Τέσσερα συν καταγράφονται, μέσα από μια πρώτη ματιά, στις δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών οι οποίες δόθηκαν χθες βράδυ στα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι δύο εκθέσεις αφορούν τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό και τις δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής στις δύο εκθέσεις:

1. Γίνεται αναφορά στο ότι ο Γενικός Γραμματέας καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

2. Γίνεται αναφορά στη σημασία του θέματος των Βαρωσίων και στην ανάγκη για συμμόρφωση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

3. Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται στην ανάγκη διορισμού απεσταλμένου για το Κυπριακό ότι αυτό θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για να προχωρήσει η προσπάθεια στο Κυπριακό.

4. Επίσης καταγράφεται η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για αυξημένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις παρατηρήσεις του ο Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνει πως: «Η συνεχιζόμενη απουσία ουσιαστικού διαλόγου σε θέματα που σχετίζονται με την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζει να μεγαλώνει το χάσμα διαφορετικών απόψεων για το πως θα προχωρήσουν προς τα εμπρός». Επίσης ο ΓΓ σημειώνει πως «την ίδια ώρα μεγαλώνει και το χάσμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Περαιτέρω ο Αντόνιο Γκουτέρες καλεί τις δύο πλευρές να αδράξουν τις όποιες ευκαιρίες εμφανιστούν στο μέλλον αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες. Τέτοιες πρωτοβουλίες, υπογραμμίζει ο ΓΓ ΟΗΕ, είναι κρίσιμες για τη δημιουργία ενός μομέντουμ προς έναν διάλογο ο οποίος θα χαράξει την οδό για επάνοδο σε διαπραγματεύσεις για τη λύση.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός θα ήταν μια συμφωνία ανάμεσα στις πλευρές για το διορισμό ενός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα μπορούσε να διερευνήσει τρόπους για την εξεύρεση κοινού εδάφους προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίτευξη διαρκούς λύσης στην Κύπρο».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καλεί επίσης τους δυο ηγέτες να είναι «δραστήριοι στην αναζήτηση μας κοινά αποδεχτής πορείας προς τα εμπρός». Σε άλλο σημείο της έκθεσης ο ΓΓ ΟΗΕ, αφού σημειώνει τη θετική προσέγγιση στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνει «τους δύο ηγέτες στην Κύπρο να εμπλακούν και πάλι σε ένα διάλογο για αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής πορείας στο Κυπριακό».

Ενθαρρύνει ακόμα «τα μέρη να προωθήσουν ειλικρινείς προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ενεργειακής συνεργασίας εντός και πέριξ της νήσου η οποία μπορεί να αποβεί προς όφελος όλων των μερών, και να αποφεύγουν ενέργειες οι οποίες μπορούν να αυξήσουν την ένταση».