Τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024 αποτελούν πέντε επιφανείς και εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Πρόεδρος της επιτροπής είναι φέτος η Σλοβάκα παραγωγός ταινιών, Katarina Tomkova, πλαισιωμένη από τον Τουρκοκύπριο διευθυντή φωτογραφίας Emre Erkmen με έδρα το Βερολίνο, τη Γαλλίδα κριτικό κινηματογράφου Sandra Onana, την Ελληνίδα σκηνοθέτρια και σεναριογράφο Ασημίνα Προέδρου και την Παλαιστίνια σκηνοθέτρια Juna Suleiman, με έδρα το Βερολίνο.

Τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής θα βρίσκονται στην Κύπρο καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, και θα επιλέξουν τους νικητές σε όλες τις κατηγορίες από τις έντεκα ταινίες που συμμετέχουν φέτος στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Glocal Images και στο Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα. Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στη μεγάλη οθόνη δείγμα της δουλειάς μελών της επιτροπής.

Η λίστα των νικητών θα ανακοινωθεί το Σάββατο 20 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο κατά την Τελετή Λήξης και Απονομής.

Τα Βραβεία

Στην τελετή βράβευσης, η οποία ρίχνει την αυλαία του φεστιβάλ στις 20 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο, θα απονεμηθούν:

– το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας συνοδευόμενο από το ποσό των €6.000

– το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, συνοδευόμενο από το ποσό των €4.000

– το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, συνοδευόμενο από το ποσό των €3.000

– το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, συνοδευόμενο από το ποσό των €1.000

– το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, συνοδευόμενο από το ποσό των €500 που χορηγεί η Caretta Films

– το Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη, που συνοδεύεται από προσφορά τεχνικών υπηρεσιών – χορηγία της εταιρείας Authorwave

– το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας για Κυπριακή Ταινία, συνοδευόμενο από το ποσό των €1000 – προσφορά Δήµου Λεµεσού

– τιμητικές διακρίσεις (δεν συνοδεύονται από χρηματικό ποσό)

Όλες οι ταινίες που θα προβληθούν στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα και το κυπριακό διαγωνιστικό τμήμα διεκδικούν αυτομάτως και το Βραβείο Κοινού, που απονέμεται από την ψήφο αξιολόγησης των θεατών αμέσως μετά από κάθε προβολή, μία χορηγία της TFI Markets.

*Τα βραβεία που απονέμει η Διεθνής Κριτική Επιτροπή έχουν τη μορφή μιας νεολιθικής ανθρωπόμορφης φιγούρας. Πρόκειται για πιστά αντίγραφα ενός πέτρινου ειδωλίου που βρέθηκε στον νεολιθικό οικισμό της Χοιροκοιτίας, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και χρονολογείται από το 7000 – 6000 π.Χ.

«Η Κριτική Επιτροπή παρουσιάζει»

Με αφορμή την παρουσία των μελών της Διεθνούς Κριτικής στην Κύπρο, το Φεστιβάλ προτείνει φέτος το παράλληλο Τμήμα «Η Κριτική Επιτροπή παρουσιάζει» στο οποίο προβάλλονται τρεις ταινίες.

Αυτές είναι:

– Το ακριτικό κοινωνικό δράμα της Ασημίνας Προέδρου «Πίσω από τις Θημωνιές» (Ελλάδα, Γερμανία, Βόρεια Μακεδονία) που ξεχώρισε για την αφηγηματικη οπτική του. Η ταινία προβάλλεται μόνο στη Λεμεσό.

– Το μυστηριώδες, αστικό θρίλερ της Asli Özge «Black Box» (Γερμανία, Βέλγιο). Η ταινία προβάλλεται μόνο στη Λευκωσία. Θα προηγηθεί masteclass με τη σκηνοθέτρια Aslı Özge και τον διευθυντή φωτογραφίας Emre Erkmen.

– To συγκινητικό, ανθρώπινο ντοκιμαντέρ της Juna Suleiman «Mussolini’s Sister» (Ισραήλ), που εστιάζει στην ιδιοσυγκρασιακή γιαγιά της. Η ταινία προβάλλεται μόνο στη Λεμεσό.

Πληροφορίες για τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής

Katarina Tomkova

H Katarina Tomkova έχει συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Σλοβακίας στον τομέα της διεθνούς προώθησης μεταξύ 2009-2015. Από το 2015 έχει συνεργαστεί ως παραγωγός σε πληθώρα βραβευμένων ταινιών που σημείωσαν μεγάλη φεστιβαλική επιτυχία: «5 October» (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρότερνταμ), «Hotel Sunrise» (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Άμστερνταμ, Hot Docs Τορόντο), «Nina» (Διεθνή Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι και Τορόντο), «Silent Days» (Διεθνή Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι και Μαρακές), «Servants» (Berlinale Encounters), «107 Mothers» (Διεθνές Φεστιβάλ Βενετίας– Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου Orizzonti, υποψηφιότητα EFA European Discovery 2022), «Photophobia» (Διεθνές Φεστιβάλ Βενετίας – Βραβείο Europa Cinemas Label στο τμήμα Giornate degli Autori), με το ειδολογικό φάσμα των ταινιών να ισορροπεί ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία. Ως εκπαιδεύτρια, έχει συνεργαστεί με το Ινστιτούτο MIDPOINT και την Αγορά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος του εργαστηρίου EAVE Producers Workshop. Το 2021, εκπροσώπησε τη Σλοβακία στο πρόγραμμα «Producers on the Move» του ιδρύματος EFP – European Film Promotion.

Emre Erkmen

O κυπριακής καταγωγής Emre Erkmen γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, και σήμερα ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Σπούδασε Φωτογραφία στη Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης. Ως διευθυντής φωτογραφίας, έχει συνεργαστεί με πληθώρα σκηνοθετών υπογράφοντας τη φωτογραφία πολλών βραβευμένων ταινιών όπως «Lifelong» και «All of a Sudden» (σκην. Aslı Özge, Berlinale Panorama Special), «Tale of Three Sisters» (σκην. Emin Alper, Διαγωνιστικό Berlinale), «Do Not Forget Me Istanbul» (σκην. Hany Abu Assad, Eric Nazarian), «Envy» (σκην. Zeki Demirkubuz), «Men on the Bridge» (σκην. Aslı Özge) και «Two Girls» (σκην. Kutluğ Ataman). Απέσπασε σημαντικό αριθμό βραβείων καλύτερης φωτογραφίας σε πολλά φεστιβάλ για το έργο του στις ταινίες «Lifelong», «Tale of Three Sisters», «Envy» και «Two Girls». Οι σημαντικότερες παραγωγές στο ενεργητικό του είναι οι ταινίες «Black Box» και «Faruk» (Berlinale, Βραβείο Fipresci) σε σκηνοθεσία της Aslı Özge.

Ασημίνα Προέδρου

Η Ασημίνα Προέδρου είναι Ελληνίδα σκηνοθέτρια και σεναριογράφος. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει δύο πολυβραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, ενώ το 2022 ολοκλήρωσε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο μεγάλου μήκους «Πίσω από τις Θημωνιές», που σημείωσε μεγάλη φεστιβαλική επιτυχία και συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Παλμ Σπρινγκς. Απέσπασε έξι βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας, καθώς και 10 Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Καλύτερης Ταινίας. Το «Πίσω από τις Θημωνιές» προτάθηκε για Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ αποτέλεσε την ελληνική συμμετοχή στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας των Βραβείων Όσκαρ.

Η Sandra Onana γεννήθηκε στο Παρίσι. Εργάζεται ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου από το 2019, ενώ σήμερα κατέχει ρόλο αρχισυντάκτριας πολιτιστικών θεμάτων στη γαλλική εφημερίδα «Libération». Αποφοίτησε με πτυχίο στις ανθρωπιστικές σπουδές, την πολιτιστική πολιτική και δημοσιογραφία, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα της στο Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου της Γαλλίας (CNC) και έχοντας συνεργαστεί με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιάτλ ως υπεύθυνη επιλογής προγράμματος, προτού στραφεί εκ νέου στη μεγάλη της αγάπη, τη συγγραφή. Επιπλέον, από το 2022 συνεργάζεται ως συντάκτρια στην εκπομπή «Plan Large» του ραδιοφωνικού σταθμού France Culture.

Juna Suleiman

Η Juna Suleiman είναι Παλαιστίνια σκηνοθέτρια με έδρα το Βερολίνο. Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της «Mussolini’s Sister», έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA) το 2018, ενώ απέσπασε διεθνείς υποψηφιότητες και βραβεία. Από το 2008 μέχρι σήμερα έχει εργαστεί ως υπεύθυνη κάστινγκ για πολλές ταινίες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως, μεταξύ πολλών άλλων, των «The Time That Remains» και «It Must Be Heaven» του Elia Suleiman και «Omar» του Hany Abu Asaad. Έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην κινηματογραφική βιομηχανία κι πρωτοπορήσει στον τομέα του κάστινγκ με την ίδρυση μιας εξειδικευμένης εταιρείας παραγωγής στην Παλαιστίνη. Επιπρόσθετα, έχει εργαστεί ως μοντέζ για διάφορα ακαδημαϊκά, αρχειακά και καλλιτεχνικά πρότζεκτ. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η δουλειά της με την ακαδημαϊκό και ερευνήτρια Ariella Azoulay από το Πανεπιστήμιο Brown για τις ταινίες «The World Like a Jewel in the Hand» (2022) και «There is a Baba in our House» του Leil Zahra (Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Τεχνών, Bard College, 2020).

* Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα cyprusfilmdays.com.