Το ζητούμενο της ψεσινής συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου ήταν να κλείσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το θέμα της Πάφου. Στο τέλος της ημέρας με το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας η ηγεσία της Πινδάρου θα πρέπει να νιώθει αρκούντως ικανοποιημένη.

Με 59 ψήφους υπέρ και 27 κατά, η υποψηφιότητα Κωστάκη Κωνσταντίνου για την θέση του προέδρου του Επαρχιακού Συμβουλίου Πάφου εγκρίθηκε για στήριξη και η επιθυμία όλων είναι να μπει τελεία στο θέμα για να κλείσει ένα αρκετά πονεμένο κεφάλαιο. Η χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου είχε διάρκεια και κατά διαστήματα ένταση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος αναφέρθηκε σε αντιθεσμική και αντικομματική συμπεριφορά του Κωστάκη Κωνσταντίνου κατά του ιδίου και της υποψηφιότητας του. 

Στην αντίλογο των τοποθετήσεων Φαίδωνα αναπτύχθηκε επιχειρηματολογία υπέρ της ανάγκης ενότητας του κόμματος και σε νέα σελίδα. Καταλυτική ήταν η παρέμβαση και του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο παρελθόν και στον κίνδυνο διάσπασης αντιμετώπισε ο ΔΗΣΥ με την αποχώρηση στελεχών το 2004, πολλοί εκ των οποίων επανήλθαν και η Παράταξη κατάφερε να κυβερνήσει ξανά για μια δεκαετία.

Ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ενημέρωσε από προηγουμένως ότι θα απουσίαζε από την ψεσινή συνεδρία καθώς απουσιάζει σε κοινοβουλευτική αποστολή στις Βρυξέλλες.

Η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου στην εισαγωγική της τοποθέτηση αναφέρθηκε στους λόγους που το θέμα της Πάφου τίθεται ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου για έγκριση, εξαιτίας και των όσων προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου είχε σταλεί νέα επιστολή από μέρους του πρώην βουλευτή Πάφου Κωστάκη Κωνσταντίνου με την οποία εξέφρασε εκ νέου την στήριξη του στην ηγεσία του κόμματος και σεβασμό στις αποφάσεις. Τόνιζε επίσης πως ο ίδιος υποστηρίζει όλες τις επιλογές του κόμματος στην Πάφο, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποψηφίων της πόλης και επαρχίας. Πάντως κατά τη χθεσινή συνεδρία δεν άνοιξε το θέμα του Παραλιμνίου, ενός ακόμα ανοικτού ζητήματος. Όσον αφορά το θέμα της Λάρνακας δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα και σήμερα ανακοινώσεις. Εκφράστηκαν πάντως έντονες θέσεις για το θέμα με αναφορές ότι δεν πρέπει να βγαίνει προς τα έξω μήνυμα ηττοπάθειας.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση του κόμματος αποφασίστηκε ψες και η στήριξη των πιο κάτω ανεξάρτητων υποψηφίων:

Νίκος Σπύρου, υποψήφιος Δήμαρχος Δυτικής Λεμεσού

Κυπριανός Φιλίππου, υποψήφιος Αντιδήμαρχος Λατσιών

Σάββας Στούππας, υποψήφιος Αντιδήμαρχος Λεμεσού

Αλέκα Στυλιανού, υποψήφια Αντιδήμαρχος Ύψωνα

Άκης Ζαννέτου, υποψήφιος Αντιδήμαρχος Λάρνακας

Άννα Κοσμά, υποψήφια Αντιδήμαρχος Σκαρίνου,

Ανδρέας Τούττουλος, υποψήφιος Αντιδήμαρχος Πόλις Χρυσοχούς

Επιπρόσθετα αποφασίστηκε όπως οι υποψηφιότητες για τις επερχόμενες ευρωεκλογές κατατεθούν την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι το Πολιτικό Γραφείο επισήμανε την καταστατική υποχρέωση όπως όλοι οι υποψήφιοι που στηρίζονται από την Παράταξη να στηρίζουν και όλες τις επιλογές του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σε διαφορετική περίπτωση, με βάση τις σχετικές πρόνοιες του Καταστατικού, αποφασίστηκε όπως το Πολιτικό Γραφείο θα συνέλθει για να άρει τη στήριξή του προς οποιοδήποτε υποψήφιο, και θα ενεργοποιηθεί η απόφαση του πειθαρχικού για να αναστολή εκλογικών δικαιωμάτων για τουλάχιστον 6 χρόνια.

«Όλα τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, με το πέρας της συνεδρίας, έστειλαν το μήνυμα του σεβασμού των συλλογικών αποφάσεων αλλά και της ομόθυμης συμβολής στην καλλιέργεια κλίματος σύμπνοιας και ενότητας για να κρατήσουμε την Παράταξή μας την πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη του τόπου», καταλήγει η ανακοίνωση.