Στη συναυλία με τίτλο «Βάλε στα όργανα φωτιά» το βράδυ της Τετάρτης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, εκτός από τα όργανα, λίγο έλειψε να βάλει άθελά του «φωτιά» και στην… προεκλογική περίοδο.

Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη παρόντα, όχι μόνο επέμενε να αναφωνεί «Ζήτω ο Αβέρωφ», αλλά έβαλε και τη χωρωδία της Διάστασης να τραγουδήσει το λόγιο τραγούδι της Λέσβου «Ζήτω ο Αβέρως» (sic). Ο Σαββόπουλος αναφερόταν σε περιστατικό που του διηγήθηκε η Κωνσταντινουπολίτισσα θεία του, όταν ως μαθήτρια είχε υποδεχτεί με σημαιάκι το θωρηκτό Αβέρωφ που είχε εισέλθει στον Βόσπορο, με τον βασιλιά Αλέξανδρο Α’ της Ελλάδος στην πρύμνη.

Η όλη παράσταση ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και περιλάμβανε πολλά τέτοια τραγούδια. Όμως, κάθε φορά που ο τροβαδούρος αναφωνούσε «Ζήτω ο Αβέρωφ», το κοινό ξεσπούσε σε τρανταχτά γέλια με τον ίδιο να απορεί. Μέχρι που τελικά ο Δημήτρης Φανής του εξήγησε στα πεταχτά τι συμβαίνει.

Πάντως, η διάθεση του Νίκου Χριστοδουλίδη κάθε άλλο παρά φάνηκε να έχει χαλάσει, παρόλο που δεν τον είδαμε να τραγουδάει κιόλας μαζί με τη χορωδία «Ζήτω ο Αβέρως, μπροβάλλει με χαρά/ και ρίχτει τα κανόνια στης Λέσβους τα νερά!»…

* Σημείωση: Στο τραγούδι, το ξενικό όνομα «Αβέρωφ», προσαρμοζόμενο στο κλιτικό σύστημα της ελληνικής, έγινε «Αβέρως» (αιτιατική, τον «Αβέρω»).

Γ. Σαβ.