Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα  ειδική ομάδα εργασίας για τη μόνιμη βελτίωση της κατάστασης στη Λέσβο. Στόχος της ομάδας θα είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων επαρκών συνθηκών διαβίωσης, περισσότερης βεβαιότητας μέσω ταχύτερων διαδικασιών και πιο ισορροπημένης κατανομής ευθύνης και αλληλεγγύης. Η ειδική ομάδα θα συνεργαστεί στενά με επιτόπιους οργανισμούς της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς.

Η ειδική ομάδα θα συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων υποδοχής τους επόμενους μήνες. Οι εγκαταστάσεις θα είναι ευρωπαϊκού επιπέδου, ανθεκτικές υποδομές και θα παρέχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και επαρκή αποχέτευση. Θα λάβουν υπόψη τις ειδικές ανάγκες των γυναικών, των παιδιών και των οικογενειών, και θα απαιτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή των οργανισμών της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών, όπως η Ύπατη Αρμοστεία και ο ΔΟΜ.

Επιπλέον, η ειδική ομάδα θα επιβλέπει ορισμένες δράσεις, βάσει των αρχών του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο όπως:

– Τον τερματισμό του υπερπληθυσμού μέσω της μεταφοράς εναπομείναντων ευάλωτων ατόμων στην ηπειρωτική χώρα και της συνεχιζόμενης μετεγκατάστασης ασυνόδευτων παιδιών και οικογενειών με παιδιά σε άλλα κράτη μέλη.

– Γρήγορες, αποτελεσματικές διαδικασίες για την παροχή σαφήνειας και βεβαιότητας στους αιτούντες και τη βελτίωση της σύνδεσης μεταξύ βασικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένου του ασύλου και της επιστροφής ή της ένταξης που υποστηρίζονται από οργανισμούς της ΕΕ – EASO και Frontex.

– Άυξηση εθελοντικών επιστροφών μέσω της εφαρμογής του τρέχοντος συστήματος υποβοηθούμενης εθελοντικής επιστροφής που είχε προηγουμένως σταματήσει λόγω του κορωνοϊού.

– Βελτιωμένη ασφάλεια και προστασία για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο που υποστηρίζονται πλήρως από τους οργανισμούς της ΕΕ – Frontex και Europol.

Όπως σημειώνεται, η Κομισιόν παρέχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τη βελτίωση των άμεσων συνθηκών για τα άτομα που πλήττονται από τις πυρκαγιές στη Λέσβο, και συγκεκριμένα  750.000 ευρώ σε επείγουσα βοήθεια για την υποστήριξη των άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών.

Η Ελλάδα ζήτησε επίσης βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στις 12 Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα, παρέχονται πάνω από 100.000 είδη από την Αυστρία, την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία ​​και τη Σουηδία.

Πηγή: philenews/KYΠΕ