Έκτακτη στήριξη θα δοθεί τελικά στα θέατρα Ένα, Ανεμώνα και Versus έπειτα από παρέμβαση του υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή.

Τα τρία θέατρα είχαν εκφράσει την περασμένη βδομάδα την έντονη αντίδρασή τους για την χαμηλή χορηγία που πήραν από το Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο Γιάννης Τουμαζής ανέφερε ότι πρόθεση του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι να στηρίξει άμεσα όλους τους θεατρικούς φορείς της χώρας μας παράλληλα με το σχέδιο Θυμέλη που μεταφέρθηκε στο υφυπουργείο από το ΘΟΚ και το οποίο τυγχάνει αναθεώρησης. «Σύντομα θα ανακοινώσουμε καινούργια χορηγικά προγράμματα τα οποία θα στηρίξουν τόσο τα θέατρο με μακρόχρονη παρουσία στο χώρο όσο και τις πιο μικρές αλλά και πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες» σχολίασε.

Ο υφυπουργός κατέθεσε χθες πρόταση στο υπουργικό Συμβούλιο για έκτακτη στήριξη των τριών θεάτρων που αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα επιβίωσης.

Ο Διευθυντής του Θεάτρου Ένα, Αντρέας Χριστοδουλίδης ανέφερε σε συνέντευξη τύπου σήμερα ότι το κλείσιμο του θεάτρου αποφεύχθηκε την ύστατη στιγμή έπειτα από την παρέμβαση του υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή, ο οποίος υποσχέθηκε περεταίρω οικονομική βοήθεια στο Θέατρο Ένα για να μπορέσει να επιβιώσει για ακόμη ένα εξάμηνο. Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως όταν άρχισε το σχέδιο «Θυμέλη» το 2016 στον ΘΟΚ και παρά τις διαβεβαιώσεις του Δ.Σ. του ΘΟΚ ότι δεν θα επηρεαστούν οι χορηγίες των τεσσάρων μεγάλων ελευθέρων θεάτρων της Κύπρου για τουλάχιστον πέντε χρόνια, η χορηγία του Θεάτρου Ένα από 275.00 ευρώ ετησίως μειώθηκε σταδιακά στις 25.000 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια την μείωση των μισθών των ηθοποιών και άλλων συντελεστών, καθώς και την αδυναμία του θεάτρου στο να ανταποκριθεί στα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού του» σχολίασε.

Στην συνάντηση με τον Γ. Τουμαζή ο Α. Χριστοδουλίδης εισηγήθηκε να μπουν νέες βάσεις για τις χορηγίες των θεάτρων και κάποια ιστορικά θέατρα που έχουν πάνω από 18 χρόνια λειτουργίας να έχουν μια σταθερή και μόνιμη χορηγία.

Ο Κλείτος Ιωαννίδης, πρόεδρος του Δ.Σ του Θεάτρου Ένα ανέφερε ότι στα 35 χρόνια λειτουργίας του το Ένα έκανε τομές στα θεατρικά πράγματα του τόπου και βοήθησε τη θεατρική ανάπτυξη και τη θεατρική παιδεία. Τόνισε επίσης ότι με τόσα έξοδα, λειτουργικά και πάγια δεν μπορεί το θέατρο να βρίσκεται επι ξύλου κρεμάμενο κάθε έξι μήνες. «Θα πρέπει να υπάρχει μια σταθερή και μόνιμη χορηγία για τα θέατρα που έχουν 18 χρόνια λειτουργίας» σχολίασε ο Κ. Ιωαννίδης.