Σε μια σειρά εξαγγελιών με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, προχώρησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κατά την ομιλία του στον πρώτο ετήσιο προγραμματισμό διακυβέρνησης για το 2024. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την έναρξη της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην κατεύθυνση των προσπαθειών για ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ενώ σημείωσε πως έρχεται εξορθολογισμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αύξηση της άδειας μητρότητας και καταβολή επιδομάτων σε 30 ημέρες. Στοίχημα της διακυβέρνησης, σημείωσε, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Αυτές είναι οι 80+ κυβερνητικές εξαγγελίες Χριστοδουλίδη για το 2024

Ψηφιακός Πολίτης… στα σκαριά

«Εντός του 2024, δημιουργούμε τον Ψηφιακό Πολίτη, μια εφαρμογή (App για κινητές συσκευές) που θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο αναφοράς για τον κάθε ένα και την καθεμία από εμάς και πάνω στην οποία θα κτίσουμε σταδιακά όλο το φάσμα των ψηφιακών υπηρεσιών του Κράτους προς τον πολίτη», ανέφερε. Όπως εξήγησε, αρχή γίνεται με την Ηλεκτρονική Υπογραφή και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα. Εντός του 2024, αξιοποιώντας την εφαρμογή του Ψηφιακού Πολίτη, θα υπογράφουμε ηλεκτρονικά αιτήσεις για επιδόματα ή/και έκδοση επίσημων εγγράφων τα οποία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς την ανάγκη της όποιας φυσικής παρουσίας. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, θα ψηφιοποιηθούν επίσημα έγγραφα όπως η άδεια οδήγησης, η βιομετρική ταυτότητα και το έγγραφο καταλληλόλητας οχήματος και θα χρησιμοποιούνται μέσω της εφαρμογής του Ψηφιακού Πολίτη.

Ολοκληρώθηκε ο 1ος Προγραμματισμός Διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη (βίντεο)

Επεκτείνεται ο «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ»

Το 2024 επεκτείνεται και το ψηφιακό σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα αδειοδότησης, μειώνοντας σημαντικά την γραφειοκρατία. Την ίδια στιγμή αναθεωρείται το σύστημα πολεοδομικής αδειοδότησης, απλοποιώντας τις σχετικές διαδικασίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή 22 συγκεκριμένων δράσεων με ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούνιο του 2024, με σημαντικότερη την εξασφάλιση πλέον πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής για οικιστικές αναπτύξεις μικρής κλίμακας, με μια νέα ταχύτερη διαδικασία, μέσω της συμμετοχής ιδιωτών μελετητών.

Επιδόματα σε 30 ημέρες

Μεγάλο στοίχημα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ώστε να επιτευχθεί η γρήγορη και έγκαιρη καταβολή όλων των επιδομάτων στους δικαιούχους. «Σε συνέχεια της καταβολής της θεσμοθετημένης σύνταξης σε ένα μόνο μήνα, εντός του 2024 στόχος μας είναι οι παροχές και τα επιδόματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αρχίζοντας από το επίδομα τoκετού, να καταβάλλονται εντός 30 ημερών», είπε. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σε συνέχεια του εξορθολογισμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μέσω του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των σχετικών διαδικασιών, όλες οι αιτήσεις θα εξετάζονται εντός 60 ημερών.

Αυξάνεται η άδεια μητρότητας

Με στόχο τη στήριξη των νεαρών ζευγαριών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την άμεση προώθηση σχετικού νομοσχεδίου για την αύξηση της άδειας μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες, ενώ την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι μελετάται και η διεύρυνση της γονικής άδειας.

Επιδότηση διαμονής σε Στέγες Φιλοξενίας ηλικιωμένων

Αναφερόμενος στην ανάγκη στήριξης των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας ο Πρόεδρος εξήγγειλε το Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής σε Στέγες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, ενώ όπως ανέφερε, εντός του 2024 ολοκληρώνεται και η νέα, σύγχρονη νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρίες, μέσω της οποίας ρυθμίζονται συνολικά ζητήματα κοινωνικής συμπερίληψης, αποκατάστασης και συμμετοχής, καθώς επίσης ζητήματα κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τη ρητορική μίσους μέσω του διαδικτύου και ανακοίνωσε επίσης ότι θα διευρυνθεί παγκύπρια ο πετυχημένος θεσμό του «Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς».

Άλλες δράσεις
>Εντός του 2024 προωθείται ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών υιοθεσίας όπως επίσης και αναδοχής παιδιών, των οποίων η φροντίδα βρίσκεται στο κράτος.

> Στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, ολοκληρώνεται η Εθνική Στρατηγική, καθώς και η πρώτη φάση του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας.

>Νέα πολιτική για προσιτή στέγη, με δράσεις ύψους €77 εκατομμυρίων. Αυξάνεται η παραγωγή και διάθεση προσιτής στέγης προς όφελος και της μεσαίας τάξης, ειδικότερα μέσω των καινοτόμων μέτρων «ενοικιάζω και αναβαθμίζω» και «built to rent» τα οποία τίθενται σε εφαρμογή την άνοιξη.