Υποψηφιότητα Νίκου Τορναρίτη για τον Δήμο Λευκωσίας, προβάλλεται από διάφορους ως συνταγή επιτυχίας και ότι σάς διασώζει και προσωπικά απ’ το κόστος μιας αποτυχίας. Πώς προέκυψε; Ήταν εισήγηση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ; Του Μάριου Καρογιάν;

Προήλθε μέσα απ’ τις συναντήσεις και κατ’ επέκταση τις διαβουλεύσεις και τους προβληματισμούς που ανταλλάξαμε προς εξασφάλιση συνεργασιών, προκειμένου να εξευρεθεί μια υποψηφιότητα που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και επιδιώξεις της τοπικής κοινωνίας και να τυγχάνει ευρύτερης στήριξης. Μιας υποψηφιότητας που να συνιστά κοινή επιλογή με ευρεία αποδοχή, με ηχηρό πολιτικό αποτύπωμα, ειδικά για τον συμβολικό και εξέχουσας πολιτικής σημασίας Δήμο Λευκωσίας. Στόχος μας παραμένει με τις επιλογές μας, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, εξού και απ’ την πρώτη στιγμή είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις και συνεργασίες.

Άρα λαμβάνοντας υπόψιν την απάντησή σας, ότι ήταν αποτέλεσμα διεργασιών και με άλλους πολιτικούς χώρους, δεν πρόκειται για πράξη βολέματος η επιλογή Νίκου Τορναρίτη;

Σε καμία περίπτωση. Πραγματικά θεωρείτε ότι ο Νίκος Τορναρίτης, μετά από πέντε θητείες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, χρειάζεται το όποιο βόλεμα; Απεναντίας θεωρώ ότι θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα απ’ τον κόσμο η υπέρβαση την οποία κάνει τη δεδομένη στιγμή, προς ενίσχυση των συνεργασιών με τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους και στήριξης της προσπάθειας του κόμματος να επιτύχει μπροστά σε ένα δύσκολο πολιτικό διακύβευμα όπως βεβαίως εκτιμάται ιδιαίτερα και η υπέρβαση από τον ίδιο τον Ανδρέα Κωσταντίνου που εξακολουθεί να στηρίζει ως μάχιμο στέλεχος τον πολιτικό του χώρο και θα συνεχίσει να το κάνει είμαι βέβαιη και στο μέλλον ακόμη πιο έντονα και προσωπικά θα είμαι δίπλα του.

Τα στελέχη πρώτης γραμμής του Δημοκρατικού Συναγερμού, στις μεγάλες πόλεις, δεν έδειξαν ενδιαφέρον να μπουν στη διαδικασία για να ηγηθούν;

Κάθε άλλο! Το ενδιαφέρον που έχουμε σ’ αυτές τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πρωτόγνωρο και από πρωτοκλασάτα στελέχη αλλά και ευρύτερα από τους πολίτες. Αυτό εκ πρώτης όψεως μας χαροποιεί χωρίς βεβαίως παράλληλα να παραγνωρίζουμε τη δυσκολία ή την ευθύνη προκειμένου να λάβουμε τις καλύτερες αποφάσεις για τις καλύτερες και τις πιο αντιπροσωπευτικές επιλογές πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη πολιτικά κριτήρια μαζί με την εκλεξιμότητα.

Το αποτέλεσμα των διεργασιών για συνεργασίες σας ικανοποιεί στο τέλος της ημέρας;

Με δεδομένο ότι ψηφίσαμε και καλούμαστε να εφαρμόσουμε για πρώτη φορά μια μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία συζητούσαμε για περισσότερο από τριάντα χρόνια ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές, θεωρούσαμε από την αρχή και εξακολουθούμε να θεωρούμε πολύ σημαντική την εξασφάλιση συνεργασιών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι τοπικές κοινωνίες σε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη εκλογική αναμέτρηση και δηλώνουμε αρκετά ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής. Έχω την εντύπωση ότι είναι η πρώτη φορά που κατάφερε ο Δημοκρατικός Συναγερμός να έχει εκεί και όπου ήταν δυνατόν ευρύτατες συνεργασίες σχεδόν με όλους τους πολιτικούς χώρους. Ωστόσο, έχουμε ακόμα δύσκολο δρόμο να διανύσουμε.

Συνεργασίες με το ΑΚΕΛ και με το ΕΛΑΜ;

Μα πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε επίσημα με το ΑΚΕΛ, έχοντας εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική φιλοσοφία με τον χώρο της αριστεράς; Παρόλα ταύτα αν και επίσημα δεν μπορεί να γίνει συνεργασία, ποτέ στον ΔΗΣΥ δεν υπήρξαμε δογματικοί και δεν θα είχαμε πρόβλημα να στηρίξουμε ένα ανεξάρτητο υποψήφιο ακόμα και αν προέρχεται απο τον χώρο της αριστεράς. Και στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι ακόμα εκκρεμεί η προσωπική μου εισήγηση για εξεύρεση κοινά αποδεκτών επιλογών για τους κατεχόμενους δήμους δίδοντας και ένα πολιτικό μήνυμα συλλογικότητας με αυτό τον τρόπο για το κυπριακό και εύχομαι και ελπίζω να έχουμε αποτέλεσμα προς όφελος του τόπου. Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας που αφορά το ΕΛΑΜ βεβαίως και δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με πολιτικό χώρο, ο οποίος δεν ανήκει στο δημοκρατικό τόξο.

Υπήρξαν και εισηγήσεις από υποψηφίους δημάρχους για συνεργασία με το ΑΚΕΛ;

Μα δεν αποφασίζουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Ο καθένας ωστόσο έχει βεβαίως δικαίωμα να καταθέτει την άποψη του. Υπάρχει νενομισμένη διαδικασία, αποφασίζουν τα αρμόδια συλλογικά όργανα του κόμματος, το Εκτελεστικό και το Πολιτικό Γραφείο σε διαβούλευση με τις επαρχιακές γραμματείες, όπου συζητούνται και κατατίθενται όλες οι απόψεις και δημοκρατικά λαμβάνονται αποφάσεις και αυτό ήταν και κάτι που προσωπικά ήθελα να περάσω ως σφραγίδα. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται συλλογικά ακόμα και αν υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να στεναχωρούν σε ατομικό επίπεδο. Πέρα από αυτό όμως πρέπει να έχουμε κατά νου σε μια τόσο σημαντική εκλογική αναμέτρηση και το πολιτικό διακύβευμα που πρέπει να εξηγήσουμε με τεκμηρίωση στους πολίτες.

Πότε θα ολοκληρώσετε τις διαδικασίες;

Το συντομότερο δυνατό. Έχουμε ήδη ανακοινώσει συγκεκριμένες εισηγήσεις του Εκτελεστικού Γραφείου και του Πολιτικού Γραφείου. Είμαστε σε συνεχή διεργασία και ανακοινώνουμε με διαφάνεια τις όποιες αποφάσεις.

Οι ευρωεκλογές έχουν μπει στη σκιά των δημοτικών εκλογών;

-Μάλλον θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε τροχιά… Εξάλλου για μας εκεί είναι και το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε: ως το πλέον ευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο οραματίστηκε και πέτυχε την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με οδοδείκτη πάντοτε την ευρωπαϊκή προοπτική σε όσα έχουμε να διαχειριστούμε. Αποτελεί ισχυρή πεποίθηση μας ότι η ιδιότητα μας ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το μεγαλύτερο διπλωματικό πλεονέκτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι εκεί και όπου χρειάζεται δεν θα εντοπίζουμε τα κακώς έχοντα και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να χτίσει και μέσω της Ευρωβουλής διαύλους επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια. Αυτό το πέτυχε με τις πολιτικές του πρωτοβουλίες, τοποθετήσεις και διπλωματικές σχέσεις αλλά και φυσικά μέσω της πρωταγωνιστικής του θέσης στις ευρωπαϊκές εκλογές. Οι ευρωεκλογές για εμάς είναι πολύ σοβαρή πολιτική υπόθεση και ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία που τα πολιτικά διακυβεύματα είναι τόσο ισχυρά σε διεθνές αλλά και τοπικό επίπεδο που θεωρώ την προσπάθεια για να κρατήσουμε ψηλά τον Συναγερμό και να εκλέξουμε τους καλύτερους αντιπροσώπους για την Ευρωβουλή ακόμη πιο σημαντική. Οπόταν να είσαστε σίγουροι ότι παράγεται παράλληλη πολιτική διεργασία με τις δημοτικές εκλογές και σύντομα θα δείτε και τα αποτελέσματα αυτών των διεργασιών.

«Σκέψεις για το 2028… ή το 2058 δεν με αφορούν»

Εκ των πραγμάτων κάποιοι σας έχουν αναγάγει ως το αντίπαλο δέος για το 2028… Παρόλο που ξέρω ότι θα μου πείτε ότι είναι νωρίς αλλά νωρίς στήνεται και η πολιτική σκακιέρα

Σκέψεις για το 2028… ή το 2058 δεν με αφορούν! Ποτέ δεν πολιτεύτηκα με πλάνο και συντεταγμένες για το πού προσωπικά μπορεί να βρίσκομαι. Μοναδική μου επιδίωξη ήταν και είναι ν’ ανταποκρίνομαι με σεβασμό και υπευθυνότητα στην αποστολή, για την οποία μ’ έχουν επιλέξει με την ψήφο τους οι πολίτες. Και εάν κάτι έχω μάθει στην πολιτική είναι να μην θεωρώ τίποτα ως δεδομένο. Αυτοί που σχεδιάζουν ή κάνουν πλάνα για το μέλλον τους είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν με μαθηματική ακρίβεια.

Αποκλείετε αυτό το ενδεχόμενο;

Μα σας έχω ήδη απαντήσει. Καμία σκέψη επί τούτου!

Διαβάστε εδώ όλη τη συνέντευξη