Στον Απρίλιο παραπέμπεται η συζήτηση για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και η όποια αναφορά σε συμπεράσματα των ηγέτων των κρατών μελών, μετά τις διαβουλεύσεις και τις συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μετά τη συζήτηση που προέκυψε αυτή την εβδομάδα για τυχόν αναφορά στα συμπεράσματα, η Κύπρος βρίσκεται σε συντονισμό κυρίως με τη Γερμανία καθώς και τη Γαλλία με χρονικό ορίζοντα τα ευρωτουρκικά να συζητηθούν στην επόμενη έκτακτη σύνοδο κορυφής τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι να προηγηθεί στρατηγική συζήτηση πριν την έκδοση συμπερασμάτων, κάτι για το οποίο δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος σε αυτή τη σύνοδο.

Εκτιμούν πως την επόμενη περίοδο περισσότερες χώρες αλλά και η Κομισιόν θα εμπλακούν στην προετοιμασία της συζήτησης, η οποία εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο.

Η λογική αυτής της προσέγγισης προβλέπει και το να δοθεί χρόνος ώστε να δοθεί δείγμα γραφής από την Τουρκία όσον αφορά μεταξύ άλλων και το Κυπριακό.

Από την πλευρά της Κύπρου, το μήνυμα που στέλνεται είναι πως τα ευρωτουρκικά μπορούν να εξελιχθούν σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο στο Κυπριακό, χωρίς να διαφωνεί με μια θετική ατζέντα για τα ευρωτουρκικά.