Στη σκιά της εσωκομματικής κρίσης υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για την κατάληψη των έξι θέσεων στο ευρωψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων πραγματοποιείται σήμερα στην Πινδάρου από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιοτήτων έχουν όλα τα μέλη της παράταξης που είχαν εγγραφεί μέχρι την 4η Νοεμβρίου. Υποψηφιότητα αναμένεται, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, να υποβάλουν εννέα πρόσωπα, ωστόσο δεν αποκλείονται ανατροπές.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα

Αν και το σκηνικό δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως, βέβαιη θεωρείται η επαναδιεκδίκηση των εδρών από τους δύο νυν ευρωβουλευτές Λουκά Φουρλά και Ελένη Σταύρου. Επίσης ενδιαφέρον εξέφρασαν οι Μάριος Πελεκάνος, αντιπρόεδρος του κόμματος, ο τέως υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο πρώην υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο βουλευτής του κόμματος, Κυριάκος Χατζηγιάννης, η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού φόρουμ νεολαίας, Χριστιάνα Ξενοφώντος, ο Χρίστος Αγγελίδης και ο ακαδημαϊκός Ονησίφορος Ιορδάνους.

«Κλειδώνουν» οι δύο

Πάντως για τις περιπτώσεις των δύο γυναικών που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να κατέλθουν στη μάχη για την Ευρωβουλή, απαντήσεις δίνουν οι πρόνοιες του καταστατικού.

Σε ό,τι αφορά την Ελένη Σταύρου το καταστατικό δίνει θετική ποσόστωση 30% για την παρουσία γυναικών στο ψηφοδέλτιο, πρόνοια την οποία η ίδια δεν είχε χρησιμοποιήσει στο 2019.

Στην περίπτωση της κ. Ξενοφώντος, η οποία ανήκει στη νεότερη γενιά στελεχών, αντίστοιχα το καταστατικό του κόμματος προνοεί θετική ποσόστωση 20% παρουσίας μελών της νεολαίας κάτω των 35 ετών.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι δύο «κλειδώνουν» την παρουσία τους στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα της προέδρου για υπόδειξη αριστίνδην υποψηφίου, ανήκει αποκλειστικά στην κ. Αννίτα Δημητρίου αν και δεν έχει γίνει γνωστό εαν τελικά θα το χρησιμοποιήσει.

Υπό το βάρος των όσων τεκταίνονται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της Πινδάρου, η διαδικασία ξεκαθαρίσματος του ευρωψηφοδελτίου φαίνεται να έχει σημειώσει καθυστερήσεις, γεγονός που επέτρεψε σε αρκετούς από τους υποψηφίους να αρχίσουν την προεκλογική τους εκστρατεία.

Ερώτημα παραμένει πάντως πως το κόμμα θα διαχειριστεί ένα νέο ενδεχόμενο κρίσης που μπορεί να προκύψει από ορισμένους που θα παραμείνουν εκτός του ευρωψηφοδελτίου.

Ενδιαφέρουν κι αυτά

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλουν υποψηφιότητα θα πρέπει να προσκομίσουν συμπληρωμένο το ειδικό έντυπο υποβολής υποψηφιότητας, βιογραφικό σημείωμα και φωτογραφία μεγέθους διαβατηρίου σε ηλεκτρονική μορφή, ποσό €500 που αποτελεί το τέλος υποβολής ενδιαφέροντος και απόδειξη τακτοποίησης των συνδρομών τους για το 2024.

Ακολούθως, θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 για την επιλογή των υποψηφίων και σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι πέραν των έξι θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία. Στη συνέχεια θα συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο το Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024 για να επικυρώσει την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου.