Έκανε μια σωστή δήλωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού Κύπρου, Φάνος Καραντώνης χθες, για την υπερπαραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σε περιόδους με χαμηλή ζήτηση ρεύματος.

Και καθώς συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εγκατάσταση και εμπορικών πάρκων ΑΠΕ και χιλιάδων φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή και φτάσαμε σε απόρριψη πράσινης ενέργειας 70-75% σε πολλές μέρες της άνοιξης και του φθινοπώρου, ο κ. Καραντώνης σχολίασε πως τρέχουμε με 100 χλμ την ώρα προς έναν τοίχο.

Έστω και τώρα, ας διεξαχθεί ένας δημόσιος διάλογος, ώστε να βοηθηθούν οι αρμόδιες Αρχές να πάρουν αποφάσεις για το τι χρειάζεται ενεργειακά η χώρα για τα επόμενα χρόνια. Θέμα κουτσουρέματος της αυτοπαραγωγής δεν νοείται να τεθεί. Ούτε και άλλη καθυστέρηση στη λειτουργία συνεταιρισμών από τοπικές αρχές και οργανισμούς για λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στα πρότυπα των ενεργειακών κοινοτήτων, που λειτουργούν ήδη σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Διότι αυτές οι πολιτικές διασφαλίζουν φθηνότερο ηλεκτρισμό. Αυτό που μένει, είναι ο έλεγχος ή περιορισμός της ενέργειας που θα παράγεται από πάρκα εμπορικής χρήσης.

ΧΡΥΜΑ