Ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα της συζήτησης αλλά και το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων σ’ ό,τι αφορά την Τουρκία, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ένα θετικό μήνυμα προς την κατεύθυνση της Άγκυρας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για αποτελέσματα της στρατηγικής συζήτησης που έγινε για την Τουρκία. Ο ΠτΔ ανέφερε πως «από την αρχή θέσαμε ένα στόχο, την ουσιαστική διασύνδεση των Ευρωτουρκικών με το Κυπριακό, κι αυτό προκύπτει ξεκάθαρα μέσα από τα Συμπεράσματα αλλά και από τη συζήτηση που έγινε».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως «συνειδητά στείλαμε ένα μήνυμα προς την Τουρκία, ένα θετικό μήνυμα» η μετουσίωσή του οποίου «σε συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις στα Ευρωτουρκικά εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε σημαντική συγκυρία λαμβανομένων υπόψη και των προσπαθειών που γίνονται από πλευράς Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών.

Συνεχίζοντας ο ΠτΔ εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους τους ηγέτες που συμμετείχαν στη συζήτηση, «πρώτα και πάνω απ’ όλους τον πρωθυπουργό της Ελλάδας» αλλά και «τον Πρόεδρο της Γαλλίας, τον καγκελάριο της Γερμανίας, την πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας» καθώς επίσης τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Επιτροπής. Σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλίδη μέσα από τις παρεμβάσεις τους ξεκαθάρισαν «αυτή τη διασύνδεση και αναγνώρισαν αυτό τον εποικοδομητικό ρόλο της Κ.Δ. και την ανάγκη αυτή τη στιγμή η Τουρκία εάν επιθυμεί αυτό το θετικό μήνυμα να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, να προχωρήσει σε εκείνα τα βήματα που χρειάζονται στο Κυπριακό».

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «πέραν του καθολικού μηνύματος να μην υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης, ήταν σημαντικό ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η θέση για να επανεξεταστεί το καθεστώς για συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας, χαιρετίστηκε και υποστηρίχθηκε από σημαντικό αριθμό κρατών». Ανέφερε ενδεικτικά την Δανία, την Αυστρία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι και οι Θεσμοί βλέπουν θετικά αυτή τη διάσταση «και την ανάγκη μετά από 14 χρόνια να επανεξετάσουμε αυτό το καθεστώς, κάτι που θα έχει ουσιαστικό θετικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο ίδιος και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσαν για τον Λίβανο και την επικείμενη τους επίσκεψη στις 2 Μαΐου στη διάρκεια του οποίου θα ανακοινωθεί ένα συγκεκριμένο οικονομικό πακέτο ενίσχυσης της χώρας το οποίο θα αφορά τόσο το μεταναστευτικό όσο και για αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα.

Περαιτέρω ανέφερε ότι ο Σαρλ Μισέλ στη διάρκεια της δικής του παρέμβασης είπε ότι πριν το τέλος της θητείας του προγραμματίζει την πραγματοποίηση μιας ειδικής συνόδου της ΕΕ με τα αραβικά κράτη της περιοχής και ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν είναι και το καθεστώς της Συρίας.