Ο Φίλιππος Μιχαηλίδης, πρώην Πρώτος Λειτουργός Γεωργίας, γράφει με αφορμή την άρνηση του Τούρκου προέδρου να παρευρεθεί στην πρόσκληση της ΕΕ για τα 20χρονα διεύρυνσης.

Από τις ειδήσεις μαθαίνουμε ότι η Τουρκία δε θα παραστεί στους εορτασμούς για τα 20χρονα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Αυτό το άγκρισμα, βέβαια, δεν είναι οριστικό.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ταυτόχρονα με την απαρέσκεια του για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει το στόχο της για ένταξη στην ΕΕ. Τι θα γίνει λοιπόν τώρα; Απλούστατα, η Τουρκία θα καταφύγει στην προσφιλή της μέθοδο, τους εκβιασμούς. Θα προκαλέσει πρόβλημα στην ΕΕ και θα ζητήσει να αποσυρθούν τα συμπεράσματα για την Κύπρο. Το πιο απλό που θα κάνει είναι να αφήσει τα εκατομμύρια μετανάστες, ιδίως Σύρους να κατακλύσουν ευρωπαϊκές χώρες (πχ. την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, Ισπανία κ.λπ.)

Η απάντηση της Τουρκίας θα είναι κυνική: «Ξεχάστε την Κύπρο, ειδάλλως η Ευρώπη θα πνιγεί από μετανάστες». Υπάρχει ήδη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας να κρατηθούν οι μετανάστες στην Τουρκία έναντι αρκετών δισ. ευρώ που έλαβε και λαμβάνει η Τουρκία. Όμως, ο εκβιασμός της δε θα σταματήσει. Πρέπει, λοιπόν, οι επηρεαζόμενες χώρες να δράσουν από κοινού. Ήδη, η Κύπρος έλαβε μέτρα στη θάλασσα. Γι’ αυτό και οι μελλοντικοί μετανάστες θα έλθουν από τα κατεχόμενα. Θα το δείτε.