Τη διοργάνωση Ενημερωτικής Ημερίδας σχετικά με την προκήρυξη του διαγωνισμού στην Κύπρο για τον θεσμό «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030», ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου από τις 9π.μ. μέχρι τις 1.30μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», αντί στο Προεδρικό Μέγαρο όπως είχε προηγουμένως ανακοινωθεί.

Στόχο έχει να παρέχει πληροφόρηση στους εκπροσώπους των πόλεων που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν τον τίτλο.

Την Ημερίδα θα χαιρετίσει η Υφυπουργός Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου. Ακολούθως, o εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σιλβέν Πασκουά θα αναφερθεί στους στόχους, τα κριτήρια και τις διαδικασίες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Θα μιλήσει στη συνέχεια και η Κριστίνα Φαρίνια, εμπειρογνώμονας και ερευνήτρια στην πολιτιστική κληρονομιά, τον πολιτισμό και τον τομέα των δημιουργικών βιομηχανιών για το πώς οι πόλεις μπορούν να κάνουν στρατηγική χρήση του πολιτισμού.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού προκήρυξε στις 18 Δεκεμβρίου 2023 την έναρξη του Διαγωνισμού, μέσα από τον οποίο καλούνται οι πόλεις της Κύπρου να υποβάλουν την αίτησή τους για τη διεκδίκηση του τίτλου της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030». Το Υφυπουργείο, ως Διαχειριστική Αρχή, έχει την ευθύνη, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη διεξαγωγή των διαδικασιών του διαγωνισμού αλλά και την επιλογή της πόλης η οποία θα λάβει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2030 στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030 θα απονεμηθεί σε μία πόλη στην Κύπρο, σε μία πόλη στο Βέλγιο, αλλά και σε μία πόλη τρίτης χώρας, η οποία είναι υποψήφια χώρα ή δυνητικά υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Η δράση αυτή είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ που στόχο έχει να αναδείξει τον πλούτο και την ποικιλομορφία καθώς και τις κοινές πολιτιστικές πτυχές στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στην προσέγγιση των λαών της και στη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης.

Στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου υπάρχει διαθέσιμη περαιτέρω ενημέρωση αναφορικά με την Ημερίδα Ενημέρωσης της 29ης Ιανουάριου 2024, όπως επίσης και περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων, τους κανονισμούς της διαδικασίας, τους στόχους και τα κριτήρια του διαγωνισμού για την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030».

Η συμμετοχή στην Ενημερωτική Ημερίδα αναφέρεται πως θα είναι εφικτή μόνο με αποδοχή της πρόσκλησης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι τις 24.01.2024 στην ηλ. διεύθυνση [email protected] ή στο τηλέφωνο 22809813.  

Τα επόμενα στάδια

Οι υποψήφιες πόλεις γνωστοποιούν γραπτώς την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτηση το αργότερο έως τις 13 Νοεμβρίου 2024.

Προηγουμένως, το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει συνάντηση προεπιλογής σε ημερομηνία που θα καθοριστεί αργότερα στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου, καλώντας όλες τις υποψήφιες πόλεις που έχουν υποβάλει αίτηση στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης εντός της προθεσμίας που ορίζεται, να στείλουν αντιπροσωπεία για να παρουσιάσει την υποψηφιότητά τους ενώπιον της ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων αξιολογεί κάθε υποψήφια πόλη με βάση την αίτηση και την παρουσίασή της σε σχέση με τους στόχους της δράσης Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και τα κριτήρια που καθορίζονται.

Μετά τη συνάντηση αυτή, η ομάδα θα καταλήξει σε βραχεία λίστα των υποψήφιων πόλεων που θα κληθούν να αναθεωρήσουν και να συμπληρώσουν την αίτησή τους κατά το τελικό στάδιο επιλογής. Η ομάδα θα συντάξει έκθεση προεπιλογής που θα περιέχει γενική αξιολόγηση όλων των αιτήσεων, τη βραχεία λίστα των υποψήφιων πόλεων που θα εξεταστούν περαιτέρω, καθώς και συστάσεις προς τις πόλεις αυτές.

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός Πολιτισμού θα εγκρίνει επίσημα τη βραχεία λίστα με βάση την έκθεση της ομάδας και το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα αποστείλει επιστολή στις προεπιλεγείσες υποψήφιες πόλεις που περιλαμβάνονται στη βραχεία λίστα, με την οποία θα τις καλεί να συμπληρώσουν και να αναθεωρήσουν τις αιτήσεις τους αναφέροντας την προθεσμία για την υποβολή των εν λόγω αιτήσεων.

Οι προεπιλεγείσες υποψήφιες πόλεις που θα έχουν επιλεγεί θα συμπληρώσουν και θα αναθεωρήσουν τις αιτήσεις τους με σκοπό να συμμορφωθούν με τα κριτήρια ανάθεσης, καθώς και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση προεπιλογής. Κάθε προεπιλεγείσα πόλη θα αποστείλει εγκαίρως την αναθεωρημένη αίτησή της στο Υφυπουργείο Πολιτισμού. Σε αυτό το στάδιο, η ομάδα εμπειρογνωμόνων μπορεί να επιθυμεί να επισκεφθεί τις προεπιλεγείσες πόλεις για να κατανοήσει καλύτερα την εικόνα των υποψηφιοτήτων και το επίπεδο συμμετοχής των κατοίκων της πόλης και των βασικών ενδιαφερόμενων μερών.

Σε κάθε περίπτωση, το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει συνάντηση επιλογής περίπου εννέα μήνες μετά τη συνάντηση προεπιλογής (η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί από το Υφυπουργείο σε μεταγενέστερο στάδιο), καλώντας όλες τις προεπιλεγείσες πόλεις να στείλουν αντιπροσωπεία για να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους ενώπιον της ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων αξιολογεί κάθε υποψήφια προεπιλεγείσα πόλη με βάση την αναθεωρημένη αίτησή της και την ανταπόκρισή της στους στόχους της δράσης Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και στα κριτήρια που καθορίζονται πιο πάνω. Μετά τη συνάντηση αυτή, η ομάδα συμφωνεί για την υπόδειξη το πολύ μιας πόλης για τον τίτλο. Εάν καμία από τις υποψήφιες πόλεις δεν πληροί όλα τα κριτήρια, η ομάδα μπορεί να υποδείξει να μην απονεμηθεί ο τίτλος στην Κύπρο το 2030.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων εκδίδει έκθεση επιλογής που περιέχει γενική αξιολόγηση όλων των αιτήσεων και αιτιολογημένη σύσταση για τον ορισμό μιας πόλης για τον τίτλο. Η έκθεση περιέχει επίσης υποδείξεις προς την αναφερόμενη πόλη σχετικά με την πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το έτος του τίτλου.