Αν η Κυπριακή Δημοκρατία κηρύξει μορατόριουμ εργασιών στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), λόγω Κυπριακού ή τουρκικών προκλήσεων, αυτό θα είναι «το τέλος της οποιασδήποτε ενεργειακής προοπτικής της χώρας» δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο Γ. Λακκοτρύπης μιλούσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, όπου προέβη σε απολογισμό έργου για την περίοδο της θητείας του το διάστημα 2013-2020, ενόψει της αποχώρησης του από το Υπουργείο, μεταπηδώντας στον ιδιωτικό τομέα.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να κηρύξει μονομερώς μορατόριουμ εντός της ΑΟΖ της προς εκτόνωση της κατάστασης που δημιουργείται με τις ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και για να δοθεί ώθηση στον διάλογο για το Κυπριακό και ερωτηθείς αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στη βάση των συμβατικών υποχρεώσεων με τις εταιρείες, ο Γ. Λακκοτρύπης είπε ότι «η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι».

«Αν φτάσει εκείνη η στιγμή όπου εμείς οι ίδιοι θα πούμε στις εταιρείες μας ‘σταματήστε ό,τι κάνετε ελέω Κυπριακού ή ελέω τουρκικών προκλήσεων, εκεί θα είναι και το τέλος της οποιασδήποτε ενεργειακής προοπτικής της χώρας, ξεκάθαρα» είπε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του Αφροδίτη που εγκρίθηκε το 2019, προβλέπει τη διαδρομή προς το Ίντκου της Αιγύπτου. «Αυτό είναι, σύμφωνα με τα δεδομένα των εταιρειών, ενδεχομένως και η μοναδική υπό αυτές τις συνθήκες λύση που προσφέρεται για το Αφροδίτη» είπε, ωστόσο δεν απέκλεισε να υπάρξουν στο μέλλον και άλλες συνέργειες.

Είπε ακόμη ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία ωριμάζουν όλες οι επιλογές ταυτόχρονα, καθώς «και μελέτες για τον EastMed γίνονται αυτή τη στιγμή, τον οποίο στηρίζει και η ΕΕ και οι σχεδιασμοί για τα υπόλοιπα, μέχρι να έρθει η στιγμή, η Δημοκρατία να αποφασίσει τι θα επιλέξει».

«Εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς, εννοώ της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων παγκοσμίως, οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν κανονικά. Ξεκάθαρα» σημείωσε επίσης. 

«Αν δεν υπήρχε η πανδημία και όλα αυτά που έφερε μαζί της, αυτήν την στιγμή θα τελειώναμε την πρώτη γεώτρηση. Και θα πηγαίναμε στη δεύτερη. Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν είναι κάτι καινούριο. Και σεισμικά και από άποψη γεωτρήσεων, αν δεν κάνω λάθος αυτή είναι η έκτη φορά που διαμηνύει κάτι τέτοιο. Δεν μιλάμε για κάτι νέο. Κι όμως, βλέπουμε από τον προγραμματισμό μας ότι προχωρά. Με τις δυσκολίες του, μεν, αλλά βήμα- βήμα προς τους σκοπούς που έχουμε θέσει. Το ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο αναβλήθηκε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι εκτενές και θα μας δώσει μια συνολικότερη εικόνα ως προς τους υδρογονανθρακικούς πόρους της ΑΟΖ μας. Και θα μας επιτρέψει να έχουμε ενώπιον μας τις αποφάσεις για τις επιλογές εκμετάλλευσης» ανέφερε εξάλλου ο απερχόμενος Υπουργός. 

Ερωτηθείς, αν υπάρχει κάτι που έμεινε πίσω, απάντησε ότι αυτό ήταν η επιμονή της ομάδας του και του ίδιου για ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου του. 

Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ