Ο απολογισμός του Προέδρου Χριστοδουλίδη και τα όσα λέχθηκαν στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης που ακολούθησε πυροδότησε το πολιτικό σκηνικό, κηρύσσοντας ουσιαστικά και έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει και τις διπλής εκλογικής αναμέτρησης του ερχόμενου Ιουνίου.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης του Νίκου Χριστοδουλίδη, η οποία με ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ» κατακεραύνωσε τον Πρόεδρο για τις αναφορές του, κατηγορώντας τον για μετακύλιση ευθυνών.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που η πρόεδρος του ΔΗΣΥ προβαίνει σε προσωπική δυναμική παρέμβαση ασκώντας έντονη κριτική κατά της Κυβέρνησης και προσωπικά του Νίκου Χριστοδουλίδη, δείχνοντας ουσιαστικά και τη γραμμή που θέλει να ακολουθήσει η Πνδάρου τους επόμενους μήνες μέχρι και τις εκλογές. Κατεύθυνση όχι άσχετη και με τα μηνύματα που εξάγονται από τα συμπεράσματα των διαφόρων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των συναγερμικών και γενικότερα των πολιτών ζητούν πιο σκληρή αντιπολίτευση.

Δυναμική ήταν ασφαλώς και η τοποθέτηση του Στέφανου Στεφάνου έναντι των όσων λέχθηκαν από πλευράς Προέδρου. Κάτι το οποίο ασφαλώς ήταν αναμενόμενο από πλευράς Εζεκίας Παπαϊωάννου. Την παρέμβαση ωστόσο του γγ του ΑΚΕΛ, επισκίασε ο χρόνος της ανάρτησης στην πλατφόρμα «X» καθώς έγινε πριν ουσιαστικά ξεκινήσει η διακαναλική του Προέδρου. Ένα σημείο από το οποίο πιάστηκε και το Προεδρικό για να απαντήσει στην κριτική που του ασκηθηκε από το ΑΚΕΛ.

Σημείο αναφοράς επίσης ήταν και η ομοβροντία ανακοινώσεων των συμπολιτευόμενων κομμάτων τα οποία έσπευσαν να δώσουν θετικό πρόσημο στον απολογισμό του πρώτου έτους διακυβέρνησης. Δεν περνά απαρατήρητο ασφαλώς και  το λεκτικό των τοποθετήσεων χθες του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ο οποίος από την μια επιχείρησε να αναδείξει το κυβερνητικό έργο και τα θετικά της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη και από την άλλη να πιστώσει στο ΔΗΚΟ το ρόλο του στυλλοβάτη της Κυβέρνησης, επιδιώκοντας ασφαλώς να κεφαλαιοποιήσει σε ψήφους τον Ιούνιο.

Το Προεδρικό βγήκε με επιθετική διάθεση κινούμενο σε δύο άξονες. Σε πρώτο επίπεδο ήθελε να δώσει συνέχεια στα όσα είπε ο Πρόεδρος το προηγούμενο βράδυ επανατονίζοντας κάποιες πολιτικές του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης, Σε δεύτερο επίπεδο απάντησε και μάλιστα με αιχμηρό τρόπο και τόνο σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, θέλοντας να δείξει ταύτιση θέσεων και παραλληλισμό με τον όρο «ΔΗΣΑΚΕΛ» που χρησιμοποιούν συχνά στο λεκτικό τους, κόμματα του ενδιάμεσου. Το Προεδρικό βέβαια απέφυγε το συγκεκριμένο λεκτικό παρόλο ήταν ξεκάθαρο μέσα από την δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι αυτό ήταν που ήθελε να αναδείξει η Κυβέρνηση.

Ο Κωσταντίνος Λετυμπιώτης απαντώντας σε ερωτήσεις  για τις επικρίσεις από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «είναι λίγο οξύμωρες οι τοποθετήσεις. «Από τη μια, ο γγ του ΑΚΕΛ που μέσα από τη χαρακτηριστική φράση ‘business as usual’, δεν αντιλαμβανόμαστε σε τι μας καλεί.

Αν θεωρεί ότι το ‘business as usual’  είναι οι πολιτικές που ακολουθούσε η διακυβέρνηση Χριστόφια, τότε αυτό είναι στην κρίση της κοινωνίας που δέκα χρόνια μετά αυτές οι πολιτικές ακόμη είναι ζωντανές ως εφιάλτες. Σας θυμίζω το τέλος 350 ευρώ στις εταιρείες το οποίο καταργήθηκε το 2024 γιατί το 2011 θα έπρεπε να επιβληθεί χαράτσι για να βρεθούν χρήματα για τα ταμεία του κράτους», ανέφερε.

Στη συνέχεια στράφηκε προς την Πινδάρου, λέγοντας πώς, «την ίδια στιγμή θα πρέπει να μας απαντήσει και ο ΔΗΣΥ σε ποιες πολιτικές είναι που διαφωνεί συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι στους χειρισμούς για το Κυπριακό όπου μετά από επτά χρόνια παρατεταμένου τέλματος, έχουμε πετύχει ως Κύπρος τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ; Είναι ως προς τις πρωτοβουλίες που κατατάσσουν τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή; Είναι ως προς τις πολιτικές που μειώνουν το δημόσιο χρέος, καθιστώντας τον στόχο για 60 τοις εκατό μείωση του χρέους για το 2026 εφικτό; Είναι οι πολιτικές που μειώνουν τον πληθωρισμό;», διερωτήθηκε.

Έμμεση προειδοποίηση από την Πινδάρου

Ο ΔΗΣΥ σήκωσε το γάντι που του έριξε το Προεδρικό και απάντησε στις αιχμές περί ταύτισης του με το ΑΚΕΛ, υποδεικνύοντας στη Κυβέρνηση πώς η Πινδάρου είναι που βάζει πλάτες στη Βουλή για να περνούν πολιτικές της Κυβέρνησης.

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε που είδε η κυβέρνηση ταύτιση απόψεων του ΔΗΣΥ με το ΑΚΕΛ», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ονούφριους Κουλάς.

«Να θυμίσουμε πως όταν κινδύνευε η σταθερότητα της οικονομίας λόγω της έλλειψης συντονισμού με τα συγκυβερνώντα κόμματα (εκποιήσεις), ο ΔΗΣΥ στάθηκε με υπευθυνότητα απέναντι στο ΑΚΕΛ και στο ΕΛΑΜ. Επίσης, με δεδομένη την πλήρη άρνηση του ΑΚΕΛ, η χώρα έχει προϋπολογισμό λόγω της στήριξης του ΔΗΣΥ» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τον «πάτησε» στο θέμα Διαφθοράς το ΑΚΕΛ

Πέραν της γενικής τοποθέτησης του κόμματος, παρέμβαση εκ μέρους του ΑΚΕΛ πραγματοποίησε και βουλευτής του Άριστος Δαμιανού ο οποίος έβαλε πίεση στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο θέμα της πάταξης της διαφθοράς. «Ο κ. Χριστοδουλίδης εξαγγέλλει με κάθε ευκαιρία μηδενική ανοχή στα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς, έχοντας ασφαλώς υπηρετήσει για εννέα συναπτά έτη ως το δεξί χέρι του Νίκου Αναστασιάδη. Την ίδια ώρα, η κυβέρνησή του κόπτεται για την εφαρμογή των κυρώσεων, όχι μόνο των νομικά δεσμευτικών κυρώσεων του ΟΗΕ, ενδεχομένως και της ΕΕ, αλλά ακόμα και κυρώσεων προερχόμενων από ξεχωριστά κράτη, τα οποία προφανώς έχουν και σκοπιμότητες. Αναμέναμε επομένως από τον Πρόεδρο, όταν τώρα οι ΗΠΑ προχωρούν σε επιβολή κυρώσεων κατά του πρώην Ισραηλινού πράκτορα Ντίλιαν και εταιρειών δικών του συμφερόντων, η κυβέρνησή του να τοποθετηθεί», δήλωσε.

Νικόλας: Καθοριστικός ο ρόλος του ΔΗΚΟ

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε σε γραπτή δήλωση του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προβεί σε ένα τεκμηριωμένο και εκτεταμένο απολογισμό του πρώτου έτους της διακυβέρνησης του.

«Το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη περιλαμβάνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών αλλά και το όραμα που μπορεί να πάρει τη χώρα μας μπροστά. Το Δημοκρατικό Κόμμα, ως το μεγαλύτερο κόμμα που στηρίζει τη παρούσα διακυβέρνηση, θα συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος», ανέφερε.

Θετική αποτίμηση από ΔΗΠΑ

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία σε ανακοίνωση της σημειώνει πώς  αποτιμά θετικά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. «Η παρούσα διακυβέρνηση έχει ομολογουμένως διεκπεραιώσει πλούσιο και πολυσχιδές έργο, σε αρκετούς τομείς της εσωτερικής διακυβέρνησης της χώρας, όπως το Κυπριακό, την οικονομία, την πράσινη μετάβαση, την υγεία και την παιδεία. Εκφράζουμε ικανοποίηση για τις πρωτοβουλίες που ανάλαβε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης  όλη αυτή την περίοδο για κινητικότητα στο Κυπριακό», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Θετικό πρόσημο από ΕΔΕΚ

Θετικά αποτιμάται το κυβερνητικό έργο που παρήχθη τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, αναφέρει σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ. «Σημειώνουμε τη σημαντική βελτίωση στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου. Σημαντική επίσης θεωρούμε την διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και την αναβάθμιση των οικονομικών δεικτών και τη λήψη μέτρων κοινωνικής στήριξης, είτε σε οριζόντιο επίπεδο, είτε στοχευμένα», αναφέρει.