Η γονική αποξένωση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς που βρίσκονται σε διάσταση ή είναι χωρισμένοι ως προς την επικοινωνία με τα παιδιά τους, είναι ένα θέμα που ταλανίζει εδώ και χρόνια, ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως δημιούργει σοβαρά προβλήματα και στις περιπτώσεις διαζευγμένων γονέων. Μερικά από αυτά τα προβλήματα είναι κυρίως  οικονομικής διαβίωσης ή ακόμη και επικοινωνίας των πατεράδων με τα παιδιά τους.

Ο «Φ» επιχειρεί να δώσει φως και σε αυτή την οπτική γωνία. Πώς η πανδημία του κορωνοϊού δημιουργεί γονική αποξένωση σε παιδιά, γονείς και κυρίως στους μπαμπάδες, αφού στην Κύπρο στις πλείστες των περιπτώσεων τη φύλαξη των παιδιών την έχει η μητέρα.

Ο κ. Γιώργος Τσόκκος, πατέρας, εκπρόσωπος της Ομάδας κατά της Γονικής Αποξένωσης μιλώντας στον «Φ», εξιστορεί διάφορες περιπτώσεις πώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει προβλήματα σε γονείς. Παράλληλα, επισημαίνει διάφορα ζητήματα που ταλανίζουν τους διαζευγμένους γονείς και κυρίως το τεράστιο θέμα που αφορά τις εκδικάσεις στο Οικογενειακό Δικαστήριο.

Κληθείς να σχολιάσει για τη γονική αποξένωση που βιώνουν κυρίως οι μπαμπάδες στην Κύπρο, ο κ. Τσόκκος ανέφερε πως, δυστυχώς, στη χώρα μας το θέμα την γονικής αποξένωσης έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. «Ενώ η γονική αποξένωση δεν έχει φύλο, μπορεί δηλαδή να γίνει και από τους δύο γονείς (μητέρα-πατέρα), βλέπουμε στην Κύπρο να συμβαίνει από την πλευρά κυρίως της μητέρας, καθώς στο 90% των περιπτώσεων, τη φύλαξη των παιδιών έχει η μάνα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Συνήθως, πίσω από την γονική αποξένωση, όπως υποστηρίζει, κρύβονται αισθήματα ζήλιας, οικονομικά θέματα, εκβιασμοί και διάφορα άλλα. Με λίγα λόγια, το παιδί χρησιμοποιείται ως «όπλο», με αποτέλεσμα τα αυτά να είναι τα ίδια θύματα. 

Γονική αποξένωση, ωστόσο, φαίνεται πως δημιουργεί και η πανδημία του κορωνοϊού. Ερωτηθείς κατά πόσο δημιούργησε προβλήματα σε διαζευγμένα ζευγάρια και στις σχέσεις με τα παιδιά τους, ο κ. Τσόκκος ανέφερε ότι καθημερινά η ομάδα κατά της Γονικής Αποξένωσης δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για τέτοιες περιπτώσεις. 

Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση μητέρας η οποία δεν άφησε τον πατέρα να δει το παιδί του, μην τυχόν και του μεταφέρει τον ιό. «Με το πρόσχημα ότι το παιδί έχει κάποια προβλήματα υγείας και μπορεί να του μεταδώσει τον ιό, η μάνα δεν επέτρεπε στον πατέρα να δει το παιδί του». Αρκετοί αντιλαμβάνονται την κατάσταση και την αποδέχονται, σημείωσε ο κ. Τσόκκος, λέγοντας όμως πως όσο ρίσκο έχει να νοσήσει το παιδί από τον ένα γονέα, άλλο τόσο έχει και από τον άλλο.

Άλλο ένα πρόβλημα που επέφερε η πανδημία, είναι το ζήτημα της οικονομικής διαβίωσης. Αρκετοί γονείς έχασαν τις εργασίες τους ή έχουν μειωθεί τα εισοδήματα τους, όμως οι διατροφές τρέχουν. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση για όλους. Ένα παιδί χρειάζεται τη διατροφή αλλά από την άλλη, με βάση τις καταστάσεις, όταν ένας γονέας εξαρτάται από ένα επίδομα του 60% από τα εισοδήματα του, λόγω αναστολής εργασιών ή μείωσης, τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Συνήθως, αυτό το θέμα και πάλι το αντιμετωπίζουν οι πατεράδες αφού τα παιδιά είναι με τη μητέρα», επισήμαινε.

Καθυστερεί και η εκδίκαση υποθέσεων

Η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε επίσης και μεγάλη καθυστέρηση στον χρόνο εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων στο Οικογενειακό Δικαστήριο. «Ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων στην Κύπρο είναι στον πάτο, είναι ακόμη και πιο πίσω από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο εκπρόσωπος της Ομάδας κατά της Γονικής Αποξένωσης.

«Υπάρχει πατέρας που αποτάθηκε στο δικαστήριο για να βλέπει το παιδί του και η υπόθεση οδηγείται από αναβολή σε αναβολή λόγω του γεγονότος ότι τα δικαστήρια υπολειτουργούν», εξήγησε. 

Πέραν από την πανδημία, αναφέρθηκε και στο θέμα των διαταγμάτων, λέγοντας ότι δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις «όταν εκδοθούν διατάγματα ή επικοινωνίας είτε φύλαξης, αυτά δεν εφαρμόζονται». Εξήγησε, παράλληλα, πως αν και η κυπριακή νομοθεσία αναφέρεται σε γονείς χωρίς να καθορίζει αν πρόκειται για μητέρα ή πατέρα, η νοοτροπία που υπάρχει από τα δικαστήρια και από το σύστημα είναι τα παιδιά να μένουν με τη μητέρα. 

Καταληκτικά, σημείωσε πως αυτό που ζητάνε ως Ομάδα κατά της Γονικής Αποξένωσης, είναι ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου. Θα πρέπει, όπως είπε, να τροποποιηθεί ο νόμος για την οικογενειακή διαμεσολάβηση ο οποίος έχει νομοθετηθεί από τη Βουλή και να γίνει υποχρεωτική η διαμεσολάβηση. Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα, είναι ο χρόνος εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων αλλά και η εφαρμογή των διαταγμάτων.