Τα εργαλεία εκείνα τα οποία θα βοηθήσουν ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα και να αρθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό αναζητεί η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ η οποία εγκαινίασε χθες το δεύτερο κύκλο επαφών της την Κύπρο συναντώντας τους δύο ηγέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όσο και με τον Ερσίν Τατάρ φρόντισε να δώσει ένα στίγμα των όσων είχε συλλέξει μέχρι στιγμής στις επαφές της.

Η Ολγκίν φαίνεται να έχει βολιδοσκοπήσει τόσο την ελληνοκυπριακή όσο και την τουρκοκυπριακή πλευρά για το πως μπορεί να συμβάλει προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο ερώτημα Ολγκίν για το πως θα μπορούσε να συμβάλει σε επάνοδο της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες, επανέλαβε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ενώ έκανε και αναφορά στο πως μπορεί μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρξουν κίνητρα προς την τουρκική πλευρά που θα βοηθούσαν στο Κυπριακό.

Όσον αφορά τα περί γεφύρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος μιλώντας χθες το πρωί στο ΡΙΚ διαμήνυσε πως δεν μπορεί να αναμένεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μετακινηθεί από τις θέσεις της που στηρίζονται στο πλαίσιο που καθορίζουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για να βρεθούν στη μέση με τις θέσεις τις άλλες πλευράς που είναι εκτός του πλαισίου. Αυτό, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, δεν μπορεί να γίνει και υπέδειξε ότι εκεί που θα πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες είναι προς την πλευρά που κινείται εκτός του πλαισίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά τη συνάντηση του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ και ερωτηθείς αν έχουν συζητηθεί κάποιες ιδέες σε αυτή τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «ενημερωθήκαμε για τις επαφές της και θα υπάρξει και νέα συνάντηση». Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε έτοιμος για μια νέα κοινή συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ στην παρουσία της κ. Ολγκίν. Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι πρόσκληση Τατάρ προς Ολγκίν για δείπνο την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η κα Ολγκίν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις επαφές που είχε σε Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο, και έγινε μια ανταλλαγή απόψεων, για τους τρόπους, και τα επόμενα βήματα, ούτως ώστε να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Είπε ακόμη ότι, πέραν των δημόσιων τοποθετήσεων από πλευράς Λονδίνου, δεν έχει μεταφέρει κάτι η κα Ολγκίν. Σημείωσε ο Εκπρόσωπος, ότι η κα Ολγκίν θα είναι στην Κύπρο, όπως ενημέρωσε η ίδια, μέχρι την Κυριακή, και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της μετέφερε για ακόμη μια φορά τη θέση ότι η παραμονή της για περισσότερες ημέρες «θα είναι ωφέλιμη για να μπορέσουν να γίνουν ακόμη πιο πολλές συναντήσεις, ούτως ώστε, να επιτευχθεί η επιθυμητή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Έχουμε μεταφέρει τη δική μας ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, εντός του συμφωνημένου πλαισίου από το σημείο που έχουν διακοπεί», είπε στις δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος. «Αυτό που έχει σημασία», είπε, είναι ότι όλοι, «είμαστε δεσμευμένοι από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας».

Ερωτηθείς αν η κα Ολγκίν έχει αναπτύξει τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει από εδώ και εμπρός για να μπει σε πιο ουσιαστική βάση η συζήτηση, ο κ. Λετυμπιώτης, είπε ότι έχει γίνει αυτή η συζήτηση και σημείωσε ότι η ίδια θα έχει και άλλες συναντήσεις αυτή την εβδομάδα. Οι συναντήσεις που πραγματοποίει είναι συναντήσεις που η ίδια θεωρεί ότι είναι χρήσιμες όπως και η ίδια έχει αναφέρει, πρόσθεσε. «Γνωρίζουμε από την πρώτη στιγμή τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που θα είχαμε σε αυτή την προσπάθεια», είπε, προσθέτοντας πως είναι γνωστές οι δημόσιες τοποθετήσεις. «Την ίδια στιγμή, όμως, εμείς είμαστε πιστοί και επιμένουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο», πρόσθεσε.

Παραγωγική η συνάντηση με τον Τατάρ

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε νέα παραγωγική συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ. Σε σύντομη δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνάντησης, η κ. Ολγκίν εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι σημαντικό να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο για το Κυπριακό.

Επίσης εξέφρασε την ανυπομονησία της για τη συνέχιση του έργου της εδώ και την απόκτηση μιας βαθύτερης κατανόησης του Κυπριακού. Η κ. Ολγκίν εξέφρασε τη χαρά της για την επιστροφή στη Κύπρο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι πολύ παραγωγική. Πρόσθεσε ότι έχουν επίσης προγραμματιστεί συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, εμπορικά επιμελητήρια και διάφορες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.

Στο μεταξύ, κόκκινη γραμμή για την τουρκοκυπριακή πλευρά χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ τις εγγυήσεις της Τουρκίας και την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και όσα γράφει η «Χαλκίν Σεσί», μιλώντας σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Πραστειό Μόρφου, πριν από τη σημερινή συνάντηση με προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι «οι εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας και η παρουσία του τουρκικού στρατού είναι κόκκινη γραμμή για εμάς», ενώ είπε ότι αυτά τα μηνύματα θα διαβίβαζε και στην κ. Ολγκίν κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Στο μεταξύ, ο κ. Τατάρ συναντήθηκε στο γραφείο του και με αντιπροσωπεία Σουηδών πρώην ειρηνευτών, και επανέλαβε τη θέση ότι στο νησί ζουν δύο ίσοι «λαοί». Σε μια άλλη εξέλιξη, ο «ειδικός σύμβουλος» του κ. Τατάρ, Χουσεϊν Ισικσάλ  ζήτησε την υποστήριξη των μουσουλμανικών χωρών για την άρση της «απομόνωσης που υφίστανται οι Τουρκοκύπριοι», κατά την έκφρασή του.

Προέβη σε αυτή την ενέργεια σε συνέδριο για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας με τίτλο «Αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα, καταπολεμώντας την ισλαμοφοβία το 2024», που διοργανώθηκε από το Διεθνές Πολυπολιτισμικό Κέντρο του Μπακού υπό την Προεδρία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και το Φόρουμ Διαλόγου της G20 στο Μπακού.