Στην απόσυρση των προτάσεων νόμου για παραχώρηση φορολογικών και άλλων κινήτρων για ενθάρρυνση των αναδιαρθρώσεων κόκκινων δανείων δήλωσε ότι θα προχωρήσει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Την απόσυρση ανακοίνωσε ο κ. Νεοφύτου κατά τη συζήτηση συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών όπου συζητήθηκαν οι πέντε προτάσεις νόμου, που κατατέθηκε εκ μέρους του κ. Νεοφύτου του Ονούφριου Κουλλά και Μάριου Μαυρίδη (ΔΗΣΥ), του Μιχάλη Γιωργάλλα (Αλληλεγγύη) και του Γιώργου Λιλλήκα (Συμμαχία).

Οι προτάσεις νόμου αποσκοπούν στην επέκταση των κινήτρων, όπως απαλλαγή του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών και μεταβιβαστικών τελών μέχρι και το τέλος του 2021, σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης των εθελούσιων ρυθμίσεων μεταξύ δανειοληπτών και πιστωτικών ιδρυμάτων (κυρίως ανταλλαγή ακινήτων έναντι χρέους), ενώ με τις νέες προτάσεις τα κίνητρα αυτά επεκτείνονται και στην περίπτωση των εκποιήσεων, για να απαλλαγεί ο δανειολήπτης από τα τέλη που θα τον επιβαρύνουν, όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Υπενθυμίζοντας ότι από το 2015 η Πολιτεία έδωσε τα εργαλεία ειδικά για την ενθάρρυνση των εθελούσιων ανταλλαγών ακινήτων έναντι χρεών (Debt for assets swaps), ο κ. Νεοφύτου είπε πως «μας ξέφυγε ένα πράγμα, που αφορά στις περιπτώσεις εκποιήσεων όπου καταβάλλονται τα τέλη αυτά. «Είναι ένα παράθυρο που έπρεπε να το ρυθμίσουμε εξ υπαρχής και έστω και τώρα πρέπει να ρυθμιστεί προς όφελος των δανειοληπτών», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου διαφώνησε με τις προτάσεις λέγοντας ότι είναι ωσάν να επιβραβεύεται η τράπεζα εις βάρος του δανειολήπτη. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση των εκποιήσεων, λέγοντας ότι όταν η πρώτη εκποίηση δεν επιτυγχάνεται τότε αγοραστής του ακινήτου είναι η ίδια η τράπεζα. Σημείωσε ακόμη ότι το ζήτημα χρειάζεται πολλή μελέτη «γιατί υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ακίνητη ιδιοκτησίας που πωλήθηκαν και δεν έχουν εγγραφεί επ’ ονόματι των τραπεζών και οι τράπεζες να απέφυγαν δεκάδες εκατομμύρια».

«Δεν θα πρέπει να εξαιρούνται οι εκποιήσεις από την απαλλαγή φορολογικών κερδών. Διαφορετικά γιατί μια τράπεζα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ενώ γνωρίζει ότι θα το αγοράσει φθηνότερα», είπε και πρόσθεσε: Ο στόχος μας είναι να πληρώνει το φόρο, αλλά να τον πληρώνει εκείνος που προχωρά στην εκποίηση.

Απαντώντας ο Νεοφύτου ανέφερε Αυτός όμως που πληρώνει το φόρο εισοδήματος ή το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών είναι ο πωλητής, δηλαδή ο δανειολήπτης.

«Αν ο δανειολήπτης δεν τα βρίσκει με την τράπεζα και η τράπεζα, είτε το πωλεί είτε το αγοράζει η ίδια (σε διαδικασία εκποίησης) θα χρεώσει τα κεφαλαιουχικά και το φόρο εισοδήματος. Και άρα το χρέος θα μείνει του δανειολήπτη», εξήγησε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας είπε πως είτε το θέλουμε είτε όχι από την ώρα που η τράπεζα θα πωλήσει ένα ακίνητο η τράπεζα αφαιρεί από την αξία τους φόρους και παραμένει να βαραίνει τον δανειολήπτη.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς σχετικά είπε πως το κίνητρο αυτό θα επιταχύνει τις εκποιήσεις, ενώ σημείωσε πως στο τέλος της ημέρας, χωρίς αυτή την ρύθμιση η τράπεζα θα αναγκαστεί να διαγράψει μεγαλύτερο ποσό, ώστε να καλύπτει ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών αλλά ο φόρος βαραίνει τον πωλητή.

Αντιδρώντας, ο κ. Νεοφύτου, είπε πως θα αποσύρει τις προτάσεις που έχει καταθέσει και ότι δεν θα αποδεχθεί την «πολιτική» όπως την χαρακτήρισε θέση του εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι απαντούσε σε ερωτήσεις αν οι προτάσεις αυτές θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες.

Η Πρόεδρος της επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ζήτησε από τους βουλευτές της Συμμαχίας και της Αλληλεγγύης να ενημερώσουν την Γραμματεία αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προτάσεις νόμου. «Είναι προφανές ότι αυτές οι προτάσεις προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον και είναι επίσης προφανές ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση», είπε.

Όπως αναφέρθηκε, υπάρχει η πρόθεση από την Αλληλεγγύη και την Συμμαχία να διατηρήσουν τις πέντε προτάσεις νοουμένου ότι τα θέματα διευκρινιστούν με απώτερο σκοπό την προστασία των δανειοληπτών.