Σε εκκρεμότητα παραμένουν, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, σημαντικά διαδικαστικά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς ούτε στην Ολομέλεια της Βουλής – πέραν της Επιτροπής Παιδείας -, βγήκε άσπρος καπνός σχετικά με τους τροποποιητικούς Κανονισμούς που κατέθεσε το υπουργείο.
 
Συγκεκριμένα, κατόπιν εισήγησης του Γενικού Εισαγγελέα, ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν αρχικά στο Διάταγμα του υπουργού Υγείας λόγω των συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού, θα ήταν προτιμότερο να εκδοθούν χωριστά από το υπουργείο Παιδείας, προωθήθηκαν στην Επιτροπή Παιδείας, η οποία χθες έπειτα από αρκετές ώρες συνεδρίας, δεν κατέστη δυνατό να καταλήξει με αποτέλεσμα μάλιστα, η Ολομέλεια της Βουλής να αναιρέσει την απόφαση της για συζήτηση των Κανονισμών με τη μορφή του κατεπείγοντος και να αναβάλει τη συζήτηση.
 
 
Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων: χρονοδιαγράμματα για την έναρξη και λήξη των μαθημάτων, ενισχυτική διδασκαλία το Σεπτέμβρη για κάλυψη μέρους του χαμένου χρόνου, απουσίες μαθητών, προαγωγή και απόλυση καθώς και αξιολόγηση μαθητών. Σημειώνεται πως οι ρυθμίσεις κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της πανδημίας, η οποία αποτέλεσε φέτος μία έκτακτη ανάγκη. Αντιδράσεις διατυπώθηκαν από φορείς κυρίως για το ότι δεν έγινε διαβούλευση, ενώ ακούστηκαν και φωνές διαμαρτυρίας που σχετίζονται με εργασιακά δικαιώματα εκπαιδευτικών και αφορούν το χρόνο επιστροφής στα σχολεία. Ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε πως «πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να μην υπάρξουν συνέπειες για τα παιδιά λόγω απουσιών ούτε να προκύψουν προβλήματα στην προαγωγή ή την απόλυση μαθητών από πρόνοιες των υφιστάμενων κανονισμών». 
 
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως τα πιο πάνω θέματα μπορούν να ρυθμιστούν με υπουργικό διάταγμα σε περίπτωση που δεν υπάρξει εξέλιξη στη Βουλή. 
 
 
Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας είχε χθες συνάντηση με την ΟΕΛΜΕΚ για συζήτηση διαφόρων θεμάτων, στο πλαίσιο της οποίας ξεκαθαρίστηκε πως τα Γυμνάσια ολοκληρώνουν τη χρονιά στις 30 Ιουνίου, στα Λύκεια θα γίνει την 1η Ιουλίου η Β’ σειρά εξετάσεων ενώ μία – δύο μέρες εντός Ιουλίου θα χρειαστεί τα σχολεία να επικυρώσουν τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων. Η επόμενη σχολική χρονιά αρχίζει για τους καθηγητές την 1η Σεπτεμβρίου.