Ως στρατεύσιμος κρατήθηκε στα κατεχόμενα ο 20χρονος γιος του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Duzen.

O 20χρονος, μετέβη στα κατεχόμενα προκειμένου να επισκεφθεί τον παππού του και κατά την επιστροφή του η «αστυνομία» τον εμπόδισε να εισέλθει στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία, περιοχές επειδή είναι σε ηλικία στράτευσης.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμα ο αρθροργράφος Μουτλούγιακαλι, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον ευρωβουλευτή, στο οποίο του ανέφερε πως ο γιός του βρισκόταν στο οδόφραγμα και οι «αρχές» του ζήτησαν να προσκομίσει «ταυτότητα της ΤΔΒΚ» την οποία δεν έχει.

Σημειώνει ακόμη πως ο νεαρός εισήλθε στα κατεχόμενα με ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν είχε μαζί του το γαλλικό διαβατήριο το οποίο διαθέτει, λόγω της Γαλλίδας μητέρας του.

Ο Μουτλούγιακαλι εξηγεί τί έγινε στο τ/κ σημείο ελέγχου, πως «αξιωματικοί μετανάστευσης» και «αστυνομικοί» είπαν ότι ’ένας πολίτης της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας’ επικαλούμενο τον «νόμο περί μετανάστευσης» όπου τέτοιο άρθρο δεν υπάρχει, όπως σημειώνει ο τ/κ αρθρογράφος.«Αν πείτε ‘Δεν αναγνωρίζουμε το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρα τα έγγραφά της είναι άκυρα’, τότε θα διώξετε και τους Ελληνοκύπριους. Ακόμα, θα πρέπει να διώξετε τους περισσότερους Τουρκοκύπριους. Θα βάλετε στη φυλακή σχεδόν ολόκληρο το ‘υπουργικό συμβούλιο’», προσθέτει.

Ο Μουτλούγιακαλι εξιστορεί ότι ήθελαν να υποβάλλουν στο γιο Κιζίλγιουρεκ την διαδικασία για την αναβολή θητείας και δεν τον άφησαν να περάσει στις ελεύθερες περιοχές. Γι αυτό έμεινε μαζί με τον τ/κ αρθρογράφο στο σπίτι του στα κατεχόμενα, μέχρι να επιστρέψει στην Κύπρο ο Νιαζί Κιζίλγιουερκ από την ΕΕρώπη, ενώ η αδερφή του που ήταν μαζί του, πήγε στις ελεύθερές περιοχές και του έστειλε το γαλλικό διαβατήριο που έχουν τα παιδιά λόγω της μητέρας τους.

«Κοιμόμαστε, ξυπνάμε, ξεκινάμε τη νέα μέρα με επισκέψεις στο γραφείο μετανάστευσης, στην αστυνομία, στο οδόφραγμα». Ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι σημειώνει ότι ο Νιαζί Κιζίλγουρεκ, τον οποίο αποκαλούσαν Ελληνοκύπριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή τη φορά τον αποκαλούν ‘Τούρκο’ για την ‘στρατιωτική θητεία’ του γιου του, για τον οποίο ζητούν να κάνει στρατιωτική θητεία ενώ το αγόρι δεν έχει καμία σχέση με την «ΤΔΒΚ», όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος.

«Τι θα συμβεί αν τον κατατάξουν, εναντίον ποιου ‘εχθρού’ θα τον εκπαιδεύσουν; Πλήρης ασυνέπεια όταν πρόκειται για το παιχνίδι του εθνικισμού και του κρατισμού», σχολιάζει καταλήγοντας ο Μουτλούγιακαλί γράφοντας πως τελικά ο νεαρός «υπογράφει το όνομά του, χωρίς να ξέρει, χωρίς να καταλαβαίνει τι συμβαίνει, πηγαίνει σπίτι του, δακρυσμένος, θυμωμένος, λυπημένος».

με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / ΓΤΠ