Ποσό €2.770.042,43 κατέβαλε από το 2004 μέχρι το 2019 το υπουργείο Υγείας ως ενοίκια στον ιδιώτη ιδιοκτήτη του υποστατικού στο οποίο στεγάζονται οι φαρμακευτικές αποθήκες. Από το 2004 μέχρι το 2016, το  υπουργείο Υγείας κατέβαλε ενοίκια ύψους €1,7 εκατ, τη στιγμή που ο ιδιώτης, είχε καταβάλει στο υπουργείο Εμπορίου για την ενοικίαση του βιομηχανικού τεμαχίου στο οποίο είναι κτισμένο το υποστατικό, μόλις €80.000.

Η περίπτωση της αποθήκης φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, η οποία πλημμύρισε την Καθαρά Δευτέρα με αποτέλεσμα να καταστραφούν 105.941 συσκευασίες φαρμάκων, περνά πλέον σε άλλο επίπεδο. Η συζήτηση για το ενδεχόμενο ακαταλληλότητας του υποστατικού, έφερε στο φως τα όσα είχαν συμβεί από το 2004 μέχρι και σήμερα ενώ οι δημόσιες αποκαλύψεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προκάλεσαν ιδιαίτερο προβληματισμό αφού, μεταξύ άλλων, προκύπτει και ενδεχόμενο διασπάθισης δημοσίου χρήματος εξαιτίας της ενοικίασης από το υπουργείο Υγείας του συγκεκριμένου κτηρίου.

Μια πιθανή απόδοση ευθυνών, όπως εξάλλου διαπιστώνεται, μάλλον πρέπει να αγγίξει διάστημα εικοσαετίας αφού από το υπουργείο Υγείας από το 2004 μέχρι και σήμερα έχουν περάσει 14 υπουργοί, 7 γενικοί διευθυντές και αριθμός διευθυντών και αναπληρωτών διευθυντών Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. 

Υπενθυμίζεται ότι οι αποθήκες είναι κτισμένες σε βιομηχανικό τεμάχιο το οποίο το υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας είχε παραχωρήσει έναντι χαμηλού ενοικίου σε ιδιώτη το 1979 με στόχο να λειτουργήσει εκεί εργοστάσιο αλουμινίου. Η εν λόγω επιχείρηση, ωστόσο, στη συνέχεια ανέστειλε τις εργασίες της και από το 2004 το υποστατικό, το οποίο στο μεταξύ είχε κτιστεί εντός του βιομηχανικού τεμαχίου, υπενοικιάστηκε από τον ιδιώτη στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες. Από το 2017 ενοικιαστής του υποστατικού είναι η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας. 

Οι πρώτες συζητήσεις για ενοικίαση του εν λόγω χώρου άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2003 και η πρώτη τιμή ενοικίου που μελετήθηκε ήταν οι £1,75 ανά τετραγωνικό μέτρο και αυξήσεις 7% ανά διετία, μετά τα πρώτα τρία χρόνια. Πριν την υπογραφή του συμβολαίου το ποσό ανήλθε στις £2 και όπως προκύπτει από την σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το 2019, πριν ακόμα οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες αρχίσουν να χρησιμοποιούν τον χώρο, το μηναίο ενοίκιο αυξήθηκε ακόμα πιο πολύ αφού σε αυτό προστέθηκαν αρχικά δόσεις για την αποπληρωμή του κόστους εργασιών διαμόρφωσης του χώρου στις οποίες είχε προχωρήσει ο ιδιοκτήτης συνολικού ύψους £88.000, με τις αυξήσεις να μην σταματούν εδώ αφού ακολούθησαν επιπρόσθετες εργασίες με επιπρόσθετο κόστος £95.000.

Όπως επισημαίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, «με τις αυξήσεις ύψους 7% ανά διετία, το ετήσιο ενοίκιο το 2013 έφθασε στις €150.703. Το 2013 οι συμβαλλόμενοι υπέγραψαν συμφωνία για μείωση του ενοικίου στις €135.000 ετησίως».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, σημειώνει το γεγονός ότι το υπουργείο Εμπορίου, στις 26/4/2012 και «παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν ασκούσε πλέον βιομηχανική δραστηριότητα αλλά υπεκμίσθωνε από το 2004 τα υποστατικά της στο κράτος, προχώρησε σε ανανέωση της  σύμβασης μίσθωσης του βιομηχανικού τεμαχίου στον ιδιώτη για ακόμα μια περίοδο 33 ετών από την 1/5/2012 μέχρι τις 30/4/2045».

Το συμβόλαιο μεταξύ του ιδιώτη και των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ανανεώθηκε το 2016. Το 2017, οι αποθήκες πέρασαν στα χέρια άλλου Τμήματος του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών και εκ τότε το συμβόλαιο παραμένει σε ισχύ.

Αναφέρεται ότι το 2018 το υπουργείο Υγείας ζήτησε έγκριση για παράταση της ενοικίασης των υφιστάμενων αποθηκευτικών υποστατικών, αντί της εξεύρεσης νέων, με κύριο επιχείρημα την πιθανή εφαρμογή του ΓεΣΥ η οποία, όπως αναφερόταν, «θα είχε ως επακόλουθο τον επανακαθορισμό των αναγκών σε αποθηκευτικούς χώρους».

«Η Υπηρεσία μας, όπως σημειώσαμε, θεωρεί σκανδαλώδες το κράτος να παραχωρεί γη έναντι ενοικίου με στόχο την ανάπτυξη της βιομηχανίας και ο ενοικιαστής να την υπενοικιάζει και δη σε κυβερνητικό τμήμα, εισπράττοντας ενοίκιο κατά 2.125% ψηλότερο από αυτό που ο ίδιος καταβάλλει χωρίς μάλιστα να εξυπηρετείται ο αρχικός σκοπός λειτουργίας των βιομηχανικών περιοχών», ανέφερε στην έκθεση της το 2019 η Ελεγκτική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι «η περίπτωση της εταιρείας η οποία υπενοικίαζε στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες από το 2004 το βιομηχανικό τεμάχιο που της είχε παραχωρήσει το υπουργείο Εμπορίου, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κερδροσκοπικής εκμετάλλευσης των βιομηχανικών περιοχών».

Σημειώματα για την ακαταλληλότητα του υποστατικού από το 2019

Συνολικά 105.941 συσκευασίες φαρμάκων επηρεάστηκαν από τη βροχή και το χαλάζι που πλημμύρισαν στις 18 Μαρτίου τις αποθήκες φαρμάκων του υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας στην επιτροπή Υγείας της Βουλής, συνολικά από τη βροχή επηρεάστηκαν τα αποθέματα για 149 φάρμακα, εκ των οποίων τα 2 φυλάσσονταν για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, 63 για λογαριασμό του ΟΑΥ και 78 για λογαριασμό του ΟΚΥπ.Υ. Το κόστος για τα αποθέματα αυτά ανέρχεται στις €879.908, εκ των οποίων οι €54.000 αφορούν το υπουργείο Υγείας, €450.000 τον ΟΑΥ και €373.000 τον ΟΚΥπΥ.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στην επιτροπή Υγείας της Βουλής, η διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, αφού ξεκαθάρισε ότι η σύμβαση για την ενοικίαση της αποθήκες πλέον δεν ανήκει στο δικό της Τμήμα, αλλά από το 2017 έχει περάσει στη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας, ανέγνωσε σημείωμα που είχε ετοιμαστεί το 2019, όταν είχε πραγματοποιηθεί έλεγχος στο συγκεκριμένο υποστατικό.

Η Έλενα Παναγιωτοπούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε, ότι η οροφή του υποστατικού παρουσίαζε ρωγμές και προβλήματα «τα οποία ήταν τέτοια που θα επέτρεπαν την είσοδο νερού της βροχής εντός της αποθήκης» και πρόσθεσε ότι στο συγκεκριμένο σημείωμα γίνεται, επίσης, αναφορά σε έλλειψη συστήματος θερμομέτρησης, ακαταστασία, απροστάτευτους χώρους, εισόδους από τις οποίες υπήρχε ανεξέλεγκτη πρόσβαση κ.λπ. Από το 2019, είπε η κ. Παναγιωτοπούλου, δεν διενεργήθηκε άλλος έλεγχος αφού δεν υπήρξε πρόσκληση από την αρμόδια Αρχή (Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών). Ωστόσομ όπως πρόσθεσε, «αν πηγαίναμε αργότερα και δεν είχαν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις μας θα έπρεπε να καλέσουμε την Αστυνομία και να κλείσουμε τις αποθήκες κάτι το οποίο δεν γινόταν, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας και τόσων αναγκών που υπήρχαν». Η διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, υπέδειξε, παράλληλα, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας «ουκ ολίγοι υπουργοί Υγείας πέρασαν από τις αποθήκες και έκαναν διασκέψεις για να παρουσιάσουν τα εμβόλια»

Στη δική του τοποθέτηση, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών, Χρίστος Νικολάου, τόνισε ότι «είναι ένα πράγματα το αν το υποστατικό ήταν ακατάλληλο και άλλο πράγμα η θεομηνία» και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο το χαλάζι που έπεσε την Καθαρά Δευτέρα έκλεισε τις υδρορροές με αποτέλεσμα να προκληθεί το πρόβλημα.

Κατά τη συνεδρίαση αναφέρθηκε, επίσης, ότι το νερό της βροχές μπήκε στην αποθήκη άλλες δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν, χωρίς όμως, να επηρεαστούν τα φάρμακα