Λειτουργός Ενημέρωσης UNHCR Κύπρου

«Η ποιοτική εκπαίδευση αυξάνει τις ευκαιρίες ζωής»

1 Ζητάτε ενίσχυση της εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών; Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΔΟΜ) καλούν τα ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τους πόρους και την πρακτική υποστήριξη της σχολικής εκπαίδευσης ώστε να εξασφαλίσουν ότι όλα τα παιδιά πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, και παιδιά μετανάστες στην Ευρώπη μπορούν να έχουν πρόσβαση και να παραμείνουν σε ποιοτική εκπαίδευση.

2 Ποιες προκλήσεις επισημαίνονται; Βασικές προκλήσεις περιλαμβάνουν έλλειψη σχολικών χώρων, μη επαρκώς καταρτισμένους εκπαιδευτικούς, γλωσσικές δυσκολίες και περιορισμένη πρόσβαση στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

3 Ποια η κατάσταση στην Κύπρο; Η κυπριακή νομοθεσία προβλέπει πρόσβαση σε δωρεάν δημόσια εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προωθεί την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών για την ομαλή και αποτελεσματική κοινωνική και εκπαιδευτική ένταξη των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες παραμένουν οι προκλήσεις, ιδιαίτερα για τα νεοαφιχθέντα παιδιά, ώστε να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στην εκπαίδευση. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ και συμπεριλαμβανομένων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν στην πατρίδα τους. 

4 Συνεργάζεστε με το υπουργείο Παιδείας; Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης συνεργάζονται στενά με το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις για την ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων και παιδιών μεταναστών, όπως με δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης στα σχολεία. 

5 Ζωτικής σημασίας η εκπαίδευση; Για τα παιδιά προσφύγων, η εκπαίδευση δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για το μέλλον τους, αλλά και για τις κοινότητες στις οποίες ζουν. Η επένδυση στην ποιοτική εκπαίδευση για όλους αποτελεί μία από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: https://www.unhcr.org/cy/2019/09/11/unhcr-unicef-and-iom-urge-european-states-to-boost-education-for-refugee-and-migrant-children/

[email protected]