Ικανοποιημένη παρουσιάζεται η Λευκωσία από τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής, γύρω από την προσπάθεια ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, την ώρα όπου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προβαίνει σε ένα μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες προς επίτευξη ενός δυνατού Κειμένου Συμπερασμάτων για το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα ικανοποίηση εκφράζεται από πλευράς Λευκωσίας τόσο για το γεγονός ότι στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής γίνεται διασύνδεση του Κυπριακού με τα Ευρωτουρκικά, όσο και για την αναφορά στην ετοιμότητα της ΕΕ «να συνεισφέρει σε όλα τα στάδια» των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μετά τη διεξαγωγή της συνόδου του, απευθύνει κάλεσμα προς την ΕΕ να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό, αναφορά που επίσης ικανοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Διασύνδευση Κυπριακού – Ευρωτουρκικών στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σε μια τελευταία εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την άφιξή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε ικανοποίηση για την αναφορά στο προσχέδιο των συμπερασμάτων για την ετοιμότητα της ΕΕ «να συνεισφέρει σε όλα τα στάδια» των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την αναφορά στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι στο νέο προσχέδιο του Κειμένου Συμπερασμάτων, που είδε το φως της δημοσιότητας το πρωί της Πέμπτης, η παράγραφος για τα ευρωτουρκικά ακολουθεί την παράγραφο για το Κυπριακό και σε αυτή γίνεται αναφορά στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι Κύπρος και Ελλάδα συμφώνησαν στην ένταξη της παραγράφου για τα ευρωτουρκικά, ωστόσο ζητήθηκε να υπάρχει αναφορά στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συγκεκριμένα σε αυτά των Συνόδων του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2021 – αίτημα που, όπως απεικονίζεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, φέρεται να γίνεται αποδεκτό. Στα συγκεκριμένα συμπεράσματα αναφερόταν η θετική ατζέντα μεν, αλλά απαιτείτο η αναλογικότητα από πλευράς Τουρκίας.

Ουσιαστικη εμπλοκή ζητά το ΕΛΚ

Παράλληλα, κάλεσμα προς την ΕΕ να χρησιμοποιήσει την πολιτική δυναμική της, μετά τις εκλογές στην Τουρκία, για να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου του ΟΗΕ, ώστε να τερματιστεί η σχεδόν 50χρονη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία και να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αρχές της Ε.Ε., απευθύνει σε ανακοίνωσή του Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Μπαράζ επαφών Προέδρου

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής κι αποσκοπώντας στην υιοθέτηση ενός δυνατού κειμένου για το Κυπριακό, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος πραγματοποιεί σήμερα σειρά επαφών στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι εκτός από συνάντηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο των εργασιών, ενώ αναμένεται να έχει την ευκαιρία για σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Πορτογάλλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Tην Τετάρτη o Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, οι οποίες ήταν συνέχεια συναντήσεων που είχε μαζί τους.