Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή, η Πρεσβεία του Βατικανού στην Κύπρο από τον 3ο τη τάξει και αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βατικανού, Edgar Peña Parra στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, πλήθους εκκλησιαστικών και κρατικών αξιωματούχων και εκλεκτών προσκεκλημένων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, της τελετής εγκαινίων προηγήθηκε συνάντηση του ανώτατου αξιωματούχου της Αγίας Έδρας, Edgar Peña Parra με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε το σπίτι του Πάπα στη μικρή γεωγραφικά, αλλά τεράστια ιστορικά Κύπρο», ανέφερε στην τελετή εγκαινίων της Πρεσβείας ο Peña Parra. Έκανε ξεχωριστή αναφορά στους Μαρωνίτες της Κύπρου και στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων τους στα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά.

Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων η Αγία Έδρα απένειμε στον νομικό, Τζιόζεφ Γ. Χατζηχάννα το Μετάλλιο του Τάγματος του Αγίου Γρηγορίου του Μεγάλου, μια από τις ανώτατες τιμές, για την προσφορά του στην κοινωνία και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών, Γιαννάκης Μούσας, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή, εξέφρασε τη μεγάλη υπερηφάνεια του ιδίου και της Μαρωνιτικής Κοινότητας για τον Τζιόζεφ Χατζηχάννα. «Είναι τιμή για τον ίδιο, την οικογένεια του, την Κοινότητα του αλλά και την Κύπρο», ανέφερε λέγοντας ότι ο κ. Χατζηχάννα έχει συμβάλει και συνεχίζει να συνεισφέρει στους αγώνες της Κοινότητας για επιβίωση και επιστροφή.

Ο Τζιόζεφ Γ. Χατζηχάννας είναι νομικός και ιδρυτής του Ομίλου Εταιρειών Χατζηχάννας, με εξειδίκευση στο εταιρικό δίκαιο κάτοχος πτυχίου LLB του Πανεπιστημίου του Sheffield και μεταπτυχιακού τίτλου LLM από το Πανεπιστήμιο του Westminster, μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2000 και μέλος του Chartered Institute of Arbitrators από το 2006.

Κατέχει το τιμητικό αξίωμα του First Counsellor της πρεσβείας του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας στην Κύπρο και σε αγαστή συνεργασία με το όραμα και την αποστολή του Caritas Cyprus έχει αφιερώσει τη φιλανθρωπική του δράση στην προώθηση της ολοκληρωμένης ανθρώπινης ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των βιώσιμων κοινωνικών συστημάτων, όπως αναφέρεται. Επιτελεί ένα ευρύ φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, μέσω του οποίου προάγονται οι χριστιανικές αρετές και μεταλαμπαδεύονται οι οικουμενικές αξίες της Καθολικής Εκκλησίας.