ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ/ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και οι παρεμβάσεις αρχηγών κομμάτων και αρχηγών κυβερνήσεων θα βρίσκονται στο επίκεντρο των σημερινών εργασιών του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η διαδικασία εκλογής θα κρατήσει γύρω στην μιάμιση ώρα και θα είναι με μυστική ψηφοφορία και παρά το γεγονός ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η μοναδική υποψήφιος. Με την αναμενόμενη εκλογή της η νυν πρόεδρος της Κομισιόν θα μπει επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα που θα διεξάγει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Πέραν της εκλογικής διαδικασίας η σημερινή ημέρα περιλαμβάνει σειρά ομιλιών από αρχηγούς κομμάτων μελών του ΕΛΚ οι οποίοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση καθως και των αρχηγών κυβερνήσεων. Στο πρώτο μέρος των ομιλιών θα απευθύνει χαιρετισμό και η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων όπου θα μιλήσει και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Τελευταίος ομιλητής στη σειρά των αρχηγών κυβερνήσεων θα είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο τελευταίος αρχηγός κυβέρνησης που θα μιλήσει ερμηνεύεται ως ένα δείγμα της ισχυρής θέσης στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός στο χώρο της Ευρώπης.

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου του ΕΛΚ είχε εγκριθεί το μανιφέστο του κόμματος, το οποίο θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την επόμενη πενταετία. Το μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος φέρει τον τίτλο «Η Ευρώπη μας, ένα ασφαλές και καλό σπίτι για τους λαούς μας».

Το έγγραφο παρουσιάζει το όραμα του ΕΛΚ για τον επόμενο θεσμικό κύκλο (2024-2029) και τις απόψεις της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς σε θέματα όπως η ασφάλεια και η άμυνα, η ανταγωνιστικότητα και η μετανάστευση, εστιάζοντας πάντα στην ευημερία των πολιτών της Ευρώπης.

Επίσης εγκρίθηκαν ψηφίσματα σύμφωνα που αφορούν τη Ρωσία, το κράτος δικαίου και την αγροτική η πολιτική. Λήφθηκαν επίσης αποφάσεις για την Ουκρανία, την εφαρμογή του κράτους δικαίου στην Αλβανία και την αντιμετώπιση της έκθεσης των παιδιών μέσω διαδικτύου.