Μπορούν οι πολίτες να νικήσουν; Στην Κύπρο τείνουμε να πιστέψουμε πως με τίποτα δεν μπορούν. Όπως και να αντιδράσουν, όση πίεση κι αν ασκήσουν, όσο και να εκθέσουν το σύστημα, στα πολλά θα αναγκαστούν να καταθέσουν τα όπλα ηττημένοι. Ακόμα και η κυρία Αντριάνα, η μάνα του Θανάση που για 17 χρόνια μάχεται για να βρεθούν οι δολοφόνοι του γιου της και που για μια στιγμή πιστέψαμε πως τα κατάφερε, η πραγματικότητα μας διαψεύδει. Οι διάφορες εξουσίες έχουν πλέον καθιερώσει τη σιωπή και το ροκάνισμα του χρόνου ως απάντηση, αποδυναμώνοντας την όποια αντίδραση σε οτιδήποτε.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα στην Αγγλία δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι παντού έτσι. Ο πολίτης μπορεί να έχει δύναμη, να τη χρησιμοποιεί και ενίοτε να πετυχαίνει.
Δημοφιλής παρουσιαστής του BBC, ο Γκάρι Λίνεκερ, αναφερόμενος σε κυβερνητικό νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, σχολίασε στο Twitter πως «η γλώσσα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση θυμίζει Γερμανία του ’30». Η διεύθυνση του δικτύου και κατ’ εντολήν ίσως της κυβέρνησης και με απαίτηση 36 Συντηρητικών βουλευτών, απέλυσε τον Λίνεκερ με την αιτιολογία πως παραβίασε τους όρους της αντικειμενικότητας που απαιτεί ο σταθμός. Άσχετο πως το σχόλιο έγινε στον προσωπικό του λογαριασμό.
Την απόλυση του παρουσιαστή αθλητικής εκπομπής και πρώην αστέρα του ποδοσφαίρου ακολούθησε σειρά αντιδράσεων. Συμπαρουσιαστές και σχολιαστές αρνήθηκαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους ως ένδειξη αλληλεγγύης, ποδοσφαιριστές και προπονητές ομάδων, αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις στο BBC και το θέμα μονοπωλούσε τις ειδήσεις στη χώρα για τρεΙς μέρες με τις λέξεις «χάος», «καταιγίδα», «μπλακάουτ» να συνοδεύουν τις αναφορές. Το θέμα έφθασε μέχρι τον πρωθυπουργό ο οποίος ένιψε τας χείρας, ενώ η αντιπολίτευση κατηγόρησε το BBC για υπόσκαψη της αμεροληψίας του όταν «υποχωρεί στα θέλω των Συντηρητικών βουλευτών».
Μετά τον σάλο, ο γενικός διευθυντής του σταθμού απολογήθηκε στο κοινό εκφράζοντας την ανυπομονησία του να δει πίσω τον Λίνεκερ και ταυτόχρονα ειδική επιτροπή να μελετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές που θα διέπουν τη σχέση προσωπικού και συνεργατών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Από την πλευρά του ο Λίνεκερ, ενδυναμωμένος από τη στήριξη που είχε, δεν έβαλε νερό στο κρασί του. Με νέα ανάρτηση του, αφού ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη, σημείωσε: «Όσο δύσκολες κι αν ήταν οι τελευταίες μέρες, δεν μπορούν να συγκριθούν με το να πρέπει να εγκαταλείψεις το σπίτι σου για να γλιτώσεις από τους διωγμούς ή τον πόλεμο και να ζητήσεις καταφύγιο σε μια ξένη γη τόσο μακριά. Είναι συγκινητικό να βλέπω τόση συμπόνοια προς αυτούς τους ανθρώπους. Παραμένουμε μια χώρα κυρίως ανεκτικών, φιλόξενων και γενναιόδωρων ανθρώπων».