλαμβάνονται καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτές) και 229 στην Αστυνομία. Ζητείται και το ξεπάγωμα έξι θέσεων στο Γενικό Λογιστήριο, 52 θέσεων στο Υπουργείο Μεταφορών, επτά στο Υπουργείο Υγείας και 16 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επιπρόσθετα, ανοίγουν 12 θέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, οκτώ θέσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, πέντε θέσεις στο Υπουργείο Ενέργειας, οκτώ θέσεις στο Υπουργείο Εργασίας και 82 θέσεις στον Υπουργείο Εσωτερικών. Προβλέπονται επίσης και τρεις θέσεις στη Δικαστική Υπηρεσία, 23 θέσεις στη Νομική Υπηρεσία, μία θέση στην Ελεγκτική Υπηρεσία, τρεις θέσεις στο Γραφείο Επίτροπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οκτώ θέσεις στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου και μια θέση στο Υφυπουργείο Έρευνας. Άλλες επτά θέσεις αφορούν το Υφυπουργείο Τουρισμού, δύο θέσεις το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, 17 θέσεις το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοια, τέσσερις θέσεις το Υπουργείο Άμυνας και 60 θέσεις το Υπουργείο Γεωργίας.

Στην ΑΗΚ και Cyta οι περισσότερες θέσεις

Εξάλλου, οι 275 θέσεις πρώτου διορισμού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αφορούν 24 θέσεις στην ΑΗΚ, 21 θέσεις στη Cyta, πέντε στην ΑνΑΔ, 9 θέσεις στην ΑΛΚ, 6 θέσεις στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και έξι θέσεις στο ΓΕΡΗΕΤ. Επίσης, 22 θέσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τρεις στο ΕΤΕΚ, πέντε στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, δύο ΚΟΑΓ, έξι ΟΧΣ, 36 θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 12 θέσεις στο ΤΕΠΑΚ και 13 θέσεις στο ΡΙΚ. Το ξεπάγωμα μιας θέσης ζητούν ο ΘΟΚ, το ΚΥΠΕ, ο ΚΟΑ, ο ΟΑΥ, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, η ΡΑΕΚ και το Συμβούλιο Εγγραφής Εργοληπτών. Οι υπόλοιπες 54 θέσεις αφορούν δήμους, κοινότητες, Συμβούλια Αποχετεύσεων και Υδατοπρομήθειας.  

Επί τάπητος και η πρόταση ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα θα συζητηθεί εκ νέου η πρόταση νόμου ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, με την οποία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών δεν θα αποφασίζει για το ξεπάγωμα  θέσεων προαγωγών, αλλά αυτές θα γίνονται μέσω της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας. Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούτας, έδωσε οδηγίες στις υπηρεσίες στη Βουλής για να ετοιμάσουν τροπολογία. Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, εφόσον προωθείται με την πρόταση νόμου η εξαίρεση από τις διαδικασίες αποπαγοποίησης των θέσεων προαγωγής, η συνέχιση της υφιστάμενης διαδικασίας για τις θέσεις πρώτου διορισμού είναι άνευ αντικειμένου. Σημειώνει πως η αναγκαιότητα διατήρησης των συγκεκριμένων θέσεων μπορεί να εξετάζεται και να λαμβάνονται αποφάσεις μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Στην ουρά και προαγωγές

Η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή καλείται επίσης να συναινέσει στο ξεπάγωμα και 22 θέσεων προαγωγής. Πρόκειται για τρεις θέσεις ανώτερου λειτουργού πληροφορικής στο Υφυπουργείο Έρευνας, τριών διευθυντικών θέσεων στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, μια θέση επιθεωρητή στη Δημοτική Εκπαίδευση, δύο θέσεων στην ΕΠΑ, 10 θέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών και τριών θέσεων ανώτερου εκτελεστικού μηχανικού στα δημόσια έργα.