Τα αποτελέσματα του Σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ που αφορούν επαγγελματικές θεατρικές παραγωγές για το δεύτερο εξάμηνο 2023 ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Για το Β’ Εξάμηνο του 2023 υποβλήθηκαν στο Σχέδιο συνολικά 37 αιτήσεις από 23 θεατρικούς φορείς και εγκρίθηκαν για επιχορήγηση 24 θεατρικές παραγωγές ως ορίζει το Σχέδιο.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αποτελούν συνάρτηση των 12 κριτηρίων του Σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ τα οποία συνδυάζουν ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, για το διάστημα αυτό, η ΕΘΑΛ θα λάβει 120 χιλιάδες ευρώ για τρεις παραγωγές, το Σατιρικό Θέατρο 80 χιλιάδες για δύο, το Θέατρο Διόνυσος 60 χιλιάδες για δύο, το Θέατρο Δέντρο 50 χιλιάδες για τρεις, το Θέατρο Σκάλα 50 χιλιάδες για δύο, το Θέατρο Ανεμώνα 35 χιλιάδες για δύο παραγωγές, ο Αντίλογος και το Θέατρο Ένα από 30 χιλιάδες, το Versus 25 χιλιάδες, η Σόλο για Τρεις και η Alpha Square από 20 χιλιάδες και η ομάδα Point To 10 χιλιάδες ευρώ.

Τα αποτελέσματα έχουν ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις σε θεατρικούς φορείς, ενώ τοποθετήθηκε σχετικά και η επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων, που εκφράζει την πεποίθηση ότι βασικά σημεία του Σχεδίου Θυμέλη χρήζουν ριζικής αναθεώρησης.

Οι 24 παραγωγές και τα ποσά που θα τους διατεθούν κατά το Β’ Εξάμηνο του 2023 είναι αναλυτικά τα εξής:

Τα ποσά θα εκταμιευθούν νοουμένου ότι οι παραγωγές θα υλοποιηθούν ως υποβλήθηκαν στις αιτήσεις που εγκρίθηκαν και με βάση του όρους του Σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ.

Όλοι οι αιτητές θα λάβουν γραπτή απάντηση για την κατάταξη της αίτησής τους. Οι φορείς/ ομάδες των οποίων οι θεατρικές παραγωγές έχουν εγκριθεί θα πρέπει να ενημερώσουν γραπτώς το Υφυπουργείο το αργότερο έως τις 23 Ιουνίου εάν αποδέχονται ή όχι τη χορηγία.

Για τον πίνακα κατάταξης/ χορηγιών των 24 θεατρικών παραγωγών για το Β΄ Εξάμηνο του 2023 πατήστε εδώ.

Επιτροπή Αξιολόγησης: Το Σχέδιο χρήζει αναθεώρησης

Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα τρία μέλη της επιτροπής αξιολόγησης παραστάσεων Θυμέλη για το Β΄ εξάμηνο του 2023, Άντρη Χ. Κωνσταντίνου, Μαρία Χαμάλη και Αιμίλιος Χαραλαμπίδης, διευκρινίζουν ότι η βαρύτητα της βαθμολογίας της επιτροπής αξιολόγησης προτάσεων (κριτήριο 2) στο πρόγραμμα Θυμέλη αφορά τα καλλιτεχνικά και τα ποιοτικά κριτήρια των προτάσεων και περιορίζεται στο 30% της συνολικής βαθμολογίας. Η βαθμολογία συμπληρώνεται από την επιτροπή αξιολόγησης παραστάσεων (επίσης 30%) ενώ τη μεγαλύτερη βαρύτητα (40%) έχουν τα ποσοτικά κριτήρια (3-12) που αφορούν τη στέγη, τη νομική υπόσταση, την έως τώρα ιστορία του εκάστοτε θιάσου κ.ά.

«Επισημαίνουμε επίσης ότι, σε συναντήσεις τους τόσο με τον τέως όσο και με τον νυν υφυπουργό, τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την πεποίθηση ότι βασικά σημεία του σχεδίου χρήζουν ριζικής αναθεώρησης για πιο δίκαιη κατανομή των χρηματοδοτήσεων, τόσο για τους παλαιότερους θιάσους και τους θιάσους με μόνιμη στέγη όσο και για τις νεότερες ομάδες και τις ομάδες χωρίς μόνιμη στέγη» σημειώνεται.