Το χρονικό ορόσημο των 100 ημερών, αν και σύντομο, έχει καθιερωθεί από Προέδρους στο παρελθόν ως μια πρώτη ένδειξη των παραχθέντων από μια νέα Κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό δημοσιογράφοι του «Φ» κρίνουν και βαθμολογούν έκαστο μέλος της Κυβέρνησης. (Δείτε ΕΔΩ όλες τις αξιολογήσεις των 100 ημερών)

Δείτε ΕΔΩ το πρώτο βαρόμετρο

Ακολουθεί η αξιολόγηση των Υφυπουργών:

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας

Πολλές εξαγγελίες, λίγες πράξεις

Tης Δέσποινας Ψύλλου

Αμείωτα τα παράπονα των πολιτών για ζητήματα που χειρίζεται το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Πρυτανεύουν γραφειοκρατία και δαιδαλώδεις διαδικασίες, ενώ βρίσκονται στην αναμονή αιτήματα από τα οποία κρίνεται η αξιοπρέπεια, ο βιοπορισμός και, κάποτε, η επιβίωση πολιτών. Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη, εντούτοις, δεν προχώρησε η ψηφιοποίηση αρχείου όλων των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, π.χ. πολυτέκνων, μονογονιών, ατόμων με αναπηρίες. Δράση που θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση αυτής της γραφειοκρατίας, προσφέροντας και μεγαλύτερη εποπτεία.

Σιγή ιχθύος και για την « Έκθεση για Βελτίωση και Εκσυγχρονισμό των Επιδομάτων», που βρίσκεται, επίσης, στο πρόγραμμα Χριστοδουλίδη. Ως αντιστάθμισμα, τέθηκε σε λειτουργία το Τηλεφωνικό Κέντρο 1450, το οποίο υπενθυμίζουμε, όμως, ότι είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σε αναμονή συνεχίζει το σύστημα τηλεειδοποίησης «κόκκινο κουμπί», για τα άτομα τρίτης ηλικίας και τα άτομα με αναπηρία. Γενικότερα, δεν είδαμε δράσεις σχετικά με την ευημερία των ηλικιωμένων. Ούτε, όμως, και για τα άτομα με αναπηρία.

Ουδέν νεώτερον σχετικά και με την εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, όπως η δημιουργία νέων δομών φροντίδας για ανήλικα, ηλικιωμένους και εξαρτώμενα μέλη, που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά. Ανάλογη τύχη έχουν και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Ούτε φωνή – ούτε ακρόαση για το νομοσχέδιο σχετικά με την αναδοχή, όπως επίσης και για τα προγράμματα ένταξης των ουσιοεξαρτημένων.

Σε εκείνα που έγιναν εντάσσεται η πιλοτική εφαρμογή του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς, θεσμού που, επίσης, είχε εξαγγείλει και τροχοδρομήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος, επιπλέον, μοίρασε εφάπαξ θερινό επίδομα και έδωσε αύξηση €50 στους πολυτέκνους, ως ανακούφιση.

Ευχαρίστως, σε αυτή την κριτική θα συμπεριελάμβανα τους σχεδιασμούς και τυχόν άλλες ενέργειες που έγιναν σε αυτές τις πρώτες 100 ημέρες. Όμως, τόσες είναι και οι μέρες της αναμονής μου για μια συνάντηση με την Υφυπουργό, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση των πολιτών που αγωνιούν για τα θέματα που χειρίζεται το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 3/10

ΕΙΡΗΝΗ ΠΙΚΗ Υφυπουργός παρά τω Προέδρω

Με όριο τη βάση…

Του Φρίξου Δαλίτη

Το βαρύ βιογραφικό και τα χρόνια υπηρεσίας της στη Δημόσια Υπηρεσία, δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες γύρω από την Ειρήνη Πική, γι’ αυτό και η πρώτη βαθμολόγηση της ήταν αρκετά ψηλή, με 8 στα 10. Έχοντας ως αφετηρία αυτό, η κριτική προς το πρόσωπο της, είναι εκ των πραγμάτων αυστηρή. Ανέλαβε το ρόλο του συντονιστή της Κυβέρνησης, αποτελώντας σημαντικό γρανάζι της κυβερνητικής μηχανής για την παραγωγή έργου.

Εκ των πραγμάτων και εκ της θέσεως της, καλείται να σηκώσει στις πλάτες της και μεγάλο μέρος της κριτικής για την μέχρι τώρα πορεία της Κυβέρνησης. Η οποία στα πρώτα της βήματα προκάλεσε σε μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, ένα γερό ηλεκτροσόκ απογοήτευσης. Κακές επιλογές, λάθη και παραλείψεις σε διορισμούς, αλλά και άγαρμπος τρόπος χειρισμού κάποιων ζητημάτων, δημιούργησαν μία εντύπωση ότι οι πολίτες δεν μπορούν να προσδοκούν κάτι καλύτερο από τους σημερινούς κυβερνώντες. Αυτά βέβαια, δεν είναι ζητήματα για τα οποία έχει αποκλειστική ευθύνη η Ειρήνη Πική.

Η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, όμως, είναι αυτή που καλείται να σηκώσει στους ώμους της, την προσπάθεια παραγωγής έργου που θα ανατρέψει τις πρώτες εντυπώσεις. Ανακοινώθηκε πρόσφατα η δημιουργία Γραμματείας Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου, που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της. Βρίσκεται στα σκαριά η σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Το νομοσχέδιο για την απασχόληση συμβούλων έχει κατατεθεί στην Βουλή προς συζήτηση.

Αυτά είναι κινήσεις που έχουν γίνει και οι οποίες ασφαλώς θα κριθούν στην πράξη. Το γεγονός ότι τροχιοδρομήθηκαν είναι σημαντικό. Παρατηρείται όμως μία γενικότερη καθυστέρηση στην υλοποίηση εξαγγελιών και αποφάσεων της Κυβέρνησης και αυτό λειτουργεί αρνητικά στην αντίληψη της κοινής γνώμης. Όπως επίσης, αρνητικά σχόλια, προκάλεσε και η αργοπορημένη (εμπρόθεσμη όμως) σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της Κυβέρνησης, κατάθεση του Πόθεν Έσχες της.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5/10

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Υφυπουργείο Χατζηγιάννη κι όχι Πολιτισμού

Του Γιώργου Σαββινίδη

Για να είμαστε ειλικρινείς, υπήρχε προκατάληψη εναντίον του Μιχάλη Χατζηγιάννη πριν ακόμη αναλάβει. Το εντυπωσιακό είναι ότι άντεξε 100 μέρες στο πόστο. Να όμως που έφτασε στο πρώτο «μαξιλαράκι», αν και όχι αλώβητος. Αυτό σημαίνει ότι τελικά μάλλον έχει άντερα, άγνοια κινδύνου ή, έστω, θράσος.

Κι αυτό προσόν είναι εδώ που φτάσαμε. Ο θόρυβος που προκλήθηκε το διάστημα αυτό σε ό,τι αφορά το υφυπουργείο Πολιτισμού αφορούσε κατά κύριο λόγο άσχετα και αποπροσανατολιστικά για το χαρτοφυλάκιο ζητήματα. Δεδομένου ότι σε προσωπικό επίπεδο μάλλον να χάσει είχε παρά να κερδίσει όταν μπλέχτηκε μ’ αυτή την ιστορία, φαίνεται ότι τελικά αντέχει να βλέπει την εικόνα του να τσαλακώνεται, έστω κι αν προσπαθεί με άγαρμπους τρόπους να την ψιλορετουσάρει.

Το πρόβλημα είναι ότι δείχνει να ξοδεύει –αυτός και οι συνεργάτες του- περισσότερο χρόνο και φαιά ουσία απ’ ό,τι πρέπει για το σιδέρωμα του τσαλακωμένου προφίλ. Πρέπει να παραδεχτούμε, βέβαια, ότι ο άνθρωπος προσπαθεί κι έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει και να προσφέρει.

Ωστόσο, με την εξαίρεση κάποιων εκλάμψεων –όπως ο διορισμός οικονομικού διαχειριστή στη Συμφωνική Ορχήστρα- δεν έδειξε να έχει το πολιτικό ή το τεχνοκρατικό εκτόπισμα να δώσει λύσεις και να διεκδικήσει επιτάχυνση των διαδικασιών στα φλέγοντα και εκκρεμή θέματα, ή να εξασφαλίσει αύξηση των κονδυλίων. Δεν είναι τυχαίο ότι τρεις και πλέον μήνες μετά, μόνιμη επωδός στις δικαιολογίες που προβάλλει απέναντι στην κριτική που υφίσταται είναι η υποστελέχωση.

Αν ο Χατζηγιάννης είναι φιλότιμο παιδί να τον κεράσουμε μια πάστα. Το θέμα, όμως, είναι ο νεοσύστατος θεσμός, το υφυπουργείο, που άρχισε ήδη να τρεκλίζει ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του. Στα αρνητικά της μέχρι τώρα θητείας του προστίθεται το γεγονός ότι η παρουσία του σε κοσμικού χαρακτήρα εκδηλώσεις είναι πιο συχνή απ’ ό,τι στις αμιγώς καλλιτεχνικές. Το χάσμα ανάμεσα στον ίδιο και τους εργάτες της τέχνης, παρά τα λόγια και τις όποιες προσπάθειες, παραμένει αγεφύρωτο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2/10

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΜΗΣ Υφυπουργός Τουρισμού

Στη δημοσιότητα για λάθος λόγους

Του Αδάμου Αδάμου

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Κώστας Κουμής είδε σε σύντομο χρονικό διάστημα το σύνολο των τουριστικών εταίρων, ενώ ήρθε αντιμέτωπος και με μια μίνι κρίση όσον αφορά τον γαμήλιο τουρισμό, την οποία αντιμετώπισε χωρίς να δοθεί στο θέμα ιδιαίτερη δημοσιότητα. Παρόλα αυτά, το υφυπουργείο και ο ίδιος απασχόλησαν έντονα την επικαιρότητα τις πρώτες 100 μέρες αλλά για λάθος λόγους, χωρίς ο ίδιος να είναι άμοιρος ευθυνών.

Τουλάχιστον στο θέμα της πρόθεσής του για πρόσληψη ως συμβούλου της 19χρονης φοιτήτριας. Η -με καθυστέρηση 24 ωρών- τοποθέτησή του στο θέμα φάνηκε περισσότερο ως δικαιολογία και μάλλον επιδείνωσε τη θέση του. Αρνητικά, εξάλλου, σχολιάστηκε και για τις πρώτες επαφές του ως υφυπουργός στο εξωτερικό, καθότι δημοσιεύματα τον ήθελαν να εκνεύρισε τον επικεφαλής της Jet2.com επειδή υποτίθεται έπαιζε με το κινητό του. Φήμη που πάντως δεν επιβεβαιώνεται, ενώ αντιθέτως η Jet2 μόλις πρόσφατα αύξησε την παρουσία της στην Κύπρο, περιλαμβάνοντας το αεροδρόμιο Πάφου στα νέα δρομολόγια της από το Λίβερπουλ.

Τα πιο πάνω δεν έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας στα όσα έγιναν τις πρώτες 100 μέρες στο υφυπουργείο, στα οποία υπήρξαν και θετικά. Ως εκ τούτου, ούτε αναβάθμιση της βαθμολογίας του υφυπουργού επιτρέπεται, ούτε όμως και υποβάθμιση. Το αρχικό 6 παραμένει.

Στα θετικά, πέραν της αναχαίτισης του κύματος των ακυρώσεων γάμων από τη Βρετανία, σε συνεργασία με τον ΥΠΕΣ, προσθέτουμε την πρόταση που κατέθεσε μόλις πρόσφατα για ίδρυση Φορέα Προβολής, τη στενή συνεργασία του με όλους τους τουριστικούς εταίρους, αλλά και το γεγονός ότι παραμένει προσγειωμένος στις εκτιμήσεις του, παρά την εντυπωσιακή έναρξη του 2023.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6/10

ΜΑΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗ Υφυπουργός Ναυτιλίας

Χωρίς φουρτούνες οι πρώτοι μήνες

Του Πάμπου Χαραλάμπους

Σε ήρεμα νερά κύλησαν οι πρώτες 100 μέρες της Μαρίνας Χατζημανώλη, αφού η νέα υφυπουργός δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει κάποια μεγάλη πρόκληση. Ενδιαφέρον προκαλεί η προαναγγελία της για ένα στοχευμένο σχέδιο δράσης για την προσέλκυση νέων ποιοτικών πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο και την εγκατάσταση νέων εταιρειών στην Κύπρο. Το πιο πάνω, σύμφωνα με την ίδια, περιλαμβάνεται στις άμεσες ενέργειες που θα γίνουν και αναμένουμε να ακούσουμε όσα θα περιλαμβάνει και τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία, καθώς η κυβέρνηση υπογραμμίζει από την πρώτη μέρα ότι έχει ξεκάθαρη πολιτική για περαιτέρω ανάδειξη της κυπριακής ναυτιλίας. Σε αυτούς τους πρώτους μήνες, η κ. Χατζημανώλη θέλοντας να ενισχύσει το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών με νέο προσωπικό, με ταχείς ενέργειες προχώρησε στη πλήρωση θέσεων πρώτου διορισμού και θέσεων προαγωγής σε θέσεις ανώτερων επιθεωρητών και λειτουργών, ώστε να ενισχύσει τη λειτουργία του υφυπουργείου Ναυτιλίας και να το ετοιμάσει για ακόμα καλύτερες μέρες στη ναυτιλία. Παράλληλα, μεγάλης σημασίας στοίχημα είναι και η δημιουργία της μονοθυριδικής εξυπηρέτησης (One-Stop-Shipping Centre) ώστε να επιτευχθεί η απλούστευση των διαδικασιών και όλες οι σχετικές με τη ναυτιλία συναλλαγές να πραγματοποιούνται από το ίδιο σημείο. Αναμένεται ότι όλες οι υπηρεσίες του υφυπουργείου Ναυτιλίας θα παρέχονται ψηφιακά μέχρι τον ερχόμενο Μάιο και εμείς θα αναμένουμε.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:  6/10

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΑΤΖΗΖΑΧΑΡΙΑΣ Υφυπουργός Καινοτομίας

Τον λες… και τον γκαντέμη του Υπουργικού

Της Μυρτώς Ζουμίδου

θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο γκαντέμης του Υπουργικού Συμβουλίου. Πριν καλά–καλά αναλάβει, ο Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, χρειάστηκε να διαχειριστεί δύο πολύ σοβαρά ζητήματα που άπτονταν του χαρτοφυλακίου του. Από τη μία οι κυβερνοεπιθέσεις στο Κτηματολόγιο, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου και από την άλλη το περιστατικό διαρροής στα υπόγεια του υπουργείου Οικονομικών όπου φυλάσσονται οι servers του κυβερνητικού κόμβου.

Ειδικότερα η κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο, η οποία κράτησε επί μακρόν, άφησε πίσω της ταλαιπωρία και ενδεχομένως ζημιές σε έσοδα του κράτους για τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, καλό θα ήταν να μάθουμε αναλυτικά. Για τη μεταφορά του κυβερνητικού κόμβου διαδικτύου στο Κέντρο Δεδομένων της CYTA, εκπονείται σχέδιο σε συνεργασία με την Αρχή και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου υπολογίζεται η ολοκλήρωση του. Μέχρι τότε, ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επιστρατεύσουμε πιστολάκια κομμωτηρίου! Η αλήθεια είναι πως η απειρία και η άγνοια επί του αντικειμένου δεν βοήθησαν, τον υφυπουργό στον περιορισμό των άστοχων δηλώσεων. Ας είναι, δεν πέθανε και κανείς, όπως λέει κι ένας γνωστός σύμβουλος άλλου υφυπουργού. Στα σοβαρά όμως. Είδαμε με μεγάλη καχυποψία τον διορισμό του εκ Λάρνακος υφυπουργού. Και όχι άδικα, διότι ο κόσμος της καινοτομίας περίμενε κάποιον τεχνοκράτη του είδους και είδε κάποιον επαγγελματία των οικονομικών και της λογιστικής!

Το μόνο βέβαιο είναι πως διαθέτει πείσμα και θέληση να καλύψει το κενό της άγνοιας με το αντικείμενο. Φωνάζει κοντά τους ειδικούς, ακούει, σημειώνει και δείχνει θέληση να πλησιάσει το αντικείμενο της καινοτομίας, επιχειρώντας να διαψεύσει και τους πιο δύσπιστους. Ωστόσο, το στοίχημα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό παραμένει και τα μέτωπα είναι πολλά. Στις πρώτες 100 μέρες του πιστώνεται σίγουρα η παράδοση του έργου της ψηφιακής υπογραφής. Σειρά έργων του χαρτοφυλακίου του όπως το e-justice, το Tax for All και άλλα είναι προτεραιότητα. Τα παρέλαβε στις ράγες και πρέπει να τα σπρώξει με δύναμη προς υλοποίηση! Δύσκολο το έργο, για[1]τί ακόμη η κρατική μηχανή καίει κάρβουνο, όχι όμως ακατόρθωτο! Όμως, ο υφυπουργός Καινοτομίας επιβιβάστηκε σε ένα πολύ δύσκολο καράβι και οφείλει να πάρει μαζί του συνταξιδιώτες τους καλύτερους του είδους στους τομείς της καινοτομίας και της έρευνας! Τότε θα έχει σίγουρα αποτελέσματα!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6/10