Έπιασε για τα καλά δουλειά η νέα απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και, σύμφωνα με πληροφορίες μας από άριστα ενημερωμένες πηγές, πριν από το τέλος του μήνα προγραμματίζει να έρθει στην Κύπρο. Πέραν από την Κύπρο προτίθεται να επισκεφθεί και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία.

Η νέα απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών είχε ήδη τις πρώτες της επαφές στη Νέα Υόρκη αλλά και επικοινωνία με Βρυξέλλες. Χθες, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, συναντήθηκε με την μόνιμη αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρία Μιχαήλ. Την Πέμπτη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα είχε επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, προσκάλεσε την απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες. Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε στην Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ότι θα βρίσκεται στη διάθεσή της για να συνεργασία και στήριξη της προσπάθειας που αναλαμβάνει.

Στη Νέα Υόρκη η κ. Ολγκίν αναμένεται ότι θα συναντήσει και εκπροσώπους της τουρκικής πλευράς για να πάρει μια πρώτη γεύση της κατάστασης πραγμάτων στο Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι και ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, είχε προ ημερών δηλώσει ότι προτίθεται να έχει συνάντηση με την κ. Ολγκίν όταν και ο ίδιος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στην Κύπρο, ενόψει της συζήτησης για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης.

Στο μεταξύ, η Σλοβενία εξέφρασε την υποστήριξή της στην ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθώς και την πρόθεσή της να συνεισφέρει έως και 15 στρατιώτες. Την πρόθεση της Σλοβενίας να συνεισφέρει στο απόσπασμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανακοίνωσε η υπουργός  Εξωτερικών της χώρας, Τάνια Φάγιον στη διάρκεια συνάντησής της με τον Κύπριο ομόλογό της Κωνσταντίνο Κόμπο.

Σύμφωνα με το Σλοβενικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κόμπος τόνισε την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, αλλά αυστηρά στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο Υπουργοί χαιρέτισαν τον πρόσφατο διορισμό νέας προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Κατά την επίσκεψή του στη Λιουμπλιάνα ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Σλοβενίας Νατάσα Πέριτς Μουσάρ και την πρόεδρο του σλοβενικού κοινοβουλίου Ούρσκα Κλάκοτσαρ Ζούπαντσίτς. Ο ΥΠΕΞ Κόμπος ενημέρωσε της συνομιλήτριες του  για το Κυπριακό, ενώ στη διάρκεια των συνομιλιών τους αντάλλαξαν απόψεις για διμερή ζητήματα, θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέματα που απασχολούν τη διεθνή ατζέντα.