Δύσκολη χαρακτήρισε τη δυνατότητα καθορισμού περιοχών της Συρίας ως ασφαλείς επί του παρόντος η ευρωβουλεύτρια και εισηγήτρια της πρότασης για τη θέσπιση διαδικασίας συνοριακών επιστροφών, Fabienne Keller.

Κληθείσα από το philenews να σχολιάσει την πρωτοβουλία της κυπριακής Κυβέρνησης για επαναξιολόγηση περιοχών στη χώρα ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία, η κ. Keller ανέφερε ότι αποτελεί δύσκολο εγχείρημα, μιας και η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ άσχημη. Όπως υποστήριξε η κ. Κeller, η χώρα βρίσκεται υπό το καθεστώς μιας αυταρχικής ηγεσίας, η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και θα είναι πολύ δύσκολο για αυτά τα άτομα να εξεύρουν τρόπους εργασίας.

Η κ. Keller αναγνώρισε, ωστόσο, το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ σε αριθμό αιτήσεων ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό, κι αυτό πριν καν αρχίσουν οι μαζικές ροές από τον Λίβανο.

Έκανε ακόμη ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας και των κατεχομένων και ειδικότερα στη μεταφορά παράτυπων μεταναστών από τη χώρα στα κατεχόμενα κι από εκεί στις ελεύθερες περιοχές.

Πρόσθεσε επίσης ότι έχει επισκεφθεί το Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα και γνωρίζει πόσο άσχημη είναι η κατάσταση και τόνισε ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε την Κύπρο.

Από πλευράς του ο Tomas Tobè, εισηγητής της πρότασης για αναδιαμόρφωση της πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση, σχολιάζοντας το θέμα της Συρίας, ανέφερε ότι χρειάζεται κοινή θέση, συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, κάτι που δεν υφίσταται προς το παρόν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο.

Και οι δύο ευρωβουλευτές, μιλώντας στο πλαίσιο του σεμιναρίου Εuropean Elections 2024 for Innovative Media, κάλεσαν τα κράτη μέλη για επίδειξη αλληλεγγύης στην πράξη, τονίζοντας ότι κάθε χώρα μέλος της ΕΕ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.