Παροτρύνσεις προκειμένου να αλλάξει προσέγγιση έναντι των Τουρκοκυπρίων δέχεται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος βλέπει να υπάρχει και κατανόηση στις δικές τους αξιώσεις όσον αφορά την άρση της «απομόνωσης και εμπάργκο» αλλά και για τη «νέα πολιτική» της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ξένοι  κύκλοι βάζουν πίεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Τους λέγεται ότι είναι λάθος η απομόνωση και τα εμπάργκο, ότι αυτό είναι απαράδεχτο και ότι πρέπει να δώσει κάποια πράγματα στους Τουρκοκύπριους».

Ο Ερσίν Τατάρ (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) κατέγραψε και μια σειρά από «θέλω» προκειμένου να δεχθεί να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: «Αν θα εισέλθουμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, πρέπει οπωσδήποτε να πάρω κάτι, πρέπει να αρθεί η απομόνωση, να αρχίσουν απευθείας πτήσεις, να αρθεί η νοοτροπία που μας εμποδίζει να συναντιόμαστε με τους συνομιλητές μας. Αν επιτευχθούν αυτά, θα αρχίσουμε μια νέα διαδικασία συνομιλιών. Αυτά πρέπει να υλοποιηθούν με υπόσχεση που θα μας δώσει η διεθνής κοινότητα κατά τρόπο μόνιμο και δεν πρέπει να υπάρχει επιστροφή. Δεν πρέπει να είναι με την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ιδού, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο λέμε δύο χωριστά κράτη».  

Όσον αφορά την αποστολή της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, σύμφωνα με τα όσα λέει ο Ερσίν Τατάρ αυτή θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο καθώς «η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να ανατρέψει την εθνική της πολιτική» και αυτό ήταν κάτι που η της έγινε ξεκάθαρο κατά το ταξίδι στην Άγκυρα.

Στο θέμα του δρόμου Άρσους-Πύλας παραδέχθηκε ότι η κατασκευή του έχει σταματήσει και ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία για το τελευταίο ενάμιση χιλιόμετρο: «Κατασκευάστηκαν 10 χιλιόμετρα, όμως το τελευταίο 1,5 χιλιόμετρο είναι νεκρή ζώνη. Θα γίνει βήμα με την έγκριση και των δύο πλευρών σε αυτό το σημείο. Οι Ελληνοκύπριοι άρχισαν να κτίζουν 400 σπίτια με την ανοχή των Ηνωμένων Εθνών σε εκείνη την περιοχή. 400 σπίτια σημαίνει να υπάρχουν εκεί 400 ένοπλοι Ελληνοκύπριοι. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ασφάλειας για τον στρατό μας. Αντιταχθήκαμε έντονα σε αυτό επειδή θα επηρεάσει την ασφάλειά μας. Και εκείνοι αντιτάχθηκαν στην κατασκευή του δρόμου και σταμάτησε η κατασκευή του».   

Μιλώντας σε εκδήλωση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι εάν η «νέα πολιτική» μπορεί να διατηρηθεί σήμερα με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, αυτό οφείλεται στο ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ιδρυτικοί εταίροι που αποκτήσαν δικαιώματα με τις συνθήκες του 1960 στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι «τα κυρίαρχα ίσα δικαιώματά μας είναι εγγενή δικαιώματά μας». Στη συνέχεια, ο Τατάρ ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να φωνάζουμε στον κόσμο ότι αν υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα γίνει με τη συνεργασία δύο κρατών», προσθέτοντας ότι «μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση, όπου η πλειοψηφία θα κυβερνά τη μειονότητα, είναι ένα ενιαίο κράτος και μια ενιαία κυριαρχία».

Νέα επίσκεψη στις Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) αντιπροσωπεία του λεγόμενου βιομηχανικού επιμελητηρίου (ΚΤSO) πραγματοποίησε επίσκεψη στις Βρυξέλλες μεταξύ 19-20 Μαρτίου και συναντήθηκε με αξιωματούχους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το «KTSO», επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο «αντιπρόεδρος» του «KTSO» Σερτζάν Γκιόργκιουνερ Μπαχτσεζί, ο οποίος συνοδευόταν από την «αναπληρώτρια γενικη γραμματέα» του «KTSO» Ιζζέτ Αντίλογλου. Από ευρωπαϊκής πλευράς, στη συνάντηση, συμμετείχαν ο Mario Nava, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης του Γραφείου Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, η Judit Rozsa, Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και η αντιπροσωπεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν κοινές προσπάθειες με το «KTSO» για αύξηση του όγκου του εμπορίου στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, τα προγράμματα στήριξης της ΕΕ για τη βιομηχανία, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις τραπεζικές μεταφορές χρημάτων με τις ελεύθερες περιοχές, η καταχώριση του χαλλουμιού ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), το εμπόριο στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή και άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ο Μπαχτσετζί δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «πολύ παραγωγικές» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα σημειωθεί πρόοδος στα θέματα που συζητήθηκαν με τη συνέχιση του διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.